PREPORUKA SPORT

PRAVDA ZADOVOLJENA: Za tragediju na Hilsbrou nisu krivi navijači, već policija

foto: Christopher Furlong / Getty

foto: Christopher Furlong / Getty

Pravda možda jeste ponekad spora, ali je uvijek dostižna. To je pokazao i slučaj ,,Hilsbro” kada je, nakon 27 godina, danas presuđeno da za najveću tragediju u istoriji engleskog fudbala nisu krivi navijači, već policija.

Tada se na polufinalnoj utakmici FA kupa između Liverpula i Notingem foresta dogodio stampedo u kojem je poginulo 96, a ranjeno 766 navijača. Najmlađa žrtva bio je desetgodišnji Džon-Pol Džilhuli, rođak bivšeg kapitena ,,redsa” Stivena Džerara.

Foto:  Hillsborough Inquests/PA

Foto: Hillsborough Inquests/PA

Iako su u početku neki mediji, poput tabloida ,,The Sun” za tragediju okrivili navijače Liverpula, naknadna istraga (tzv. Taylor report) je pokazala da je odgovornost ležala na policiji koja je na Hilsbro stadionu u Šefildu (u ono vrijeme se polufinale igralo na neutralnom terenu) pustila previše ljudi te sasvim neobjašnjivo zatvorila neke od izlaza sa stadiona.

Foto: Dave Thompson / Getty

Foto: Dave Thompson / Getty

Danas, 27 godina kasnije pravda je konačno zadovoljena nakon što je sprovedena opširna istraga, donesena je presuda da je za tragediju odgovorna policija. U presudi stoji da navijači nisu krivi za katastrofu koja se dogodila, već isključivo infrastruktura stadiona koja je bila loša i policija koja je napravila niz propusta.

Porota je odgovorila potvrdno na pitanje je li policijska greška uzrokovala ili doprinijela tragediji na toj utakmici, a njihovu odluku javnost i porodice poginulih pozdravili su velikim aplauzom i himnom Liverpula ,,You'll never walk alone”. Takođe se navodi da je pomoć stradalima bila zakašnjela.

Navodi se i to da je trebalo da zvaničnici kluba, kad su vidjeli ogroman broj navijača koji i dalje stoje van stadiona, otkažu meč i zakažu ga za drugi datum. Krivo je i medicinsko osoblje koje je sa policijom uzrokovalo ili doprinijelo smrti toliko navijača greškom ili predviđajem nakon što je zapadna tribina počela da slabi. Glavni policajci su se oglušili o naredbu da bi otvaranje kapije pojačalo pritisak na tribinama. Viši inspektori nisu izdali specifična naređenja kako bi trebalo da se odnosi prema masi na Lepings lejnu. Odaziv policije bio je spor i nekoordinisan.
Izvor: Jutarnji.hr