DRUŠTVO

TURISTIČKI POTENCIJAL: Može li Dajbabski toranj za Podgoricu biti ono što je Ajfelov za Pariz

8 (2)

Foto: Agencija

Zamislite ručak u restoranu iz kojeg se pruža pogled na pola jedne države. Dajbabski toranj ne impresionira svojom visinom, koliko ljepotom, ali sigurno je jedan od rijetkih u svijetu koji pruža  mogućnost da u njemu bude smiješten upravo takav ugostiteljski sadržaj, ali i ostali, svojstveni ovoj vrsti građevina. Kad je lijepo vrijeme sa ovog vidikovca pogled puca na gotova pola Crne Gore, Skadarsko jezero, Bjelasicu, Lovćen, Ostrog, ali i na susjednu Albaniju, Skadar i Prokletije.

Ovih dana Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Turistička organizacija Podgorice, Nevladina organizacija ,,Urban kids Podgorica”, predstavnici građana Zabjela, Dahne i Dajbaba i gradonačelnik Slavoljub Stijepović potpisali su ugovor o turističkoj valorizaciji ovog objekta. Tornjevi i jesu arhitektonske znamenitosti grada i gotovo uvijek, ako se izdvajaju po svojoj estetici, kao što je riječ i ovom ,,čardaku ni na nebu ni na zemlji“ na Dajbabskoj gori, njihova primarna funkcija ostaje u sjenci turističke atraktivnosti.

Zoran-Sekulic_01

Zoran Sekulić

PLANOVI

Direktor Agencije Zoran Sekulić za Montenegro magazin podsjeća da je i prilikom donošenja odluke o izgradnji tornja ostavljena mogućnost da pored osnovne funkcije (monitoringa radio-frekvencijskog spektra) taj objekat bude prepoznatljiva i uporišna tačka turizma Podgorice. U početku će se kaže, kroz saradnju sa TO Podgorica, koji će turiste koje obilaze Glavni grad upućivati na toranj, opipavati koji su to sadržaji u kojima bi oni voljeli da uživaju na Dajbabskoj Gori.

– U ovom trenutku je planirano da se uradi plato ispred tornja, instalira neophodni mobilijar, biće postavljen i teleskop. Kada je riječ o ostalim sadržajima, platforme na tornju pružaju raznovrsne mogućnosti. Kad se nešto postavi u temelju kako treba, prema zahtijevima lokacije i šireg ambijenta, kao što je riječ o tornju,  onda se sadržaji nameću sami po sebi. Podržaćemo sve projekte Glavnog grada koji ima mogućnosti da DUP-om predvidi različite sadržaje, pa i neki ugostiteljski. Agencija će u granicama sopstvenih mogućnosti izlazeći u susret ovakvim zahtjevima nastojati i da doprinese realizaciji – istakao je Sekulić.

On je naglasio da se pri tom mora voditi računa da se ne zapostavi osnovna funkcija tornja kao glavnog kontrolno-mjernog centra koji je kičma i mozak sistema za monitoring radio-frekvencijskog spektra.

7 (4)SLIČNOSTI

Na podsjećanje da Ajfelov toranj i ovaj na Dajbabskoj gori imaju već jednu zajedničku karakteristiku, da ih u toku i neposredno nakon gradnje pratila jedna negativna i kampanja puna kontraverzi kao građevina čiji je značaj trebalo osporiti u javnosti Sekulić kaže:

,,Pa,  to je opšta karakteristika svih značajnih građevina, mnoge od njih su zahtijevale žrtvu. Moguće da je to iz razloga što je takva gradnja ne samo izvjesna promjena u prostoru, nego i u viđenju budućnosti, a ljudi različito reaguju na promjene. S obzirom na to da je Toranj na jednoj izuzetnoj lokaciji on izaziva pažnju, a izraz je jednog smjelog projekta i u arhitektonskom i u graditeljskom pogledu, kao i smislu statike. Najviša kota na Dajbabskoj gori naziva se Čardak, a i Toranj je na prvi pogled ,,čardak ni na nebu ni na zemlji“ i normalno je da izaziva različite reakcije sa kojima se nije bilo lako nositi svih ovih godina“

On kaže, da nakon svega, ipak raduje što su Podgoričani prepoznali potencijal tog zdanja i prostora oko njega.

– Za ovih pet godina kako je izgrađen taj njegov potencijal prepoznali su Podgoričani, kojima je toranj, sa pristupnom saobraćajnicom dugom oko 1,5 kilometra, omiljeno mjesto za rekreaciju i šetnju. Agencija je uradila i trotoar i rasvjetu u prilaznom dijelom kako bi ovaj ambijent, u ovaj fazi, bio što reprezentativniji. Reakcije su sada pozitivne i trebalo je da prođe samo malo vremena da se one kao takve iskristališu i malo smjelosti da se izraze. To sam očekivao i raduje me što sam i dočekao  – navodi Sekulić.

On dodaje da toranj za svoje postojanje treba da zahvali jedinstvenosti i sticaju raznih pozitivnih okolnosti.

– Niti u drugo vrijeme, niti u drugim okolnostima on ne bi mogao da bude sagrađen. Sama činjenica da ga danas imamo predstavlja još jednu njegovu jedinstvenost, kao što i on izgleda da je građen iz jednog poteza, a nije bilo tako i nije bilo lako – navodi Sekulić.

9 (1)

PREDRASUDE

Komentarišući činjenicu da pojedinci sagledavaju stvari različito, nekad sa aspekta sopstvene inferiornosti, a nekad, što je ređe,  iz perspektive vizionara, Sekulić navodi da treba demistifikovati još jednu predrasudu o tornju.

– Tvrdnje o pojačanom zračenju u blizini tornja potpuno su neutemeljene. To je objekat imisionog karaktera i ne postoji nikakvo zračenje. On snima šta u spektru postoji od strane onih koji emituju signale. Toranj nema svojih signala nego upija postojeće u etru – istakao je Sekulić.

Rezimirajući priču o tornju, ali  i ukupnu djelatnost Agencije u godini kada država slavi 10 godina nezavisnosti, Sekulić je naveo da je ona izgradila sistem koji Crnoj Gori omogućava da obavlja svoja suverena prava u sve značajnijoj oblasti valorizacije tog prirodnog resursa kakav su frekvencije kao nephodnog uslova za funkcionisanje elektronskih komunikacija.

D.Vukadinović