PREPORUKA SPORT

KONAČNO OSVOJIO ROLAN GAROS: Novak Đoković ispisao srce na terenu i istoriju

Capture4Novak Đoković uradio je ono što nijednom teniseru u muškoj kategoriji iz nekadašnje Jugoslavije i sadašnjeg regiona nije pošlo zarukom – osvojio je Rolan Garos i time postao treći igrač u istoriji ,,bijelog sporta” koji je objedinio sve četiri grend slem titule. Pobijedio je Britanca Endija Mareja 24. put u njihovom 34. duelu 3:6, 6:1, 6:2, 6:4.

This slideshow requires JavaScript.


Marej je za kraj napravio predivan gest i preskočio mrežu kako bi čestitao Đokoviću. Suze su ispunile Novakovo lice, ali i lice Gustava Kuertena od kojeg je dobio dozvolu da ponovi Brazilčev potez nakon osvajanja Rolan Garosa i nacrta srce reketom na terenu. Tako je i bilo.


Čudno zvuči, ali gubljenje prvog seta za Đokovića danas je možda bilo i sudbinsko, ako uzmemo u obzir skor iz finala u posljednje dvije godine gdje je osvajao prvi set, a onda gubio naredna tri.

Leonardo Dikaprio (foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Leonardo Dikaprio (foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Meč su pratili glumci Leonardo Dikaprio, Hilari Svenk, Elza Zilberstajn, Žan Dižarden, Natali Pešala, Klovis Kornijak i Lilu Folji.

Tennis - French Open Men's Singles Final match - Roland Garros - Novak Djokovic of Serbia v Andy Murray of Britain Paris, France, 05/06/16. French actress Elsa Zylberstein, actor Jean Dujardin, partner Nathalie Pechalat, Actor Clovis Cornillac and his wife Lilou Fogli attend the match. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Francuska glumačka elita na čelu sa Dižardenom (foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

 Ovo je 12. Đokovićeva grend slem titula i njome je objedinio sve grend slem titule sa najznačajnijih turnira. Postao je prvi čovjek u 24 godine koji je osvojio trofeje na prva dva grend slema u godini i prvi još od Roda Lejvera i 1969. koji je objedinio titule sa sva četiri grend slema.


Ako gledamo uzastopna učešća, onda je ovo treća sreća za Đokovića koji je bio finalista Rolan Garosa 2014. i 2015, a ako gledamo ukupan skor, onda je četvrta sreća, jer je igrao finale i 2012. godine.

Istorijat učešća tenisera iz Jugoslavije i eks-Yu republika

Endi Marej, Željko Franulović i Novak Đoković 2013. godine u Monte Karlu (foto: Clive Brunskill/Getty Images Europe)

Endi Marej, Željko Franulović i Novak Đoković 2013. godine u Monte Karlu (foto: Clive Brunskill/Getty Images Europe)

Podsjetimo, 1970. godine finalista ovog turnira bio je Željko Franulović, a tri godine kasnije i Nikola Pilić. Jan Kodeš bio je bolji od Franulovića 6:2, 6:4, 6:0, a Ilie Nastase od Pilića 6:3, 6:3, 6:0.

Mima Jaušovec (Foto: Pinterest)

Mima Jaušovec (Foto: Pinterest)

U ženskoj kategoriji je stvar mnogo bolja – Mima Jaušovec 1977. podigla je trofej, a već sljedeće nije uspjela da ga odbrani protiv Virdžinije Ruzici, kao ni 1983. protiv Kris Everet. Slijedi svojevrsna vladavina Monike Seleš koja je slavila 1990. godine protiv Štefi Graf, 1991. protiv Aranče Sančes Vikario i 1992. protiv Štefi Graf. Hrvatica Iva Majoli podiže pehar 1997. godine nakon pobjede nad Martinom Hingis, a već naredne Seleš u finalu gubi od Sančes Vikario. Ana Ivanović 2007. godine gubi titulu od Žistin Enan, a već sljedeće, 2008. osvaja pehar pobjedom nad Dinarom Safinom.
U finalu dubla gledali smo 1990. godine i Gorana Ivaniševića u paru sa Petrom Kordom. Tada su pehar podigli Serhio Kazal i Emilio Sančes. On je bio finalista i u paru sa Džefom Tarangom 1999. kada su slavili Bupati i Paeš. Godine 2008. finalisti su bili Zimonjić i Nestor, kada su slavili Suevas i Horna. Dvije godine kasnije, 2010. slavili su Zimonjić i Nestor pobjedu nad Dluhijem i Paešom, a 2015. godine Dodig i Melo bili su bolji od braće Brajan.
Jugoslavija je imala finalistkinje u ženskom dublu još 1939. godine. Bile su to Aliče Florian i Hela Kovač. Njih su tada pobijedile rezultatom 7:5, 7:5 Simon Matju i Jadviga Jedržejovska. Mima Jaušovec u paru sa Virdžinijom Ruzici slavila je 1978. godine pobjedu nad Lezli Tarner Bauri i Geil Šonfro. Godine 2001. Jelena Dokić u paru sa Končitom Martines igra u finalu, ali tada pobjedu odnose Paskal i Suares. Ove godine pehar podiže Kristina Mladenović koja igra za Francusku u paru sa Karolinom Garsijom. One su bile bolje od Makarove i Vesnine 6:2, 2:6, 6:4.
Jugoslavija bilježi i trijumf Dragutina Mitića u paru sa Simonom Matju u mješovitim parovima 1938. godine nad Nensi Vin Bolton i Kristijanom Bususom 2:6, 6:3, 6:4. Naredne godine Franjo Kukuljević ne uspijeva da osvoji trofej u paru sa Simonom Matju, jer od njih su bolji Fabijan i Kuk. Slovenka Katarina Srebotnik u paru sa Pjetrom Norvalom osvaja trofej 1999. Bili su bolji od Niland i Liča. Katarina Srebotnik i Nenad Zimonjić osvajaju trofej i 2006. kada su bili bolji od Likhovceve i Nestora, a onda ga gube naredne godine od Deši i Rama, kao i 2008. od Azarenke i Boba Brajana. Srebotnik i Zimonjić opet osvajaju titulu 2010. godine nakon pobjede nad Švedovom i Nolom, a onda je i gube naredne godine od Delakve i Lipskog. Zimonjić u paru sa Julijom Gerges gubi titulu od Grenefeld i Rojera 2014. Ivan Dodig u paru sa Sanjom Mirzom ne uspijeva da ove godine dođe do titule nakon što su od njih bili bolji Hingis i Paeš.
B.R.