DRUŠTVO SLAJDER

TALENTOVANI UČENICI SMŠ ,,VUKSAN ĐUKIĆ“ IZ MOJKOVCA: Nije lako prepoznati nadarenost, ali nije ni nemoguće

1462840_374030769398726_1947265040_n

Montenegro magazin danas predstavlja talentovane đake JU SMŠ ,,Vuksan Đukić” iz Mojkovca. Zora Bjelajac je profesorica biologije u ovoj školi. Za 23 godine radnog iskustva, susretala se, kaže,  sa mnogim talentovanim učenicima, sa kojima je osvajala brojne nagrade.

zora bjelajac - Copy

Zora Bjelajac

-Posao profesora je sam po sebi izazov, a ako još uzmete u obzir da se radi o srednjoj mješovitoj školi – izazov je samim tim veći, tačnije pravo zadovoljstvo. Nije lako u ovako maloj školi naći talentovane učenike, spremne da svoje znanje prošire i uporede sa svojim vršnjacima, kako u državi, tako i šire. Nije lako, ali nije i nemoguće. Uz interesovanje, želju, rad i posvećenost učenika i profesora, dobar rezultat je neizostavan. Naša škola i naši đaci su pravi primjer za to. Moji učenici godinama ostvaruju zavidne rezultate na „Olimpijadi znanja“,  a mogu se pohvaliti i osvojenim prvim mjestom na državnom takmičenju 2012. godine,  u organizaciji Ispitnog centra. Ni mladi eko-reporteri nijesu prošli nezapaženo na takmičenju u organizaciji udruženja za ekološki konstalting u Crnoj Gori kao i na Kipru. Na nama je da se i dalje usavršavamo i radimo, a nagrade i dobri rezultati predstavljaće krunu našeg rada, kao i do sada-ističe profesorica Bjelajac za MNE magazin.

danilo anđelić

Danilo Anđelić

Danilo Anđelić učenik je trećeg razreda JU SMŠ „Vuksan Đukić“, član KUD-a „Vesna“, aktivista Crvenog krsta u Mojkovcu, član ekoloških i mnogih drugih sekcija.

-Pored širokog spektra interesovanja, najveći i najljepši utisak na mene ostavili su časovi profesorice biologije Zore Bjelajac, koja je uticala na moje buduće opredjeljenje. Oduvijek sam bio zainteresovan za prirodne nauke, biologiju i hemiju, i već u prvom razredu profesorica je prepoznala moj talenat, radila sa mnom, a već iduće godine podstakla me je da učestvujem na „Olimpijadi znanja“ u Podgorici, gdje sam osvojio peto mjesto. Učestvovanje na takmičenju predstavljalo je jedno veliko iskustvo za mene, a osvojeni plasman privilegiju i čast. I ove, kao i iduće godine planiram da se opet prijavim  i nadam se još većim uspjesima. Iako svima laska, nagrada za mene nije najbitnija, već mi je samo učestvovanje od velike važnosti-kaže Danilo.

On ističe da je njegov izbor za upis fakulteta farmacija, jer objedinjuje njegovu ljubav prema biologiji i hemiji.

-Na moje opredjeljenju najviše je uticala profesorica Zora, a pored nje imam  i veliku podršku porodice i društva koji su zadovoljni mojim izborom. Svim učenicima osnovne škole koji planiraju da upišu gimnaziju poručujem da je to pravi izbor za njih koji im nudi najveće mogućnosti kasnijih opredjeljenja-ističe Danilo.

aleksandra medojevic - Copy

Aleksandra Medojević

Aleksandra Medojević učenica je trećeg razreda. Ona je završila nižu muzičku školu u Kolašinu, odsjek klavir. Pored toga, učestvovala je na brojnim muzičkim takmičenjima, osvajala brojne nagrade, član je školskog i crkvenog hora, kao i KUD-a „Vesna“ u Mojkovcu.

-Umjetnošću se bavim od malena, ali u srednjoj školi rodila se ljubav prema prirodnim naukama, posebno prema biologiji i matematici. Uz podršku porodice, prijatelja i profesorice biologije Zore Bjelajac, učestvovala sam na takmičenjima iz biologije „Olimpijadi znanja“ u Podgorici u prvom i drugom razredu, osvojivši 5. i 11. mjesto, i učestvovala sam u brojnim ekološkim akcijama. Takmičenja  su privilegija i čast, podstakla su me da budem bolja i da usvajam sve više znanja iz ovih oblasti. Najveća nagrada je pohvala, a znanje koje ostaje nema cijenu. I dalje sam neodlučna u pogledu svog budućeg opredjeljenja. Svim osnovcima preporučila bih da upišu gimnaziju, jer se u njoj stiču znanja iz svih oblasti, a samim tim vidjeće u kojoj sferi se oni najprijatnije i najbolje osjećaju. Takođe će naići na podršku i razumijevanje od strane profesora koji će im na pravi način usmjeriti na dalje usavršavanje- rekla je Aleksandra.

 

mrdovic ivana - Copy


Ivana Mrdović

Ivana Mrdović , profesorica engleskog jezika, prisjetila se vremena kada je ona bila osnovac. Učenje engleskog jezika tada, prema njenim riječima nije bilo organizovano i slikovito kao što je danas.

– Misao da budem baš nastavnica engleskog jezika me držala kroz čitavu osnovnu i srednju školu kada sam s voljom učila sve što je bilo u nekoj vezi sa engleskim jezikom i sama išla na republička takmičenja.  I danas vidim sebe u svakom učeniku koji sa voljom i entuzijazmom dolazi na časove engleskog. Kako sam ove godine obilježila 20 godina staža, sa zadovoljstvom mogu da se sjetim mnogih učenika, sada mojih kolega, profesora engleskog jezika u mnogim osnovnim, srednjim školama pa i na fakultetima. U današnje vrijeme kada mnogo toga učenicima odvlači pažnju, talentovanu djecu nije uvijek lako prepoznati i pokrenuti. Takav je slučaj ove godine sa učenicom Milicom Vučinić koja je osvojila 4. mjesto na državnom takmičenju.  Mojkovac je mali grad pa tako i naša škola ima malo đaka, ali je zato zadovoljstvo veće kada se postigne rezultat kojim bi se pohvalile škole sa tri puta više učenika. Valjda je želja za dokazivanjem veća.  Kad imate učenike koji na školskom takmičenju osvoje dovoljan broj bodova to već znači da posjeduju određeno znanje stečeno kroz rad na času u kontinuitetu. Od velikog značaja je Internet koji nudi velike mogućnosti za učenje i može da bude od velike pomoći, kako profesorima da pripreme čas tako i učenicima da se pripreme za takmičenje-kaže profesorica Mrdović za MNE magazin.

 

milica vučinić

Milica Vučinić

Učenica Milica Vučinić smatra da su takmičenja  prilika da predstavi sebe i svoju školu  u najboljem svijetlu.

– Još od osnovne škole imam iskustva sa takmičenjem iz engleskog jezika. Ljubav prema ovom jeziku je došla još u djetinjstvu, pa mi je sada engleski jezik kao drugi maternji. Tu ljubav podržale su profesorice engleskog jezika, pa sam čvrstu osnovu u znanju jezika dobila u osnovnoj školi i na tome moram da zahvalim nastavnici Kristini Šebek, a znanje sam unaprijedila i oblikovala u srednjoj sa profesoricom Ivanom Mrdović. Naravno, jezik je živa stvar koja se uvijek razvija i mijenja, i upravo zato mi je velika strast i izazov, nije ograničen i statičan da bi mogao u bilo kom smislu da postane dosadan i da se može u potpunosti savladati. Svoj talenat za jezike otkrila sam u školi, gdje sam postala zainteresovana još i za ruski, kao i italijanski jezik. Do posljednjeg trenutka bila sam u dilemi da li da se takmičim iz ruskog ili engleskog jezika, i odlučila sam da se oprobam na školskim takmičenjima iz oba jezika, misleći da ću lakše odlučiti kada vidim na kojem takmičenju ću postići veći uspjeh. Na moje iznenađenje, osvojila sam prvo mjesto na školskom takmičenju iz oba jezika. Uzela sam u obzir izazovnost testa iz engleskog jezika na čiji sam uspjeh bila posebno ponosna i to je presudilo. Nakon toga dalje pripremanje nije bilo potrebno. Na moju veliku radost, osvojila sam četvrto mjesto na državnom takmičenju i opravdala svoj trud i rad, ali i trud mojih mentora.   Iza mene stoji ogromna podrška porodice i prijatelja koji su na neki način zaslužni za sve moje uspjehe, na čemu sam veoma zahvalna. Oni za mene predstavljaju veliku motivaciju za uspjeh. Podršku su mi ukazali Opština i naš gradonačelnik. Ipak, najmilija nagrada je znanje i iskustvo koje sam stekla ovim takmičenjima-kaže Milica.

ivana čuljkovic - Copy

Ivana Čuljković

Učenica četvrtog razreda  Ivana Čuljković još od osnovne škole učestvuje  na takmičenjima iz engleskog jezika.

-Sam koncept takmičenja sastoji se od potrage za najboljima među odličnima, pa sam oduvijek smatrala za uspjeh naći se među ljudima koji engleski jezik tretiraju kao jezik kojim mogu da se služe kao maternjim. Volim da idem na takmičenja jer  volim da testiram svoje znanje i dokazujem sebi da iz godine u godinu napredujem. Veliki uzor mi je bila nastavnica iz osnovne škole, koja je u meni probudila ono najbolje – želju za napredovanjem, ulivajući mi dovoljno samopouzdanja da učim i napredujem. Pa sam tako, čim mi se u devetom razredu ukazala prilika, otišla na takmičenje. Učestovala sam i na takmičenju u pisanju eseja na engleskom jeziku u organizaciji američke ambasade u Crnoj Gori gdje sam zauzela treće mjesto. U toku mog školovanja porodica mi je oduvijek bila velika podrška. Stalno su me hrabrili da težim za znanjem. Učili su me da budem radoznala na polju nauke, pa sam tako uvijek htjela da znam više, više nego što piše u školskim udžbenicima. Upravo to me je i dovelo do učestvovanja na takmičenjima. A savremeno društvo me motiviše da u skladu sa njegovim rapidnim razvojem i ja usavršavam svoje znanje kako bih jednog dana bila odgovarajući predstavnik društva. Dobitnica sam mnogih nagrada, ali od svih izdvojila bih onu možda najneobičniju za ovo doba materijalizma. To je upravo znanje.  Smatram da gimnazija svakako ima šta da pruži upravo onima koji teže za znanjem. Kao maturant mogu slobodno da kažem da je gimnazija imala šta da ponudi i svi oni koji su znali to da prihvate sada imaju širok spektar znanja. Tako da svim učenicima završne godine osnovne škole koji žele da prošire svoje znanje toplo bih preporučila da upišu gimnaziju-kazala je Ivana.

 

Vuksan Gašević je profesor istorije i geografije sa skoro deset godina radnog iskustva u prosvjeti.

Vuksan Gašević

-U školi sam predavao istoriju a od prošle godine i geografiju u gimnazijskim odjeljenjima. Imam zadovoljstvo da radim u školi u kojoj sam i sam završio gimnaziju. Rad sa djecom nekima sa strane se čini lak, a nekima težak. Tačna su oba odgovora.  Iako je mala škola po broju učenika, ima sjajnih pojedinaca koji mogu da izmjere znanje sa učenicima škola znatno duže tradicije i brojnosti. Pripremati učenike za takmičenje nije teško. Obično su to učenici koje  prepoznam od prve godine da imaju volju da prodube znanje. Sa njima na redovnim časovima radim tako što im postavljam pitanja, često i van udžbenika, dajem odgovore ako ne znaju i savjete na šta da obrate pažnju. Mislim da je ključno, ne vršiti pritisak i ohrabriti učenika-smatra profesor Gašević.

On je bio mentor učenicama koje su prošle godine na Državnom takmičenu, osvojile četvrto i peto mjesto,  a ove godine učenicima Mladenu Deliću  koji je osvojio prvo mjesto iz geografije i Aleksandru Jovanoviću koji je osvojio drugo mjesto iz istorije.

 

Mladen Delić

Mladen Delić je učenik trećeg razeda.

-Još od drugog razreda osnovne škole kada sam prvi put uzeo atlas u ruke ljubav prema geografiji se rodila. U to vrijeme iako još nijesam imao predmet geografiju u školi, čitao sam atlas i razne knjige vezane za geografiju. Uzor mi je uvijek bio poznati geograf  Jovan Cvijić. Želja mi je da jednoga dana budem profesor na fakultetu i da budem poznati geograf. Profesor Vuksan Gašević  je prepoznao moje interesovanje za geografiju  i podstakao me da učestvujem  na takmičenju. Išao sam  dva puta. Prošle godine  sam bio peto mjesto. Želja za što većim znanjem me je podstakla da se više spremam. Čitao sam razne knjige, atlase i mnogo truda i potrošenog vremena se isplatilo. Osvojeno prvo mjesto mi je najveća i najznačajnija nagrada. Učestvovanje na takmičenju za mene predstavlja veliko iskustvo u kojem provjeravam svoje dosadašnje znanje. To je mjesto gdje se razvija takmičarski duh, ali je i mjesto gdje upoznajem učenike slične sebi-priča Mladen.

On  dodaje da je upisao gimnaziju jer je smatrao da će mu ona pružiti najveće znanje od svega ponuđenog, i preporučuje je svima.

 

aleksandar jovanovic - Copy

Aleksandar Jovanović

Aleksandar Jovanović je učenik četvrtog razreda i još od osnovne škole pokazao interesovanje za istoriju.

-U mom slučaju istorija je stvar kućnog vaspitanja. Danonoćni razgovori sa ocem i starijom sestrom su utemeljili moje interesovanje za ovu društvenu nauku.  Na istoriju sam uvijek gledao kao na stvar opšteg obrazovanja. Trudio sam se da svakim danom naučim nove stvari koje će mi pomoći u mom daljem školovanju. Učestvovanje na državnom takmičenju iz istorije, predstavlja za mene veliko iskustvo i satisfakciju, zbog osvojene druge nagrade. Sve to će me podstaći da učim i da se dalje razvijam pod okriljem istorijske nauke. Profesor istorije, Vuksan Gašević je prepoznao moje znanje ,interesovanje i podstakao me je da učestvujem na državnom takmičenju  u Podgorici.  Svojim rezultatom,  ja sam opravdao njegova očekivanja i svoje želje i ambicije. Ovo takmičenje je zahtijevalo dosta rada, posvećenosti, kao i odricanja. U svemu tome su me podržavali porodica, društvo, profesori… „Ono što znamo je kapljica, a ono što ne znamo je more.“  Moj cilj je bio da naučim nešto novo, razmijenim znanja sa drugima.  Potajno sam se nadao i dobrom plasmanu, na kraju se sve isplatilo-kaže Aleksandar.

Slobodno vrijeme, dodaje on, mi je ispunjeno sportskim aktivnostima. Već šest godina treniram rukomet, sportsku disciplinu koja zahtijeva timski rad. Smatram da je sport veoma važan u cjelokupnom razvoju ljudske ličnosti. Aleksandar svoje izlaganje završavaa Konfučijevim mislima: „Svakog dana ponesi košaricu zemlje na jedno mjesto i sagradićeš planinu.“

Mn.M.