MAGAZIN SLAJDER

POLOVNE KNJIGE I U PODGORIČKIM LOKALIMA: Popili piće i ukrali Platonovu ,,Gozbu“

sobaa

Sve je više novih lokala u glavnom gradu Crne Gore, ali su rijetki oni koji omogućavaju gostima da uz kafu ili piće pročitaju razne knjige i da ih kupe ukoliko žele.

Tri lokala koja se nalaze u centru grada od prošle godine priuštili su građanima ovu nesvakidašnju uslugu za naše područje. Biblioteka polovnih knjiga ARTO nalazi se u Klubu kulture Soba, a knjige se mogu poručiti i u još dva lokala -Tarantino i Štrudli.

rakocevic-braon-sako-500

Sava Rakočević

-Knjižara raspolaže sa više od 1.500 naslova, a prosječna cijena knjiga je četiri do pet eura – priča za MNE magazin vlasnik lokala Sava Rakočević.

On se prisjeća da pojedini gosti ponekad bojažljivo priupitaju konobara da li mogu da pogledaju knjige, jer, sudeći prema njegovim riječima, nijesu navikli na ovakvu vrstu ponude u glavnom gradu.

-Kada im objasnimo da knjige mogu i da se kupe u 90 odsto slučajeva ljudi postaju stalne mušterije knjižare – kaže Rakočević.

Gosti se, kako navodi, najviše interesuju za beletristiku, ali se i zahvaljuju što kod njih mogu da pronađu stara izdanja naslova koji se, inače, teško nalaze. Nijesu do sada baš svi gosti, prema njegovim riječima, bili učtivi, pa su zato arhivirali i jednu krađu.

– Desilo se jednom da je neko ukrao knjigu. Sjećam se da je tada nestala ,,Gozba“ od Platona – kaže naš sagovornik.

Nikšićanku Jovanu Đurišić zatičemo u lokalu ,,Krug“, koji se nalazi u dijelu grada Preko Morače. Na stotine polovnih knjiga izloženo je i u ovom lokalu. Jovana pije kafu i kaže nam da je interesuje da li imaju Ljosin ,,Keltov san“.

-U vremenu kada nam je prijeko potrebna pauza od ,,onlajn“ života ovo je vrlo korisno. Knjiga u bilo kom smislu ne može da škodi, bila ona i u kafiću ili na nekom drugom mjestu – rekla je ona.

Jovana smatra da bi ovim primjerom trebalo da se vode svi vlasnici lokala koji mladima žele da pruže korisno kafenisanje.

Zaposleni u ovom lokalu objašnjavaju da polovne knjige nijesu na prodaju, ali da ih gostima rado posuđuju. Vjeruju im, kako kažu, na riječ da će ih vratiti kad pročitaju.

-Nikad se nije desilo da nam neko ukrade knjigu. Tu su stalne mušterije i vidim da se osjećaju kao kod kuće kad dođu. Nekada dođu sami, popiju kafu, pročitaju nešto i odu – priča nam konobar, koji nije želio da njegovo ime iznosimo u javnost.

On se prisjeća da su gosti ranije u ovom lokalu mogli i da kupe knjige, ali su obustavili prodaju iz razloga što nijesu imali previše duplikata.

-Na ovom mjestu je prije 25 godina postojala kafana, a ovaj lokal je osnovan prije sedam ili osam godina. I stranci se oduševe kada zapaze da imamo u ponudi knjige – rekao je naš sagovornik.

On se osvrće na naslove i kaže da imaju na stotine izdanja, od naših do stranih izdavača. U ovom lokalu se, dodaje on, pušta samo džez što upotpunjuje užitak čitanja.

-Imamo i književne večeri, čitamo poeziju i svašta nešto. To sve, zaista, nedostaje glavnom gradu – zaključuje naš sagovornik.

S.Đ.