DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Završena druga i treća polufinalna emisija i kviz ,,Poznajem domovinu, zato je i volim”

IMG_8923Povodom deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Zavodom za školstvo i Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva organizovalo je kviz za učenike VIII razreda ,,Poznajem domovinu, zato je i volim”.

U drugoj polufinalnoj emisiji učestvovale su JU OŠ ,,Kekec” Sutomore – tim ,,Vrsuta” i JU OŠ ,,Sutjeska” Podgorica – tim ,,Morača”. U finalnu emisiju se plasirao tim ,,Vrsuta” JU OŠ ,,Kekec”.

Tim ,,Morača” JU OŠ ,,Sutjeska” Podgorica nije se plasirao u finale.

– Članovi našeg tima imali su veliko znanje o Crnoj Gori iz nastavnih predmeta koji su bili potrebni za kviz. To nam je u značajnoj mjeri olakšalo pripreme koje su počele odmah nakon poziva za učešće u kvizu. Veoma smo ozbiljno i odgovorno pristupili pripremama jer smo bili svjesni značaja ovog kviza. Davali smo podršku jedni drugima, sarađivali sa nastavnicima, učili i u školi i kod kuće. Takmičenje za mene predstavlja veliko iskustvo, mogućnost da se proširi znanje, da se upoznam sa vršnjacima iz drugih gradova Crne Gore. Takođe, osjećao sam veliku odgovornost i čast što sam predstavljao svoju školu. Moji drugari i ja smo se trudili da budemo dostojni predstavnici svoje škole i mislim da smo u tome u velikoj mjeri uspjeli – kazao je Balša Rudović.

IMG_8935

Njegova drugarica Ksenija Belada smatra da je učestvovanje na takmičenju važno iskustvo i velika prilika da se stekne i proširi znanje o domovini, kao i da se nauči mnogo toga što je van školskog programa.

– Upoznali smo mnogo novih drugova i drugarica i stekli značajno iskustvo. Sve u svemu, zadovoljna sam uspjehom koji smo postigli i mislim da smo dostojno predstavili našu školu – ističe Ksenija.

Nikolina Lalić takođe smatra da je organizacija kviza bila na odličnom nivou, a pripreme njenog tima za kviz ,,Poznajem domovinu, zato je i volim” trajale su oko dva mjeseca.

– Osim na časovima redovne nastave, učenici se za takmičenja pripremaju i na časovima dodatne nastave. Pored školskih udžbenika, koristimo raznovrsnu literaturu – enciklopedije, priručnike, internet. Pripreme se obično intenziviraju mjesec dana pred takmičenje i tada svakog dana radimo najmanje jedan školski čas. Naši učenici pokazuju veliki entuzijazam, zainteresovanost i u ovo takmičenje, svjesni njegovog značaja, uložili su veliki trud. Zadovoljan sam rezultatom koji je postigla naša ekipa i posebno me raduje što su učenici pokazali odlično znanje iz svih oblasti koje je kviz obuhvatio – izjavio je mentor tima ,,Morača” Rajko Jokanović.

U trećoj polufinalnoj emisiji učestvovale su: JU OŠ ,,Narodni heroj Savo Ilić” Kotor – tim ,,Boka” i JU OŠ ,,Maksim Gorki” Podgorica – tim ,,Birziminijum”. U finalnu emisiju se plasirao tim ,,Boka” JU OŠ ,,Narodni heroj Savo Ilić”.

Tim ,,Birziminijum” JU OŠ ,,Maksim Gorki” Podgorica nije se plasirao u finale.

Učesnica Ana Đurović kaže da se za takmičenje pripremala 15 dana.
– Drago mi je što sam bila dio tima u jednom ovakvom projektu, posebno jer je namijenjen obilježavanju decenije nezavisnosti Crne Gore i što smo kao ekipa pokazali da našu domovinu dobro poznajemo. Po mom mišljenju pitanja nijesu bila teška i, ako smo negdje pogriješili, to nije bilo zbog neznanja, već zbog treme, vremenskog ograničenja… Drago mi je što sam učestvujući na ovom takmičenju osim novih saznanja stekla i nove prijatelje – kazala je Ana.
Za Irenu Kovačević takmičenje je bilo divno iskustvo.

– Kroz takmičenje sam bolje upoznala svoju domovinu, svako pitanje je na svoj način bilo teško, ali kako smo naporno učili i obradili sve teme ponosna sam na sva pitanja koja smo odgovorili i zadovoljna sam kao predstavnik naše Škole, grada i domovine  rekla je Irena.

Anja Radulović nakon kviza kaže:

– Osjećala sam se počastvovanom jer sam učestvovala. Stekla sam nova iskustva i naučila brojne zanimljivosti o svojoj domovini. Kako je takmičanje prelazilo u novi krug, tako su i pitanja bila teža, ali su predstavljala pravi izazov. Na ovom takmičenju upoznala sam i nove prijatelje i sa njima razmijenila iskustva o kvizu.

Mentorka tima ,,Birziminijum” Tanja Asanović rekla je da je učenike pripremala uglavnom na dodatnoj nastavi, komunicirali su putem društvenih mreža, e-mejlom kao i u pauzama kad ih je bilo u toku nastave.

– Djeca su se pokazala kao sjajni takmičari i đaci i uspjeli smo da prođemo u drugi krug takmičenja. Ponosna sam na rezultat koji smo postigli kao tim – istakla je mentorka Asanović.

Medijski sponzor kviza je Atlas televizija.