DRUŠTVO PREPORUKA

PETA GODINA INICIJATIVE #SURFUJPAMETNO: Ambiciozni planovi za još bezbjedniji internet

 

IM7_118

Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Telenor fondacija, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Teatar Mladih nastavljaju #SurfujPametno putovanje po crnogorskim osnovnim školama. Već petu godinu zaredom inicijativa pomaže da se djeca edukuju o bezbjednoj upotrebi interneta putem interaktivnih radionica koje se izvode širom Crne Gore. Učenici šestog i sedmog razreda upoznaju mehanizme zaštite od opasnosti na internetu, a radionice su prilagođene njihovom znanju i navikama.

U JU Osnovna škola „Vlado Milić“ Podgorica realizovana je interaktivna radionica inicijative #Surfuj pametno. Ovo je jedna od 13 osnovnih škola u centralnoj regiji u kojoj je tokom marta realizovana  prezentacija o edukaciji i bezbjednoj upotrebi interneta.

IM7_014Olivera Micevska, pedagogica i Milica Marković, nastavnica informatike i zdravih stilova života u JU Osnovna škola „Vlado Milić“ Podgorica smatraju da je ,,Surfuj pametno“ dobro osmišljen projekat. Prema njihovom mišljenju ovaj projekat je neophodan i izuzetno koristan za učenike uzrasta VI i VII razreda. Tokom kampanje učenicima su predočene moguće opasnosti na internetu, a zatim i tehnike zaštite. Uključivanje Teatra mladih je izvanredna ideja. Glumci su u funkcionalno osmišljenoj predstavi obuhvatili sve važne termine i aktivnosti u vezi sa korišćenjem interneta. Na zabavan način prikazane su svakodnevne životne situacije u kojima se djeca mogu naći kad koriste internet. Interakcija između glumaca i učenika je bila odlična pa su djeca mnogo naučila i vrlo su motivisani da učestvuju u predstojećem kvizu na ovu temu.

IM7_085Učenik VII razreda JU Osnovna škola „Vlado Milić“ Podgorica Petar Stijepović kaže da su zahvaljujući ovoj prezentaciji on i njegovi prijatelji iz škole postali svjesniji mogućih opasnosti na internetu i stekli nova znanja kako da se zaštite i sačuvaju privatnost.

-Posebno me raduje što odrasli shvataju da smo mi internet generacija, pa nam nijesu govorili da ne koristimo internet, već da budemo oprezni i selektivni. Upravo zbog toga što nijesu nastupili sa zabranama, prihvatili smo njihove savjete i smjernice. Posebno smo uživali u predstavi, bilo nam je omogućeno da i mi učestvujemo, pa smo baš kroz ovu aktivnost najbolje vidjeli i razumjeli kakvim opasnostima i neprijatnostima možemo biti izloženi- kazao je Petar.

Radionice će biti nastavljene do kraja maja, kada će se osnovci okupiti na velikom završnom događaju u Podgorici, kojim će biti obilježen uspješan završetak pete godine najprepoznatljivijeg projekta o bezbjednosti djece na internetu u Crnoj Gori.

Partneri u inicijativi izražavaju zadovoljstvo što ćemo do kraja školske godine dobiti još jednu generaciju učenika koji će stečena znanja primjenjivati i prenositi članovima porodice i prijateljima. Ovogodišnje radionice biće realizovane u 17 gradova i 39 osnovnih škola za preko 5.000 djece, a prve su već organizovane, tokom ove sedmice, u centralnoj regiji.

 

Kako uživati u digitalnom okruženju, istovremeno biti siguran i informisan, najmlađi i njihovi roditelji, pored portala, mogu pratiti i na svojim pametnim telefonima uz pomoć aplikacije koja je dostupna za Android i Firefox platformu.

Zabavite se i provjerite koliko znate tako što ćete uraditi online kvizove na adresi: http://www.pokazistaznas.edu.me/.