DRUŠTVO SLAJDER

UČENICI POBJEDNICI DRŽAVNOG TAKMIČENJA: Dule, Ana i Đorđe pokazali zavidno znanje iz italijanskog jezika

djaci-talijanski_1

Danas predstavljamo srednjoškolce koji su postigli zavidne rezultate na Državnom takmičenju iz italijanskog jezika i njihove mentore, profesore italijanskog jezika.

DujeBilcic

Duje Bilčić

Duje Bilčić je učenik trećeg razreda JU Gimnazije ,,Niko Rolović” u Baru. Na Državnom takmičenju, osvojio je prvo mjesto iz Italijanskog jezika. Njegov mentor je profesorica italijanskog Jelena Ostojić – Komnenović. -Učestvovanje na Državnom takmičenju za mene predstavlja veliko iskustvo jer me priprema navela da se mnogo detaljnije upoznam sa italijanskim jezikom. Moje interesovanje za ovaj jezik potiče još od djetinjstva jer sam kao dijete gledao reklame i crtane filmove na italijanskim kanalima. Ka uspjehu me vodila mentorka, ali i roditelji koji će me podržati da školovanje nastavim u Italiji- otkriva Duje za MNE magazin.

 

Jelena Ostojić – Komnenović je profesorica  italijanskog jezika u JU Gimnazija „Niko Rolović“ Bar. Kaže da rad sa djecom za nju predstavlja poziv u kojem ima privilegiju da mlade ljude navede na put sticanja znanja kroz otkrivanje i istraživanje, a da istovremeno u tom procesu i ona uči od njih.

JelenaOstojicKomnenovic

Jelena Ostojić-Komnenović

-Posao profesora za mene je inspiracija jer je to moj životni poziv. Djeca koju pripremam za takmičenje zaista vole italijanski jezik i posvećeni su mu. U slobodno vrijeme čitaju i bave se izučavanjem italijanskog jezika i kulture, tako da rad sa njima predstavlja zadovoljstvo, iako taj rad iziskuje dodatno vrijeme i potpunu posvećenost učeniku-priča za naš portal profesorica Jelena.

 

Ana Martinović je učenica sam II razreda JU Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš“ Danilovgradu. Na Državnom takmičenju osvojila je drugo mjesto iz Italijanskog jezika. Njen mentor je nastavnica italijanskog jezika Oljenka Zuber.

ana martinovic gim dg

Ana Martinović

-Ljubav prema italijanskom jeziku u meni raste još od malena. Fascinirana sam italijanskom kulturom. Uživam slušajući njihovu muziku i gledajući njhove filmove. Zaštitni znak jednog naroda je jezik. Zato sam se trudila da usavršim italijanski jezik kako bih mogla bolje da razumijem ovaj narod i kulturu. Od početka školovanja u Gimnaziji, posebnu podršku su mi pružile profesorica italijanskog, Oljenka Zuber i razredna Nada Krivokapić. Profesorica Zuber je bila moja mentorka na državnom takmičenju na kojem sam zauzela II mjesto. Samo takmičenje je za mene bilo velika čast i prijatno iskustvo. Tokom priprema za takmičenje imala sam podršku svojih profesora, prijatelja i porodice. Pored italijanskog, volim da učim i francuski jezik koji mi predaje profesorica Tanja Kuč. Zavoljela sam ovaj jezik od svog prvog susreta sa njim, smatrajući ga najmelodičnijim jezikom poslije italijanskog. Mislim da će mi ovi jezici biti korisni u budućnosti budući da planiram da studiram u inostranstvu-ističe Ana.

 

Oljenka Zuber  je profesorica  Italijanskog jezika  u JU Gimnaziji „Petar I Petrović Njegos“ Danilovgrad.

-Gimnazijalci uče italijanski jezik kao drugi strani jezik, ali ga veliki broj njih biraju kao obavezni izborni predmet u želji da po završetku školovanja imaju znanje još jednog stranog jezika. Talenat učenika, želja za usvajanjem novih znanja, njihova radoznalost vas stalno motivišu u radu. Trudim se da njihovo interesovanje za italijanski jezik produbim i probudim u njima želju za daljim istraživanjem, proučavanjem italijanskog jezika, kulture i civilizacije. Upravo zbog toga, ove godine, maturanti su kao destinaciju odabrali  Italiju, posjetili  Rim, Firencu, Veronu i Veneciju.  Veliko je zadovoljstvo raditi sa talentovanim učenicima kojih u našoj školi ima mnogo. Veoma sam ponosna na uspjeh učenice Ane Martinović, koja je ove godine osvojila drugo mjesto na državnom takmičenju- kaže profesorica Oljenka.

DjordjeVujosevic

Đorđe Vujošević

 

Đorđe Vujošević  je učenik četvrtog razreda JU Gimnazija „Niko Rolović“ Bar. Na Državnom takmičenju osvojio je treće mjesto iz Italijanskog jezika. Njegov mentor je profesorica italijasnkog jezika Nataša Nedović. -Učestvovanje na državnom takmičenju predstavlja veliku čast, pogotovo kad se nađete među najboljima u oblasti koju volite. Kao mali sam volio da gledam serije i čitam knjige i tada se i javila ljubav prema italijanskom jeziku koja se samo povećala i pretvorila u strast. Moji roditelji definitivno su moja najveća podrška i motivacija. Najveći uzor mi je moj mentor koji me je i doveo do ovog trenutka u kome se nalazim. Kao što sam rekao, porodica me mnogo motiviše i daje mi  veliku podršku, a društvo je tu da me bodri. Kad sam mislio da neću moći postići ovaj rezultat oni su bili tu da me razuvjere. Iskreno, nagrada je za mene uvijek bila  najmanje bitna i mnogo važnije i vrijednije  je iskustvo i upoznavanje osoba koje dijele istu strast prema jeziku- smatra Đorđe.

NatasaNedovic

Nataša Nedović

Nataša Nedović je profesorica  italijanskog jezika u JU Gimnazija „Niko Rolović“ Bar. Ona smatra da je za uspjeh u ovoj profesiji, prije svega, neophodna ljubav prema djeci, a onda i veliki trud i posvećenost.

-Na osnovu svog trogodišnjeg radnog iskustva u školi, mogu reći da raditi sa djecom nije lako, ali su mi velika motivacija i podsticaj upravo oni sami, zbog povratne informacije koju svakodnevno dobijam od njih.  Đorđev uspjeh na ovogodišnjem, kao i na prošlogodišnjem, Državnom takmičenju može se pripisati prije svega njegovoj želji i zalaganju. A ja, kao ponosna profesorica, vodim se čuvenom izrekom Isaka Njutna: ,,Ono što znamo je samo jedna kap, a ono što ne znamo je okean“. Ova izreka nas podsjeća da nikada ne smijemo prestati da učimo, s koje god strane katedre se nalazili-ističe profesorica Nataša za MNE magazin.