ART SLAJDER

BOJAN GLUVAJIĆ I BORIS BAKALOV (,,NIČIM IZAZVAN“): Na putu smo ostvarivanja dječačkih snova

1Grupa ,,Ničim izazvan“ gostovaće u Podgorici 15. maja u okviru festivala ,,City Groove“. 

Gitarista, vokal i osnivač benda Bojan Gluvajić kaže za MNE magazin da jedva čekaju da nastupe prvi put na velikoj bini u Podgorici i da ih to posebno motiviše. Spot za pjesmu ,,O tebi“, sniman u Budvi i Petrovcu, posebno im je drag. Nakon pet godina od osnivanja grupe, na putu su ostvarivanja dječačkih snova.
Pjevač i osnivač benda Boris Bakalov za MNE magazin kaže da ne bi željeli da budu bilo gdje drugdje do baš tu gdje jesu sada. 

Bojan Gluvajić

Bojan Gluvajić

Slušaćemo vas opet u Podgorici, ovoga puta na festivalu ,,City Groove“. Što nam donosite, osim uvijek pozitivne energije i predivnih versa?

– Nama je svaki dolazak u Podgoricu uzbudljiv i kao da nam je prvi. Tu smo prvi put izašli van granica Srbije da bismo izvodili te naše verse. Prosto nismo mogli da vjerujemo da smo tako dobro primljeni na sceni. Ovo će biti prvi put da u Podgorici nastupamo na jednoj velikoj bini i to nas posebno motiviše i mislimo da će biti jako lijepo. Jedva čekamo.

Spot ,,O tebi“ sniman je, između ostalih lokacija, u Budvi i Petrovcu. Da li je u planu novi spot sa kadrovima iz Crne Gore?

– Tako je. Taj spot nam je posebno drag. Prvi je, a opet možda i najljepši koji smo do sada snimili. Naši planovi što se tiče spotova se stalno mijenjaju tako da postoji opasnost da sad nešto kažem a da ne bude tako. Bolje da ćutim. 🙂

Koliko Vam znači što je u predstavi ,,Korak do poziva“ korišćena pjesma ,,Glas“?

– Mi volimo da sarađujemo sa drugim muzičarima a i umjetnicima uopšte. Još uvijek se, srećom, oduševljavamo kada neko negdje napiše naš stih ili uz gitaru odsvira neku našu pjesmu. A posebno nam je drago kada neko u našoj muzici u umjetničkom smislu vidi nešto njemu blisko. Takav je slučaj sa predstavom „Korak do poziva“. Na to smo jako ponosni.

Pet godina je otkako ste sa Borisom Bakalovim osnovali bend ,,Ničim izazvan“. Kada se osvrnete na sve što se događalo u tom periodu, da li postoji nešto što Vas i dalje začudi, nešto za što kažete: ,,Ne mogu da vjerujem da nam se desilo to i to.“?

– Ne biste vjerovali koliko često se to dešava. Mi smo samo na putu ostvarivanja svojih dječačkih snova. Uživamo u svakom koraku a ti „veliki događaji“ su nam podstrek da još hrabrije koračamo naprijed.

,,Beskućnik“ je duetska pjesma sa Darkom Rundekom. Koliko ste vi ,,beskućnici“ i kako je bilo sarađivati sa Rundekom?
– ,,Beskućnik“ je pjesma o jednom ekstremu. Apsurdno je to što je taj ekstrem najčešće oličenje uspjeha u našem društvu. On vodi promašeni život koji svi priželjkuju. Niko od nas nije beskućnik sve do onog trenutka kada mu novac i uspjeh postanu bitniji od istinski bitnih stvari u životu. Saradnja sa Rundekom je jedna od onih stvari koja nas gura naprijed.

Boris Bakalov

Boris Bakalov

,,Možda nemam neki glas, možda negde zaškripi neka žica, al’ ja bih voleo da vam ispravim namrštene obrve i lica“, kaže pjesma ,,Glas”. Je li teško ispraviti namrštene obrve i lica, jer čini mi se da vama to itekako dobro polazi za rukom?
– Sudeći po vedrim pogledima s kojima se srećemo ispred nas na našim koncertima i po onim osmjesima koji nas čekaju nakon koncerata, čini se da je zaista lako.
Gdje se Vama sada ide?
– Kada govorimo o sadašnjem trenutku u našim životima ne bismo željeli da budemo nigdje drugdje do baš tu gdje smo sada.
U pjesmi ,,Bo bo bom” kažete: ,,…Bio sam otvorena knjiga, a ti si stigla samo do korica, nije te bilo briga kako se priča završava.“ Da li pjesme na ovom albumu znače da je u Vaš život došla žena koja je odmakla dalje od korica i vidjela kako se priča završava?
– Biće potrebno mnogo strpljenja da bi se stiglo do samog kraja priče. Ipak, još uvijek smo mladi za kraj. Uz malo sreće i puno truda, nadamo se da ćemo vidjeti ko će biti tu na samom kraju priče.


,,Zamisli svet u kom gitara te budi pod prozorom ludak s ružom u zubima“, kaže pjesma ,,Igla i vinil”. Da li ste ikada svirali pod prozorom nekoj djevojci?

– Ne, sve moje djevojke su živjele na visokim spratovima, stoga moja svirka ne bi imala pretjeranog smisla.

,,Brodolomi mirne vode ne biraju“, kaže numera ,,Brodolomi”. Ali da su upravo te mirne vode u dubini brodolomi ili bar žude za tim?

– Ne, brodolomi baš nikakve veze nemaju sa mirnim vodama. Mirne vode žude samo za mirom a brodolomima je jedini cilj da taj mir naruše.
Bojana Radonjić
Foto: Marko Obradović/Deadline design studio