DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Promovisano 19 doktora nauka

tumber5Bez pažnje usmjerene na kvalitet znanja, na razvoj ljudskog resursa, nema ni društveno – ekonomskog prosperiteta, ni crnogorske konkurentnosti na globalnom tržištu. Države koje to znaju – znaju i da ulaganje u obrazovanje i državni univerzitet – nema alternative – saopštila je rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić.

Ona je na svečanosti povodom Dana Univerziteta Crne Gore, koja je oranizovana u Rektoratu, promovisala 19 doktora nauka i uručila im diplome. Takođe, na svečanosti, rektorka je uručila Plakete i četvorici studenata koji su osnovne studije završili sa najboljim uspjehom.

tumber8

– Jubilej obnove nezavisnosti i hiljadugodišnjeg crnogorskog državnog trajanja opominje nas i obavezuje kao instituciju koja determiniše državni razvoj – na mondijalizam, ali i na mar za sopstveni identitet, na stvaralačko i kritičko, ali i na strpljenje i dodatni napor da uvažimo vlastite specifičnosti i sustignemo zaostatke u razvoju. Na njegovanje slobodnog duha individue, na angažovanost i odgovornost, na profesionalnu etiku – na studenta i njegovo znanje i kreativnost – riječju, na ideju univerziteta. U to ime čestitam Dan Univerziteta Crne Gore i – kako bi rekao Derida – ponovnom postavljanju odgovornosti na, u ili pred univerzitet – kazala je rektorka Vojvodić.

Prema njenim riječima, naša univerzitetska 42. godina – 2016. stoji već upisana kao godina reforme – kao reformska.

tumber3

– I nadam se da ćemo se složiti, kao granična za jednu novu vrijednost Univerziteta Crne Gore, kroz promjenu modela studiranja i značajan iskorak ka novom kvalitetu i internacionalizaciji. Nemamo prava na rutinu, naprotiv, hitamo da bismo stigli gdje smo naumili i – to činimo. Moramo visoko postaviti odgovornost za produkciju znanja i doprinos društvu – kao državni univerzitet – I to činimo – navela je Vojvodić.

tumber9

Ona je kazala da referentnost u evropskom prostoru visokog obrazovanja nije nikakva floskula, već su to standardi koje ćemo svakodnevno sustizati, koje upisujemo u nove kurikulume, to je kultura publikovanja, to je kretanje i povezivanje u istraživanju.

– Kroz osnovni i master studij dobićemo dva stepena obrazovanja, bolji kvalitet znanja i mogućnost veće zapošljivosti, kao i prestižan doktorski studij i potentniju istraživačku osnovu. Bez toga nema ni društveno-ekonomskog prosperiteta ni crnogorske konkurentnosti na globalnom tržištu – rekla je rektorka Vojvodić.

tumber6

Ona je napomenula da je sve to, a posebno su otvorenost, mobilnost i međunarodna referentnost izazovi za sve.

– Ali posebno za mlade saradnike i docente – na njima su generacijski – izazovi internacionalizacije, oni su budućnost evropskog UCG. Na njima je da to na vrijeme i posvećujući se profesionalno dobro shvate, na nama da im budemo strogi korektiv i snažna podrška – navela je rektorka Vojvodić.

tumber2

U doktore nauka promovisani su Žarko Zečević, Maja Delibašić, Tomo Popović, Dušan Đurović, Milan Šekularac, Slobodan Živaljević, Milivoje Rogač, Nevena Mijajlović, Goran Šuković, Slavko Burzanović, Dragana Čarapić, Sonja Špadijer, Elvira Pupović, Tanja Laković, Gordana Nikčević, Tamara Backović Vulić, Julija Cerović, Ilija Moric i Nebojša Čagorović.

tumber

Odlukom Senata Univerziteta Crne Gore ovogodišnji dobitnici Plakete Univerziteta Crne Gore za završene osnovne studije sa najboljim uspjehom su Milan Ivanović, Samir Đoković, Kosta Pavlović, Marko Petrić i Aleksandar Radunović, koji je bio spriječen da prisustvuje svečanosti.