Anketa DOM DOM_IZDVOJENO PREPORUKA

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Sok od ovog voća pomaže djeci da se bolje koncentrišu

преузимање

 

Studija objavljena u European Journal of Nutrition, utvrdila je da flavonoidi, biljne hemikalije iz voća i povrća podstiču memoriju i koncentraciju kod djece u osnovnoj školi.

-Konzumiranje hrane bogate flavonoidima, kao što su divlje borovnice, može pomoći u učenju- izjavila je profesorica Claire Williams, sa Reading University koja je testirala  21 dijete kroz kognitivne testove u tri slučaja.

Djeca su prvo pila zašećerenu vodu, drugi put im je davan blagi sok od borovnice i treći puta su pila visoko koncentrisani sok. One dane kada su djeca pila voćne sokove pokazala su bolje rezultate na testovima kada se radilo o učenju i pamćenju novih riječi i testova u kojima se tražilo da ignorišu ometanje.

Najbolje rezultate djeca su imala poslije visoko koncentriranog napitka koji je sadržavao ekvivalent od 1,5 šoljice divljih borovnica. Flavonoidi u borovnicama poboljšavaju protok krvi i olakšavaju protok informacija između ćelija.

Već i prije su se flavonoidi pokazali dobri za mozak, ali su testovi rađeni na odraslim ljudima. Profesorica Williams istražuje može li uzimanje flavonoida pomoći ubrzanju razvoja čitanja i imali kakve korisne efekte kod djece sa ADHD. Flavonoida ima i u drugom voću, uz divlje borovnice, dobre su kupine i maline.