DRUŠTVO DRUSTVO_IZDVOJENO

HUMANA AKCIJA NVO ,,NAŠ SAN”: Besplatna usluga vantjelesne oplodnje za bračni par iz Crne Gore

 

0246 253200_580987731924484_1811299290_n jpg-550x0

NVO ,,Naš san“ i PZU ,,Ars Medika“ pokrenuli su akciju u kojoj će jednom paru iz Crne Gore biti omogućena besplatna usluga vantjelesne oplodnje u koju nije uključenja cijena terapije. Ova NVO je sredinom marta primljena  u Evropsko udruženje ,,Fertility Europe “ koje se bavi pravima pacijenata koji imaju problem sa infertilitetom.

Kako navode iz NVO ,,Naš san“, aplicirati mogu  bračni parovi koji su iskoristili pravo od tri pokušaja vantjelesne oplodnje čije troškove refundira Fond za zdravstvo, da žena nije starija od 40 godina i da im materijalno stanje ne omogućava da snose troškove naredne intevrencije. Potrebno je i da je jedan od supružnika državljanin Crne Gore, te da su članovi ove NVO. Od dokumentacije potrebno je priložiti prethodne otpusne kao i ovjerene kopije ličnih karata supružnika.

20160317_104831

Marjan Mašić

Predsjednik NVO ,,Naš san“ Marjan Mašić podsjeća da je akcija počela 15. februara i traje do 20. aprila ove godine  i da postoji veliko interesovanje.

-Parovi zovu, informišu se, ali se uglavnom, za veliki broj njih, tu priča i završava. Nikako ne možemo da se trgnemo od tog našeg mentaliteta i načina razmišljanja, tipa ,,mene to neće, nisam ja te sreće da me odaberu…”. Zato  se teže odlučuju da predaju papire. Do sada imamo pet-šest parova koji su predali papire, a oko desetak njih je najavilo da će tokom sljedeće nedjelje poslati dokumentaciju-kaže za MNE magazin Mašić.

Što se tiče kriterijuma izbora, Mašić kaže da će formirati komisiju koja će napraviti konačan odabir.

-Razgovaraćemo sa svim parovima koji su aplicirali i jedan od njih će biti član komisije, drugi član sam ja ispred NVO ,,Naš san” i neko od ljekara iz ,,Ars Medike”. Terapija nije besplatna, ali svi postupci koji se rade u ,,Ars Medici” će biti besplatni, kao i mogućnost zamrzavanja embriona za slučaj da taj pokušaj ne uspije, sljedeći postupak bi samo plaćali embrio-transver- kaže Mašić.