MAGAZIN PREPORUKA

ČUVAJU OKOLINU: U Pariz zabranjen ulaz za auta proizvedena prije 1997. i motore prije 1999.

P2Pariz je oduvijek bio poznat po jakoj borbi protiv zagađenja, a uskoro stiže nova zabrana, piše Jutarnji list.
Naime, svi automobili koji su proizvedeni prije 1997. godine neće smjeti ući u Pariz, a ovom mjerom zahvaćeni su i motocikli proizvedeni prije 1999. godine. Doduše, djelimična utjeha za vozače zahvaćenih vozila je da će i dalje smjeti voziti vikendima, ali vjeruje se da će se i to postepeno ukinuti.

Ova zabrana dio je većeg plana koji ima za cilj smanjenje zagađenja vazduha u glavnom francuskom gradu. U sklopu tog plana postoji još rigoroznija zabrana koja će stupiti na snagu 2020. godine, a zahvaćeni će biti svi automobili registrovani prije 2011. godine. Uz to, 2015. godine na snagu je stupila odredba o zabrani saobraćanja svih autobusa registrovanih prije 2001. godine. Prema časopisu ,,Le Monde”, novom odredbom biće zahvaćeno 10 odsto vozila registrovanih u Parizu.

Način na koji su vlasti odlučile da kontrolišu ulazak ovih automobila je preko kategorizacije. Naime, svi automobili biće organizovani po kategorijama od 1 do 6 u zavisnosti od motora i godini proizvodnje, te će na temelju toga dobiti svojevrsne vinjete kojima će im biti omogućeno kretanje po Parizu. Vozila registrovana prije 1997. godine biće u kategoriji broj 7 te neće biti u mogućnosti dobiti ,,propusnicu” za ulazak u grad.

U slučaju da policija uhvati vozače koji ne bi smjeli svojim vozilima u grad, čeka ih kazna, a u slučaju ponavljanja prekršaja kazne će se dodatno povećavati.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: Reuters