ART

MINISTARSTVO KULTURE: Promovisano ponovno izdanje Mijovićevog djela ,,Ozloglašeno nasljeđe”

2U Ministarstvu kulture je juče održana promocija ponovnog izdanja knjige ,,Ozloglašeno nasljeđe” autora Pavla Mijovića.

Uvodno izlaganje o akademiku Pavlu Mijoviću, njegovoj biografiji, stručnom i naučnom opusu, je imao Mladen Lompar, istoričar umjetnosti. Poseban akcenat dao je ulozi i učešću Pavla Mijovića u osnivanju i radu crnogorskog PEN centra. Uz riječi afirmacije o naučnom djelu Pavla Mijovića, gospodin Lompar je izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture na podršci ovom projektu i preporučio ponovno štampanje i drugih, izuzetnih djela iz ove oblasti.

O knjizi ,,Ozloglašeno nasljeđe” i doprinosu akademika Pavla Mijovića u oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine, govorio je prof. dr Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti. Istakao je aktuelnosti u problemima sa kojima se susrijeće služba zaštite, kako u vrijeme koje je opisivao Pavle Mijović, tako i danas. Cijeneći važnost tema kojima se bavio Pavle Mijović gospodin Čilikov je naveo da smatra da se njegova djela obavezno moraju naći u školskom programu, a naročito u programu visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori.

U svom obraćanju Milica Martić, šefica Odsjeka za implementaciju strategija u Ministarstvu kulture, istakla je da Ministarstvo kulture smatra važnim što, u godini kada Crna Gora obilježava deset godina od obnove nezavisnosti, i hiljadu godina državnosti, pored brojnih drugih aktivnosti u oblasti kulture uopšte, imamo priliku da predstavimo važno djelo akademika Pavla Mijovića, izuzetne ličnosti crnogorske naučne misli, iz oblasti istorije umjetnosti, arheologije, istorije, urbanizma, antropologije, ali i ličnosti koja je svoj izraz tražila i u oblasti književnosti, novinarstva i diplomatije. “Polazeći od ideje da od zaborava otrgne dio prošlosti i prenese je budućim generacijama, na dvadesetu godišnjicu od smrti akademika Mijovića, vječitog borca za spas kulturne baštine i afirmaciju crnogorskog identiteta, Ministarstvo kulture je podržalo projekat ponovnog štampanja ove publikacije, koja je izdata 1971. godine. Nakon toliko godina, “Ozloglašeno nasljeđe” je ponovo u žiži interesovanja, na uvid i djelovanje stručnoj i široj javnosti, zbog aktuelnosti tema koje su tada, ali i danas, ključna pitanja u oblasti zaštite kulturne baštine. Posebna vrijednost ovog trenutka je i sjećanje na Pavla Mijovića i njegov nemjerljiv doprinos crnogorskoj kulture”, istakla je Martić.

Promociji knjige prisustvovali su, predstavnici nacionalnih i lokalnih institucija, nevladinih organizacija i brojni stručnjaci i naučnici koji se bave zaštitom kulturnih dobara, saradnici i poštovaoci djela Pavla Mijovića.

kud duga