PREPORUKA ZDRAVLJE

ZABRINJAVAJUĆE: Svaki osmi građanin Crne Gore stariji od 20 godina ima dijabetes

Foto: iStock

Foto: iStock

U Crnoj Gori oko 50 hiljada osoba ima dijabetes, odnosno svaki osmi građanin stariji od 20 godina, saopšteno je na današnjem stručnom skupu.

Generalna direktorica Direktorata za bioetiku i međunarodnu saradnju u Ministarstvu zdravlja Mira Jovanovski Dašić kazala je da, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu više od 350 miliona ima dijabetes, a očekivanja su da će se taj broj udvostručiti narednih 20 godina.

– Procijenjeno je da je u Crnoj Gori u 2014. godini bilo oko 50 hiljada osoba u stanju dijabetesa, odnosno svaki osmi građanin stariji od 20 godina je u stanju dijabetesa, a svaki 23. ima dijabetes, a to ne zna – kazala je ona na skupu na temu „Ostanimo zdravi porazimo DB melitus“, održanom u okviru obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.

Jovanovski Dašić poručila je da građani treba da imaju razvijenu svijest o specifičnosti dijabetesa, ozbiljnosti današnje epidemiološke situacije i mogućnostima prevencije šećerne bolesti, kao i velikom značaju očuvanja zdravlja, poboljšanja zdravstvenog stanja i promovisanje zdravih stilova života, uz provjeru osnovnih zdravstvenih parametara.

– Trend brzog življenja ostavlja nam malo vremena da se posvetimo očuvanju zdravlja, a značaj prevencije, koja obuhvata zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine i izbjegavanje upotrebe duvana, može spriječiti ili odložiti pojavu dijabetesa tipa 2 i njenih komplikacija – kazala je ona.

Prema riječima Jovanovski Dašić, dijabetes predstavlja hroničnu nezaraznu bolest, koja znatno opterećuje zdravlje stanovništva, nacionalni zdravstveni sistem i sistem zdravstvenog osiguranja.

Ministarstvo zdravlja, kako je rekla, donijelo je 2012. godine Nacionalnu strategiju zdravstvene zaštite lica sa šećernom bolešću i na taj način naglasilo poremećaj regulacije glikemije, kao jedan od prioriteta nacionalnog zdravstvenog sistema.

– Ova strategija je integralni dio nacionalnog odgovora na hronične nezarazne bolesti, njihovu prevenciju i liječenje na svim nivoima. Dijabetes predstavlja jedan od prioriteta našeg zdravstvenog sistema, a cilj nam je unapređenje zdravog načina života i prevencija ranih morbiditeta – kazala je Jovanovski Dašić.

To je, dodala je, u skladu sa evropskom zdravstvenom politikom smanjenja obolijevanja od hroničnih nezaraznih bolesti.

– Ovom strategijom se promoviše načelo visokokvalitetne, pristupačne i primjenjive prevencije i liječenja oboljelih od dijabetesa, usmjerenih ka unapređenju zdravstvenog sistema u pravcu odlaganja nastanka dijabetesa, kao i ka redukovanju komplikacija i prijevremene smrtnosti osoba u stanju dijabetesa -rekla je Jovanovski Dašić.

Kako je kazala, ostvarenje tih ciljeva će se postići prvenstveno kroz kontinuirano unapređivanje znanja i vještina u prevenciji koja obuhvata odlaganje, rano otkrivanje i uspješnu kontrolu glikemije osoba sa dijabetesom.

Izvor: Mina/CDM
Foto: Istock