PREPORUKA SPORT

DŽENAZA MUHAMEDU ALIJU: Više od 14.000 osoba odalo poštu svom heroju

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Više od 14.000 osoba okupilo se na dženazi (sahrani) bokseru Muhamedu Aliju u Luivilu. Po Alijevoj želji, dženaza se prenosi uživo.
Trostruki šampion u teškoj kategoriji, poznat i kao narodni šampion, prepoznat je po humanizmu, političkom aktivizmu i plesu u ringu.
– Smrt Muhameda Alija sve nas učinila je da se osjetimo usamljenim na svijetu. Nešto čvrsto, veliku, prelijepo napustilo je ovaj svijet – kazao je Šerman Džekson.
Don King rekao je da Ali nikada neće umrijeti.
– Njegov duh će živjeti zauvijek – poručio je King.
Ali Šah doputovao je iz Kalifornije.
– Nije mi bilo teško da nekoliko dana putujem kako bih odao počast mom heroju i imenjaku Muhamedu Aliju. Bio mi je pozitivna inspiracija otkad znam za sebe – kazao je Šah za ,,Reuters”.
defdcd65b5d34e1f8a9e1ef92b84046d_18Imam Zaid Šakir sa vjernicima je izricao molitve poput ,,Alahu akbar” (Bog je veliki) nad kovčegom, zatim je čitao djelove iz ,,Kurana” i Abrahama za sve narode.
– Jedan od razloga zašto je Muhamed Ali dotakao srca mnogih jeste to što je žrtvovao slavu, svijetla, novac, glamur, sve za svoja vjerovanja i principe – rekao je Šakir za Associated Press.
Nekadašnji bokser Šugar Rej Leonard istakao je da je Ali bio čovjek velikog karaktera i hrabrosti, najviše doprinio kao humanitarac, borac za građanska prava i socijalnu pravdu, te da mu je bio idol, prijatelj i mentor.
Za Džesija Džeksona Ali je bio primjer sportistima svojim dostojanstvom u ringu i smislom za heroizam vani, te da će ostati upamćen kao bokserski šampion i aktivista za ljudska prava.
e01afc4b19e04a7f9c3720c6639b6dcb_18Ali i porodica planirali su dženazu proteklih deset godina kako bi se postarali da sve bude po muslimanskim propisima.
Dženazi su prisustvovali, između ostalih, Tajip Erdogan, Bil Klinton, Jusef Islam i Bili Kristal.
B.R.
Foto: Reuters/AP