PREPORUKA SPORT

VRATIĆU SE, JA SAM ,,CULÉ”: Ovako se Dani Alveš oprostio od navijača Barselone

Foto: AFP

Foto: AFP

Dani Alveš nakon osam sezona napušta Barselonu i odlazi u, vjerovatno, Juventus.
Dani Alveš je u osam godina itekako zaradio poštovanje navijača Barselone. Oni protivnički ga nisu baš voljeli, ali jesu oni koji su mu najvažniji. Osvojio je čak 23 trofeja s Blaugranom u koju je stigao 2008. godine kada ga je Pep Gvardiola doveo iz Sevilje, piše gol.dnevnik.hr.

Od tada do danas, njegova je biografija besprijekorna. Tri Lige šampiona i nevjerovatnih šest titula prvaka od osam mogućih. Dani Alveš je jedan od simbola moćne Pepove Barselone, ali i ove Luisa Enrikuea. Upravo ga je on prije dvije godine nagovorio da ostane, a rezultat je jedna Liga šampiona i dvije uzastopne dvostruke krune u Španiji.

Tada se Alveš žalio jer je smatrao da je premalo plaćen. To je ispravljeno, ali sada su i on i klub na istoj talasnoj dužini. On želi promjenu, a klub olakšanje budžeta pa ga pušta besplatno iako mu je ostala još godina ugovora. I Juventus je taj koji će najviše profitirati iako dovodi 33-godišnjeg fudbalera. No, Patris Evra je najbolji primjer kako se itekako isplati.

Oproštajno pismo Brazilca navijačima Barselone bilo je izrazito emotivno.

– Za mjesec će biti tačno osam godina od mog dolaska u Barselonu. Tada sam stigao u klub s kojim sam ostvario najveće trenutke karijere. Od prvog dana pod komandom Pepa Gvardiole pa sve do danas imao sam priliku da strastveno uživam u svom fudbalu. Imam stotine slika u glavi s Kamp Noua i ulica Barselone… mnoge proslave golova i titula. Počastvovan sam što sam bio radnik i fudbaler koji je imao priliku da nosi ovaj dres najboljeg kluba na svijetu u čudesnom razdoblju sjajnih fudbalera i trenera. Mogao bih poimence prozivati jednog po jednog, ali u svlačionici Barselone nema mjesta za pojedince. Svi pobjeđujemo, svi gubimo i svi radimo zajedno. Zahvaljuem se svima koji su cijenili moj rad. Ovim pismom samo sam vam htio da kažem da želim novi izazov u životu jer moramo biti svjesni kada je kraj nečije ere. Odlazim, ali ću se vratiti jer sam ,,culé” (navijač Barse). Hvala što sam bio voljen – napisao je on.
Izvor: Gol.dnevnik.hr