DRUŠTVO PREPORUKA

BOŠKOVIĆ U BRISELU: Obrazovanje kod učenika treba da razvije znanja, stavove i vještine

GetImageStalna konferencija ministara obrazovanja u organizaciji Savjeta Evrope, 25. po redu, na temu „Obrazovanje za demokratiju – Uloga obrazovanja za razvoj kompetencija za kulturu demokratije“, na kojoj je učestvovala crnogorska delegacija predvođena ministrom prosvjete mr Predragom Boškovićem završena je danas u Briselu.

Na dvodnevnoj Konferenciji koja je okupila više od dvjesta učesnika iz sektora obrazovanja iz preko pedeset zemalja, između ostalog se govorilo o efektivnom građanskom vaspitanju kao prevenciji ekstremizma i radikalizma koji vode ka terorizmu, izazovima građanskog vaspitanja i obrazovanja, a usvojena je i Deklaracija pod nazivom „Obezbjeđenje demokratije kroz obrazovanje, razvoj referentnog okvira kompetencija za kulturu demokratije”.

U okiru teme o izazovima građanskog vaspitanja i obrazovanja, ministri su predstavili stanja u obrazovnim sistemima svojih zemalja i izazove sa kojima se oni suočavaju.

Ministar Bošković je rekao da je građanska kompetencija najvažniji ishod nastave i učenja, jer podrazumijeva osposobljenost učenika za aktivno i uspješno obavljanje građanske uloge odnosno razvoj demokratske svijesti.

– Obrazovanje treba da kod učenika razvije znanja, stavove i vještine, prije svega, poštovanje različitosti, empatiju, toleranciju, sposobnost za komunikaciju, saradnju i nenasilno rješavanje sukoba, otvorenost, prilagodljivost i kritičko mišljenje – kazao je Bošković.

On je dodao da se u Crnoj Gori upravo to radi kroz nastavni predmet Građansko vaspitanje koji se u osnovnoj školi izučava kao obavezni predmet za VI i VII razred, dok se u gimnaziji, kao obavezni izborni predmet, bira Građansko obrazovanje od I do IV razreda.
– Pored nastavnih aktivnosti u obrazovno-vaspitnim ustanovama velika pažnja se posvećuje i vannastavnim aktivnostima koje se bave građanskim vaspitanjem i obrazovanjem, jer se i na taj način razvijaju građanske kompetencije učenika – kazao je Bošković.

Predstavnici Savjeta Evrope predstavili su novi dokument Savjeta Evrope ,,Referentni okvir kompetencija koje su potrebne kako bi se učestvovalo u demokratskoj kulturi”. Ovaj dokument sažima saznanja, vrijednosti, vještine, stavove kao i polazišta kritičkog razmišljanja neophodnog za očuvanje demokratskih principa i interkulturalnog dijaloga. Planirano je da se ovaj dokument distribuira školama zemalja Evropske unije kako bi osigurao kvalitet nastave u oblasti građanskog obrazovanja.

Na Konferenciji je usvojena Deklaracija „Obezbjeđenje demokratije kroz obrazovanje, razvoj referentnog okvira kompetencija za kulturu demokratije” koja će umnogome pomoći zemljama učesnicama kao smjernica za jačanje demokratskih principa u procesu obrazovanja budući da se u obrazovnom sistemu postavljaju temelji demokratije i stasavaju generacije na kojima će svijet ostati.