DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Bošković govorio na Okruglom stolu ,,Unapređenje zapošljivosti adolescenata i mladih – ka inovativnim programima i servisima”

_DMF3443Ministar prosvjete Predrag Bošković, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević i šef Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, otvorili su Okrugli sto o unapređenju zapošljivosti adolescenata i mladih u Congress centru Premier u Podgorici.

Ministar Bošković je rekao da je problem zapošljivosti mladih jedan od ključnih problema kojim se bavi Vlada Crne Gore.
On je dodao da je Vlada pokrenula nekoliko akcija i projekata kako bi riješila ovaj problem. Ključni problem koji je prepoznalo Ministarstvo prosvjete kada je riječ o kvalitetu obrazovanja jeste nedostatak praktičnih vještina i znanja i nepoznavanje stranih jezika.
– Crna Gora ima jednak broj nezaposlenih i stranih državljana koji kod nas rade, što ukazuje na nedostatak navedenih znanja i vještina, a to je ujedno i razlog koji su poslodavci naveli kao nedostatak u odnosu na radnu snagu iz okruženja – kazao je Bošković.
Upravo zbog toga Ministarstvo je stavilo akcenat na poboljšanje i promociju srednjeg stručnog obrazovnja, a može se i pohvaliti rezultatima Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem u okviru kojeg preko 20% korisnika programa ostaje da radi na mjestima na kojima su sticala praktično znanje.
Ministar Bošković je naglasio važnost saradnje sa poslodavcima i istakao da je jedan od ciljeva Ministarstva dualno obrazovanje.

_DMF3453

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević rekla je da mladost i adolescencija predstavljaju posebnu fazu psihološkog i fiziološkog razvoja pojedinaca koji se odlikuje tranzicijom u odraslost, pa je pristup kvalitetnim obrascima i servisima od velike važnosti u ovom periodu.
Ključni izazov u pogledu zapošljavanja predstavlja visok nivo nezaposlenosti i nizak nivo aktivnosti mladih, pa je shodno tome ulaganje u razvoj vještina i podizanje nivoa zapošljivosti prioritet Crne Gore.
Ona je dodala da Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa drugim ministarstvima usmjerava svoje aktivnosti ka rješenju ovog ključnog problema mladih. Takođe, ministarka Kovačević je zahvalila UNICEF-u na podršci i preporukama Analize postojećih servisa i programa usmjerenih mladima sa fokusom na zapošljivost.

Šef Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks izrazio je zadovoljstvo što se danas razgovara o ovom važnom problemu. On je rekao da UNICEF sprovodi projekat koji ima za cilj razvoj različitih vještina kod mladih kao što su preduzetništvo i inovativnost što ima za krajnji cilj ima bolji status mladih.

– Globalna ekonomija se toliko brzo mijenja da mi ne možemo znati sada koji će poslovi biti traženi za 10 godina na tržištu rada. Mi polako saznajemo i učimo koji su to faktori koji utiču na uspjeh mladih na tržištu rada. Koeficijent inteligencije nije ono što je dovoljno za uspjeh. Važni su emocionalna, socijalna inteligencija, motivacija, znatiželja, istrajnost, samokontrola, mogućnost komunikacije i kritičkog osvrta – istakao je Perks.
On je zaključio da je potrebno promovisati cjeloživotno učenje, kao i da se kroz buđenje preduzetništva i inovativnosti prevaziđe osjećaj bespomoćnosti koji je zavladao kod mladih. Izrazio je nadu da će današnji Okrugli sto donijeti zaključke koji će pomoći u rješenju ovih problema i da će pomoći u stvaranju kritične masu osposobljenih mladih ljudi koji će pomoći da ostvarimo pravednije i bolje društvo.