ART PREPORUKA

GRADSKO POZORIŠTE: Komad „Kavez“ premijerno u julu

znak-pozorista-11jpeg-890x1186Gradsko pozorište Podgorica je 24. maja započelo drugu fazu rada na novoj predstavi. Riječ je o komadu ,,Kavez” čiji tekst i režiju potpisuje Mirjana Medojević.

– Dramski tekst ,,Kavez” je pobjednički tekst na drugom Konkursu za najbolji dramski tekst za djecu i mlade koji je raspisao ASSITEJ centar Crna Gore u saradnji sa Kotorskim festivalom i Gradskim pozorištem. Podsjećamo da se Konkurs održava bijenalno i namjera nam je da podstaknemo dramsko stvaralaštvo za djecu i mlade. Gradsko pozorište će ovaj projekat realizovati u koprodukciji sa Kotorskim festivalom za djecu i ASSITEJ centrom Crna Gora.
Komad „Kavez“ namijenjen je uzrastu od 14 godina pa na više – saopšteno je iz Gradskog pozorišta.
Premijera je zakazana za 11. jul u Kotoru u okviru XXIV Međunarodnog kotorskog festivala pozorišta za djecu.
Uloge u komadu dodijeljene su Jeleni Simić, Jelici Vukčević, Maji Šarenac, Dejanu Đonoviću i Zoranu Vujoviću.
Autorski tim, na čelu sa Mirjanom Medojević koja potpisuje tekst i režiju čine Ilija Đurović (koautor teksta i dramaturg), Lina Leković (kostimograf), Gojko Berkuljan (reditelj video materijala).

– Kada sam od Ivane Mrvaljević dobila poziv da režiram ,,Kavez“, pored očekivanog uzbuđenja koje svaki mlad reditelj ima kad mu se otvara prostor za rad, nijesam znala da li je dobro prihvatiti fer ponudu. Činilo mi se da je velika zamka režirati predstavu po sopstvenom tekstu. Ćošak u koji ste zakucani sopstvenim egom kada nema pisca kog pokušavate da pročitate često je recept za samodovoljno pametovanje. Kako bih se u nekom smislu zaštitila tog scenarija od kog sam strahovala i kom sam već nekoliko puta kao gledalac svjedočila, odlučila sam se za nešto drugačiji proces rada od očekivanog. Moj predlog je naišao na odobravanje. Dobila sam slobodu da napravim glumačku podjelu, izaberem tim saradnika i da dobijem vrijeme za rad u dvije faze rada: od februara do jula – kaže Mirjana Medojević.
Dramaturg Ilija Đurović postao je vrlo brzo koautor nove verzije teksta, a glumci sa kojima je prošli prvu fazu rada nepresušni izvor inspiracije u pokušaju da se sagledaju novi uglovi jezgra teme, koja je od početka kod nje budila vanredan angažman, objašnjava ona.
U novi ciklus proba krajem maja ušli su sa novim tekstom, koji za ciljnu grupu ima tinejdžere.
Centralna tema ove predstave je zlostavljanje i iskorištavanje romske djece za prošenje na crnogorskim ulicama.

– Prosjačenje je biznis neslućenih razmjera i svjedočimo mu svakodnevno, ali se u otvaranju i propitivanju ove teme često zaustavimo kod dileme da li nekom djetetu koje traži deset centi udijelimo milostinju ili ne. S druge strane, savremena crnogorska porodica za koju i dalje slijepo vjerujemo da je jedina zdrava ćelija našeg društva, gnijezdo u kom odrastaju nove generacije ušuškane u toplinu roditeljskog zagrljaja, je druga tema koju tekst i predstava fokusiraju. Propituje se i odnos te savremene porodice prema hraniteljstvu, koje je za naše društvo još uvijek tabu tema u nekom smislu – kaže Medojević.
Dvije djevojke, tinejdžerke koje imaju po četrnaest godina nalaze se u centru priče o neuobičajenom prijateljsvu. Monika je Romkinja, tinejdžerka koja radi za svog šefa i prosjačenjem mu pribavlja ogroman profit. Iris je jedinica rođena u naizgled srećnom braku i stabilnog porodici. Ona na početku naše priče shvata da su njeni roditelji utilitaristi koji ne prezaju ni pred čim da bi ostvarili svoje snove o društvenom ugledu i materijalnom blagostanju. Dvije tinejdžerke čije je prijateljstvo počelo veoma rano, još u prvom razredu osnovne škole, sada su ,,dovoljno odrasle,, da se nađu pred opasnošću da budu ubačene u lanac prostitucije odnosno da budu silovane i iskorištene na najbrutalniji način. Monika je te opasnosti već odavno svjesna jer dobro poznaje svog šefa u čijoj se prosjačkoj mašineriji nalazi već sedam godina, ali Iris koja je do ovog trenutka čuvana pod staklenim zvonom ne može da pojmi dokle može da je dovede naivno druženje sa Monikinim šefom. Ona vjeruje da svojoj drugarici može da olakša poziciju u piramidi njenog šefa. Iako šef Guzonja djeluje kao vrlo šarmantan ugledan i uglađen muškarac, druga strana njegove ličnosti je za Iris nepojmljiva. Tu stranu njegove ličnosti Iris otkrije tek kada se i ona i Monika nađu zaključane u njegovom crnom kombiju…
– Iako su ciljna grupa ove predstave tinejžeri, meni se čini da je ovo priča i za moje prijatelje i za moje roditelje i za sve one kojima se čini da se o ovim temema i dalje neopravdano ćuti…ali namijenjena je i onima koji još uvijek vjeruju u to da je odrastanje u savremenoj crnogorskoj porodici koju podržavaju institucije sistema, veoma bajkovito – rekla je Medojević.

kud duga