DRUŠTVO SLAJDER

PODGORIČKE MATURANTKINJE I POLUMATURANTKINJE BIRAJU KOMBINACIJE ZA PROSLAVU: Žele modele Dženifer Lopez ili Jelene Karleuše

WESTWOOD, CA - MARCH 22: Actress Jennifer Lopez attends the premiere of Twentieth Century Fox And Dreamworks Animation's "HOME" at Regency Village Theatre on March 22, 2015 in Westwood, California. (Photo by Jason Merritt/Getty Images)

U podgoričkim buticima, kako su nam ispričale pojedine prodavačice, već 20 dana maturantkinje i polumaturantkinje isprobavaju ili kupuju haljine koje će da nose za njihovo nezaboravno veče. Kažu nam da tokom trgovine iskazuju različite prohtjeve koje baš i nije lako ispuniti.

Holivud

Polumaturantkinje su, prema riječima Irene Tomović iz butika ,,Sućeso“ mnogo zahtjevnije tokom kupovine haljina od maturantkinja. One često pokazuju slike holivudskih haljina koje skinu sa interneta govoreći da žele identične modele.

-Pretpostavljam da u Podgorici ne mogu ni da ih nađu i da jedino mogu da ih sašiju. Polumaturantkinje traže da haljina ima dosta cirkona, što je, po mom ukusu, previše za njihove godine – kaže ona.

Cijene haljina, dodaje naša sagovornica, pristupačne su kupcima. Duže haljine koštaju 75 eura, a kraće su 55 ili 49 eura.

-Nikada neću zaboraviti kad je polumaturantkinja zapazila jednu dugu haljinu u našem izlogu nakon čega je prokomentarisala: ,,Ovu haljinu ima svaki butik. Dvije djevojke u školi su je kupile, a ja bih se ubila da neko ima istu haljinu kao ja” – priča Irena.

Hercegovačka ulica_1Neobične komentare mušterija na ponudu, kaže ona, svakodnevno čuju. Kada se bira haljina za matursko veče, djevojke najčešće dolaze sa drugaricama, a kasnije i sa tetkama, majkama, strinama i ujnama.

-Više puta isprobaju haljinu nakon čega svi napuštaju butik i idu na vijećanje o njoj i, najčešće, ne vraćaju se poslije toga – kaže uz osmijeh Irena.

Spisak želja

Njena koleginica Andrijana iz butika ,,La vorsa“ imala je, takođe, slične mušterije. Ona  priča da pamti kako su u butik došle maturantkinje pokazujući fotografiju Dženifer Lopez koja je nosila neku ,,puf“ haljinu i tražile su istu.

-Tražile su mi i neku dugu usku koja je nosila Jelena Karleuša ne znam u kojoj prilici i obavezno naglase da su im potrebne uz to ,,najvisočije” štikle koje imamo– kaže uz osmijeh Andrijana.

Ona se prisjeća i kako prilikom prodaje neke haljine djevojke traže od njih da zapišu iz koje su škole kako se ne bi desilo da neko kupi istu haljinu.

-Izlazimo im u susret, ali ne mogu da garantujem da neko neće kupiti istu haljinu u nekom drugom podgoričkom butiku – kaže ona.

Svečane haljine u ovom butiku cijene se od 45 eura do 55, a štiklice se mogu kupiti i za 25 eura.

-Upravo je prije nego što ste vi ušli izašla maturantkinja koja po treći put isprobava kombinezon koji košta 30 eura. I sad nam je rekla kako je zapazila neku fleku na njemu i zatražila je popust – priča nam Azra Adžović iz butika ,,Traj end baj“.

I ona kaže da skoro sve maturantiknje dolaze u pratnji majki, ali i očeva, kao i drugarica, jer žele da čuju i njihovo mišljenje o određenim modelima.

-Kada im se nešto dopada obavezno nas pitaju da li ima duplikata  i da li zapisujemo koje haljine su kupile određene djevojke i iz koje škole- kaže Azra uz osmijeh, dodajući da cijene haljine od 35, pa do 100 eura.

S druge strane, pojedine prodavačice iz nekolika butika nijesu bile raspoložene da ispričaju svoja iskustva sa mušterijama  koje su maturantkinje ili polumaturankinje uz pojašnjenje da ne smiju o tome da razgovaraju bez odobrenja gazde.

S.Đ.