Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

UČENICI POBJEDNICI DRŽAVNOG TAKMIČENJA: Cilj je sticanje znanja kroz razumijevanje i saradnju

 

ucenici_takmicenje_FrancuskiDanas predstavljamo učenike JU Gimnazija ,,Stojan Cerović“ iz Nikšića i  JU Gimnazija ,,Slobodan Škerović“ iz Podgorice, pobjednike Državnog takmičenja iz Francuskog jezika.

jelena jovovic ana Radulovic

Jelena Jovović sa profesoricom Radulović

Jelena Jovović je učenica IV razreda JU Gimnazija „Stojan Cerović“ iz Nikšića. Ona je na Državnom takmičenju osvojila  prvo mjesto iz Francuskog jezika.  -Francuski jezik sam počela da učim u sedmom razredu osnovne škole, kao drugi strani jezik. Ljubav prema ovom predmetu javila se veoma brzo, čim sam uvidjela koliko je zapravo francuski jezik lijep, melodičan i bogat, a francuskom književnošću i muzikom sam postala opčinjena ubrzo potom. Moj talenat je otkrila moja prva profesorica, Mirjana Međedović. Motivacija za uspjeh, pored moje sadašnje mentorke, Ane Radulović, su mi svakako porodica i prijatelji. Bez podrške koju mi oni pružaju sigurna sam da ne bih mogla ostvariti ovakav uspjeh. Uzora iz oblasti nemam, ali bih svakako navela da je muzika upravo ta koja je najviše uticala na mene i na moju ljubav prema francuskom jeziku. S toga, izdvojila bih Edith Piaf, Coeur de Pirate, Joe Dassin i Yves Montand, zbog neopisivog osjećaja koji mi pruža njihova muzika. Ovogodišnju nagradu bih izdvojila kao najmiliju, jer sam uvidjela da mogu uspjeti da pređem razne prepreke na putu do svog cilja- ističe Jelena za MNE magazin.

Ana Radulović, profesorica francuskog jezika u JU Gimnazija „Stojan Cerović“ Nikšić, mentorka učenice Jelene Jovović kaže da u radu sa djecom pronalazi veliko zadovoljstvo.

-Osjećam se veoma prijatno kada primijetim da pozitivno reaguju na sam proces učenja, jer je to dodatna motivacija i za mene lično. U tom radu je veoma bitna interakcija profesora i učenika, na način da učenje, bez obzira na prepeke i probleme koje nosi sa sobom, ne predstavlja poteškoću, već izazov i želju za napredovanjem. Učenici kod kojih se vremenom razviju šira interesovanja su potvrda nečega što je u samoj ljudskoj prirodi i na čemu se zasniva cijeli proces učenja i obrazovanja. Pripremanje za takmičenje je kontinuiran proces u kojem svaka savladana prepreka umanjuje njenu važnost i težinu, tako da se na kraju cijeli proces mjeri vremenom koje se uloži, a vrijeme se opet svede na momente koji uglavnom nose pozitivna osjećanja i zadovoljstvo zajedničkog rada. Bez obzira na ishod takmičenja, uloženo vrijeme bez sumnje obezbjeđuje napredak učenika i samim tim ga nagrađuje-smatra profesorica Ana Radulović.

 

itana bulatovic

Itana Bulatović

Itana Bulatović je učenica IV razreda JU Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice i na Državnom takmičenju osvojila je drugo mjesto iz Francuskog jezika.

-Učestvovanje na takmičenju za mene jeste jedan veliki izazov, a u isto vrijeme i vrsta igre iz koje se uvijek dosta nauči. Kako sam se iz francuskog jezika takmičila i prethodnih godina, primjećujem veliki napredak, upravo zahvaljujući ovakvim iskustvima koja svake godine pomjeraju granice, kako mog znanja tako i ljubavi prema ovom jeziku. Takođe, ovo je prilika da ja kao učenica, svojim znanjem i trudom uz puno ljubavi predstavim svoju školu i svog mentora u najboljem svjetlu i da kroz svoj uspjeh i svoje iskustvo inspirišem druge mlade ljude zaljubljenike u ovaj jezik da urade isto. Još od malena sam, uz svoje dvije starije sestre, slušajuci francuske šansone zavoljela ovaj jezik. Zahvaljujući kampovima francuskog jezika na Ivanovim koritima gdje sam provodila ljeto četiri godine za redom, upoznala sam mnogo divnih profesora i djece koja dijele ista interesovanja kao i ja. Ovaj jezik mi je takođe, otvorio vrata ka svijetu kroz pozorište i umjetnost. Sa pozorišnom grupom kreativnog kluba Caffe Europe učestvovala sam na raznim festivalima na francuskom jeziku kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu. Izdvojila bih i Dane frankofonije u Crnoj Gori kao najljepšu manifestaciju koja je doprinjela mojoj želji da učim ovaj jezik. Ovim iskustvima dugujem svoj uspjeh jer uz veliku ljubav i podršku kao i motivaciju, učenje nikad ne može biti teško. Uzori su upravo moje dvije starije sestre koje su takođe ostvarile mnogobrojne uspjehe iz francuskog jezika. Obje su studirale u Francuskoj i nadam se da ću i ja- otkriva Itana za naš portal.

prof. Magdalena Popović

Magdalena Popović

Magdalena Popović, profesorica francuskog jezika JU Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, mentorka je učenice Itane Bulatović. Ona kaže da rad sa djecom za nju predstavlja zadovoljstvo i opisuje ga kroz latinsku sentenciju ,,Mladost hrani, starost sladi, sreću krasi, u nesreći utočište daje“. -Može se reći da ja njih podučavam francuskom jeziku, a oni mene životu, optimizmu, daju mi stvaralačko nadahnuće. Rad sa njima je i borba, kao i sam život, ali je u tome i čar. To daje nadu i vjeru u budućnost naše djece – učenika, naše omladine. Vaspitanje i obrazovanje je trajan i kontinuiran proces. Mislim da iz svake riječi profesora učenici izvuku nešto što je dobro i poučno za njih. Samo takmičenje nije dobro posmatrati odvojeno, već kao sveobuhvatan proces obrazovanja i vaspitanja. Takmičenje iz stranih jezika, na primjer iz francuskog jezika, ima poseban šarm. To je jezik koji tradicionalno ima naslijeđe visoke kulture, to je jezik Igoa, Bodlera, Sartra, Kamija, Žida, prvog nobelovca iz književnosti i Sili Pridoma, jezik Prevera, šansona koje svi pjevušimo, jezik Edit Pjaf, Mirej Matje. To je kultura čiji dometi u svijetu predstavljaju neprevaziđeni uzor. Takmičenje, naglašavam, ne može biti samo sebi cilj, jer cilj je dostizanje vrhunca u znanju kroz razumijevanje i saradnju. Takmičarski duh je u mentalitetu našeg čovjeka, to mu je imanencija. Tu posebnu osobinu profesor treba na vrijeme da uoči, da je prati i finalizira u saradnji sa učenicima i tako oni, uz njegovu pomoć, stignu do samog vrha i okite se krunom znanja- ističe profesorica Magdalena Popović.

 

andjela radonjic

Anđela Radonjić

Anđela Radonjić je učenica III razreda JU Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, na Državnom takmičenju osvojila je drugo mjesto iz Francuskog jezika.

-Prijavila sam se ne bih li se oprobala i na neki način izmjerila svoje znanje. Oduvijek volim francuski jezik i učim ga sa posebnim elanom. Kada sam na školskom takmičenju pobijedila i dobila svojevrsnu potvrdu svog znanja, dobila sam istovremeno i motivaciju da se zainteresujem za neke oblasti jezika koje u drugačijim uslovima najvjerovatnije ne bih istražila, jer u pripremama za takmičenja neophodno je prodrijeti i u prostore na koje se školski program ne osvrće.  Tako da sam nakon svega, osim za nagradu bogatija i za puno znanja. Veliku zahvalnost najprije dugujem svojoj profesorici Ljubici Krstonijević, koja je svojim ogromnim zalaganjem neopisivo olakšala moje kretanje kroz sve ono što pripreme za takmičenje podrazumijevaju. No, važnu ulogu  odigrali su i oni koji su od početka bili prisutni,  onda kad je moj odnos sa jezikom još uvijek bio u nastajanju. Moja dobra osnova nastala je u osnovnoj školi i jedna važna ličnost, profesorica Milica Šćepanović koja mi je dala najvažniji vjetar u jedra, prvi kojeg se sjećam. Na taj način ušla sam u komunikaciju sa jezikom tako da ona nikad nije predstavljala obavezu, već iznad svega zadovoljstvo. Uzori su mi bez sumnje oni koji jezikom najbolje vladaju. To su, razumije se francuski pisci. Jezik na pravi način znamo tek onda kad smo sposobni da bez poteškoća čitamo djela u originalu. Moja porodica me oduvijek bezuslovno podržava. Najznačajniji aspekat podrške porodice i prijatelja sastoji se u njihovom razumijevanju za sve moje aktvnosti koji se tiču francuskog: takmičenja, radionica pisanja, filma, teatra…zbog kojih s vremena na vrijeme žrtvujem neku svoju porodičnu ili društvenu obavezu-priča za MNE magazin Andjela.

 

prof. Ljubica Krstonijevi¦ç

Ljubica Krstonijević

Ljubica Krstonijević, profesorica francuskog jezika JU Gimnazija „Slobodan Škerović“ Podgorica, mentorka učenice Anđele Radonjić, predaje francuski jezik već 22 godine. Za MNE magazin kaže da je to težak i odgovoran posao, ali rad sa djecom joj pričinjava veliko zadovoljstvo.

-Savremena nastava francuskog jezika zahtijeva novi pristup učenju jezika i stavlja učenika u centar aktivnosti, a zadatak nastavnika je da znanjem, umješnošću, izborom oblika i metoda rada kao i zanimljivih sadržaja motiviše učenike. Ono što prije svega želim je da podstaknem učenike da uče francuski jezik u atmosferi međusobnog povjerenja i uvažavanja i da utičem na učenike da promijene stav da je francuski težak i da ga je nemoguće naučiti, kao i da razvijam njihovu svijest o potrebi i značaju učenja ovoga jezika. U vrijeme brojnih izazova, vrlo je teško učenike uputiti na prave vrijednosti. Posebno sam ponosna na to što učenici svake godine postižu vrlo zapažene rezultate na državnom takmičenju. Rad sa talentovanim učenicima je za mene veliki izazov i donosi  mnogo radosti. Na časovima redovne nastave izdvoje se učenici koji žele da uđu u sve tajne francuskog jezika i kulture. Da bi se postigli dobri rezultati na takmičenju, potrebno je odabrati prave učenike i organizovati dodatne časove tokom čitave godine. Vrlo je teško naći termin za te časove s obzirom na opterećenost učenika i na činjenicu da učenici dolaze iz različitih odjeljenja. Međutim, ti časovi su zanimljivi i korisni kako učenicima tako i nastavniku. Nastavnik ima priliku da bolje upozna učenike, njihova interesovanja, nedoumice, stavove, želje i da ih uputi na druge izvore znanja, da im zadaje nove složenije zadatke i osposobi ih da ta znanja i primijene. Učenici pokazuju veliko interesovanje za vannastavne aktivnosti gdje dolazi do izražaja njihov smisao za glumu, recitovanje ili pjevanje. Učenici naše škole se ističu i izvan Škole. Vrlo zapaženo je njihovo učešće u obilježavanju manifestacije Dani Frankofonije. Srećna sam što se veliki broj učenika opredjeljuje da uči francuski i nakon završene gimnazije- zaključuje profesorica Ljubica Krstonijević.

Mn.M.