DRUŠTVO SLAJDER

CIJENE KARTE ZA FILM I PREDSTAVU IZNAD STANDARDA: Za većinu Podgoričana luksuz odlazak u pozorište i bioskop

 

VO-cinema-in-Barcelona

Većina građana ne može da priušti nedjeljni odlazak u pozorište i bioskop zato što su cijene karata previsoke za standard u Crnoj Gori, kaže za MNE magazin sociolog Andrija Đukanović.

U današnjem vremenu, navodi naš sagovornik, čak i osnovne potrebe za čovjeka predstavljaju luksuz, tako da je ,,teško očekivati da nešto novca iz porodičnog budžeta preostane za kulturu i zabavu”.

andrija djukanovic

Andrija Đukanović

– Cijene karata za pozorište i bioskop mnogima su, nažalost, luksuz – kaže Đukanović.

Podaci kažu da je prosječna plata kod nas 490 eura. Ukoliko se četvoročlana porodica koju čine djeca starija od 14 godina odluči da svakog vikend pogleda film u bioskopu u Delti u 3D verziji moraće da izdvoji nešto više od 20 eura, bez kokica i pića, odnosno 80 eura mjesečno. Za nedjeljni odlazak u bioskop ta porodica trebalo bi da izdvoji nešto više od 15 eura, odnosno  60 eura mjesečno.

Skuplje vikendom

Ono što se uočava kao posebnost na sajtu Cineplexx-a jeste da su karte nešto jeftinije radnim danima u odnosu na one vikendom.

Gledanje filmova subotom i nedjeljom u 3D verziji, kako je navedeno na sajtu bioskopa, košta 5,50 eura, a nešto su jeftinije karte za filmove u 2D verziji, 4.30 eura. Radnim danima, odnosno 3D ponedjeljak-petak košta 5,20 eura, a 2D je četiri eura. Za djecu mlađu od 14 godina je 2D tri eura, odnosno za porodični film klub, a za 3D je cijena karte 4,20. Nešto povoljnija kupovina karte je utorkom, pa karta za 3D se tada može kupiti za 4,20, a 2D za tri eura. Cijene, međutim, mogu da se povećavaju.

– Cijena bioskopske ulaznice za filmove duže od 120 minuta se uvećava za 0,20 eura, dok se za filmove duže od 140 minuta uvećava za 0,50 eura – navedeno je u napomeni.

Pozorište

Ne računajući akcije, cijene karata za predstave koje se repriziraju u CNP-u uglavnom koštaju pet eura, premijere su sedam, kao i gostovanja, a mladi do 27 godina, kako je navedeno, imaju popust od 50 odsto. U sklopu cjenovnika je istaknuta napomena.

– Važeći cjenovnik podložan je promjenama u slučaju vanrednih događaja pod kojima se podrazumijevaju programi gostovanja vrhunskih scenskih i muzičkih  programa, programa rađenih na bazi komercijalnih uslova i programa koji se realizuju povodom dobrotvornih  akcija – navedeno je na sajtu.

Komentarišući sve to sociolog Đukanović ocjenjuje da bi neki vid aktivizma građana bio djelotvoran na smanjenje cijena karata. Kaže da bi građani mogli da pokrenu peticiju.

– No, ostavljaju utisak da nijesu toliko zainteresovani i da ih ovo pitanje ne okupira mnogo – kaže Đukanović.

On je istakao da je kultura značajan faktor u izgradnji jednog društva i da je važna za izgradnju ukusa publike. Loše je, ponovio je on, što za sada većini ostaje nedostižna i masovna kutura.

– Takvo stanje će se zadržati sve dok ne dosegnemo bolji standard – rekao je on.

Osim što bi u bioskopu i pozorištu cijene karata, smatra sociolog, trebalo da budu niže, kaže da bi se moglo povesti računa i o repertoaru.

– Film je postao skupa roba. Imajući u vidu repertoar, mislim da su cijene bezobrazno visoke – rekao je on.

Razgovarali smo i sa pojedinim građanima o tome kakav je njihov stav o cijenama karata u bioskopu i pozorištu. Naši sagovornici nijesu zadovoljni.

Bojana Perkovic

Bojana Perković

Bojana Perković:  Suprug i ja za odlazak u bioskop treba da odvojimo oko 20 –ak eura. Deset dajemo za karte, a ostalo ako ćemo da kupimo kokice i nešto da popijemo i eventualno da se taksijem vratimo kući. To možemo da priuštimo jednom do dva puta mjesečno, a mi kao solidno zarađujemo. E, pa ako je nama odlazak u bioskop jednom mjesečno, ostale porodice koje žive sa 300 do 400 eura mjesečno sigurno ne mogu ni da pomisle na odlazak u bioskop ili pozoriste.

Dusko Djikanovic

Duško Đikanović

Duško Đikanović: Mislim da ljudi koji žive u Podgorici možda i mogu sebi da priušte takav ,,luksuz“ i da češće idu u pozorište ili bioskop. Ja živim u Nikšiću, a za ovaj grad i sjever je suvišno bilo šta komentarisati na tu temu.

lejla zaimovic

Lejla Zaimović

Lejla Zaimović: Previsoka je cijena karte za bioskop. I nije u redu što su ugasili stari bioskop u Podgorici. Cijena karte za pozorište nije strašno visoka, mada bi valjalo da i oni imaju češće neke akcije tokom godine.

S.Đ.