MAGAZIN SLAJDER

PODGORIČANKA MIRA DRAŠKOVIĆ O ŽIVOTU I RADU U AJMANU: Ovdje je grijeh ljubiti se u javnosti

mira draskovic

Podgoričanka Mira Drašković počela je 2014.godine da radi kao kozmetičarka u Ajmanu, u Emiratima. Ukazala joj se prilika da, kako je rekla, pronađe posao preko jedne agencije i prezadovoljna je.

Mira se za MNE magazin  prisjeća te godine kada je razmišljala o napuštanju Crne Gore. Prevagnuo je njen stav da je odlazak u Emirate  idealna prilika da nauči nešto novo, upozna kulturu drugog naroda, ali se i profesionalno usavrši.

– Radim za čuvenu kozmetičku kuću ,,Nayomi” kao kozmetičarka za njegu lica i tijela – pojašnjava ona.

,,Bijela”žena

Dosta joj je teško bilo da se prilagodi novoj sredini, novim običajima  ponašanju jednog naroda. I zbog previsokih temperatura joj je često tada padalo na pamet da se vrati u našu državu.

– Bilo mi je teško da ostavim iza sebe porodicu i prijatelje koji su mi bili najveća podrška – priča Mira.

Pojavom je, sudeći prema njenim riječima, privlačila pažnju žitelja Ajmana. Bilo im je čudno, kaže ona, da vide ,,bijelu” ženu. Naša sagovornica priča da su prilično konzervativni, pa je s toga nošenje kratkih suknji i dubokog dekoltea zabranjeno.

-Velikim grijehom se smatra ljubljenje i razmjena nježnosti u javnosti. Dozvoljeno je samo držanje za ruke. Psovanje je kažnjivo – pojašnjava ona.

Dubai, koji je udaljen od Ajmana na sat vremena vožnjom autobusom, je, kaže Mira, opušteniji grad što se tiče svega, dok Abu Dabi važi za najkonzervativniji grad.

mira 2

-Najviše me oduševljava kako Arapi poštuju i čuvaju svoje žene – kaže Mira.

Ona navodi da Arapkinje puno vode računa da im kosa izgleda lijepo, kao i nokti. Popularno je, kako kaže, i izbeljivanje lica, a pogotovo dlaka, jer su žene tamnopute. Dolaze čak i na izbjeljivanje cijelog tijela.

mira dubai

-Takozvani ,,threding hair” jako je popularan, odnosno čupanje dlaka koncem. Prvi put je malo bolno, ali već je kasnije bezbolno. Brže se prorijede dlake i poboljšava cirkulaciju kože što je dobro u slučaju starije kože, jer je zategne – objašnjava naša sagovornica.

 Crna Gora je dom

Ona radi po devet sati, a samo ima jedan slobodan dan, Tada voli da pođe u Dubai , ali kaže da tamošnja klima ne dozvoljava da se puno vremena provodi napolju.

-Standard je dosta veći. To se može primjetiti odmah po luksuznim automobilima i blještavim zgradama – rekla je Mira.

-Crna Gora je moj dom i uvijek je sa mnom. Svaki dan osjetim jedan dio mene koji naprosto žudi da se vrati – kaže naša sagovornica.

Prisjetila se i kako  tamošnji narod reaguje na njeno ime. Ispričala nam je da su joj Arapkinje pojasnile da njeno ime simbolizuje njihovu princezu koja se tako zvala.

-Onda sam im rekla da sam u prošlosti bila njihova princeza, a da u ovom životu radim u salonu ljepote, da ih uljepšam – kaže Mira, uz osmijeh. S.Đ.