ART PREPORUKA

KIC ,,BUDO TOMOVIĆ”: Na programu izložba Marije Pralas i promocija knjige Filipa Anđelića

Prva samostalna izlozba Marije PralasPrva samostalna izložba Marije Pralas, učenice VIII razreda Osnovne škole ,,Savo Pejanović”, biće otvorena večeras u izložbenom holu KIC-a ,,Budo Tomović” u 19 sati.

Marija Pralas predstaviće se sa pedesetak slika urađenih u tehnici tempere.

Izložbu će otvoriti mr Seida Belegović, akademski grafičar i trajaće do 11. aprila.

U okviru programa nastupiće talentovani učenici osmog razreda Osnovne škole ,,Savo Pejanović” Elena Kadović, Nikola Stanišić, Nađa Stojanović i Manja Radoičić.

Marija Pralas članica je školske likovne sekcije talenata ,,Razdragana slikarska družina” koju vodi likovni pedagog mr Seida Belegović od 2008. godine.

Profil jedne pletenice mockup (2)

Promocija prvog romana autora Filipa Anđelića „Profil jedne pletenice“ biće organizovana takođe večeras u sali DODEST u 20 sati.

U okviru promocije uz autora nastupiće grupa mladih, talentovanih studenata, retoričara i debatera.

Roman prati tok života čovjeka čije se ime i ne spominje. Njegovo ime ostaje nepoznato da bi se postigao efekat poistovjećivanja svakog čitaoca, svakog čovjeka, sa glavnim likom romana. Poenta romana je da čitalac shvati kako je i njegov život pletenica, kako se i on može pronaći u situaciji da na život gleda poput glavnog lika romana – da zapaža konekcije između stvari i ljudi i onoga što se njemu dešavalo u životu i da svhati da se ništa ne dešava slučajno.

,,Intrigu romana plete, u ovom slučaju, narator prikovan uz svoja invalidska kolica, ispijajući jutarnji čaj od japanske trešnje, zagledan u blesak prozorskog okna, izdvaja detalj sa prosjakom ukraj starog mosta i tim činom izdvajanja toga lica raščlanjuje sudbinske dane svojih bližnjih. Čitam sa zanimanjem. Rikverc priča odvija se filmskom brzinom sa detaljno promišljenim sekvencama minulih, koliko gorkih – toliko i suzdržano veselih, uspomena do invalidskih kolica. Pred čitaocem se odvija vešto skrojeno trilersko pripovedanje pisca podosta sentimentalnog romana Profil jedne pletenice spisanog rukom Filipa Anđelića. Autora ne znam, niti mi je jasno da li mu je ovo uspelo štivo literarni prvenac?!
Mapa zbivanja fokusirana je praktično na mali lučki grad sa inflatornim stanjima po džepovima meštana nad čijim glavama bahataju oblaci građanskog rata, iza davno minulog svetskog, kao i pridošla vremena iz te oblačne tmuše kada će te iste ulične lavirinte premrežiti kriminogeni tipovi sa glavnim namesnikom prljavih poslova. U tim vrtložnim zbivanjima neminovno pucaju časne bliskosti, prijateljstva i porodice cepaju se po šavovima.

Pripovedač ovih romanesknih sentimentalija govori o svom snalaženju sa usponima i padovima do konačnog porodičnog krahiranja.” Iz književnog osvrta Milutina Ž. Pavlova.

kud duga