DRUŠTVO SLAJDER

TALENTOVANI UČENICI GIMNAZIJE ,,NIKO ROLOVIĆ“ IZ BARA: Želja za znanjem i stvaralački duh vode do uspjeha

 

Gimnazija Niko Rolovic_Bar-2-378-naslovnaDanas predstavljamo talentovane učenike Gimnazije ,,Niko Rolović“ iz Bara. Oni i njihovi profesori za MNE magazin govore o nastavnim i vannastavnim aktivnostima, takmičenjima, uspjesima i daljim planovima u obrazovanju.

20160328_110744

Jadranka Tršić

Jadranka Tršić je profesorica biologije i u Gimnaziji ,,Niko Rolović“ radi već  30 godina.

-Kada sam počela da radim  htjela sam da se dokažem kao dobar radnik. Najbolji način za to je bio da počnem sa spremanjem učenika za takmičenja. I tako je počelo…i traje već 30 godina. A zašto ne posustajem? Možda zato što mi se uloženi trud vraća, kao bumerang, motiviše za sljedeća dokazivanja. Možda i zato što svake godine iznova po jedne pametne okice me zaustave i pitaju da nešto novo nauče. A možda i zato što ne prihvatam mišljenja tradicionalizma da mlađe generacije ništa ne zanima, i koga briga za moje biljke. Na svu sreću nije tako, imamo mlade i pametne ljude koji vole biologiju, pa mi  rad sa njima uvijek bude pravo uživanje-kaže profesorica Tršić.

Ona naglašava da je potrebno  puno rada i truda da se utroši povodom pripremanja za takmičenje.

– Ne mogu se izbrojati sati, a ni dani, a i ko to broji kad dobijete nagradu. Do sada je bilo  37. nagrada. Neke su mi posebno drage: prvo mjesto u bivšoj Jugoslaviji, međunarodne nagrade u Stohkolmu, Kopenhagenu i Berlinu. I najnovije takmičenje u Istanbulu, prošli smo prvi krug, jedva čekam rezultate. I tako u krug do slijedeće godine-kaže za MNE magazin profesorica Tršić.

image-d26ceda81917021a63b28e0e6ee056f28197041385eab2e34d880ab27642f104-V

Josif Božović

Josif Božović je učenik II razreda i njegov san je da postane doktor.

-Prateći taj san i uz pomoć profesora u osnovnoj i srednjoj školi zavolio sam prirodne nauke, posebno biologiju. Za vrijeme osnovnog školovanja, VI razred donio je novine u moj đački život, novi predmeti, novi nastavnici i novi razredni starješina, nastavnik biologije  Mirjana Vučinić. Način na koji mi je predavala učinio je da biologiju zavolim i da poželim da je dublje proučavam. Uputila me je i uvela u tajne biologije u, za mene tada nepoznat svijet, na način koji sam najbolje razumio. Veliki naš trud i rad, njeno znanje i iskustvo donijeli su i rezultate. Dva prva, dva druga i jedno treće mjesto na državnim takmičenjima, kao i prvo na opštinskom. Srednja škola je mjesto gdje se određuje naša budućnost. Imamo četiri godine da otkrijemo u čemu smo najbolji i koji ćemo fakultet upisati. Još jednom, imao sam sreće. Moj novi razredni starješina je profesorica biologije – mr. sci. Jadranka Tršić. Ona je odmah uočila moju volju i želju da se usavršavam iz biologije. Tada počinje naša saradnja. Produbljujem znanje iz biologije i slika tog teško razumljivog svijeta uz pomoć profesorice Jadranke počinje da mi biva jasnija. Njeno ogromno znanje, želja da ga prenese na mene i velika predanost podigli su stepen mog interesovanja za biologiju na veći nivo. Počinjemo da radimo i neke naučne projekte. Normalno da je takav pristup dao i rezultate, pa sam prošle godine osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju. I ove godine nastavili smo u još jačem tempu, obzirom na nove izazove koji nam slijede. Vrijedno radeći sa mentorima, uočio sam da posjedujem zavidno znanje iz biologije. To je kod mene pobudilo želju da provjerim znanje i na takmičenjima, sa ciljem da se uporedim sa vršnjacima iz ostalih škola Crne Gore. Kako su počele nagrade, tako je moje samopouzdanje i vjera u naučeno rasla. Nauka, naučno istraživanje i želja za novim saznanjima postale su moja svakodnevna potreba-priča Josif za MNE magazin.

On kaže da mu je želja da svoje znanje uporedi sa vršnjacima iz Evrope i cijelog svijeta.

Saša Lekić je proglašen za učenika generacije 2014/15. u Gimnaziji ,,Niko Rolović“.

image-a66743f901ad6312565e13321d65dbfd7766cb3a575c4947718daa5127d96473-V

Saša Lekić

-Još u prvom razredu, razotkrio sam da je nešto najljepše što jedan učenik može uraditi za sebe i svoju dušu jeste takmičiti se sa najboljima i predstaviti svoju školu u najboljem svjetlu. Tadašnji predmet interesovanja mi je bila biologija. Važno je napomenuti da je na mene presudan uticaj imala moja profesorica mr Jadranka Tršić koja me je bolje uvela u ovu nauku i prikazala mi sve čari koje ovaj predmet posjeduje, za što sam joj veoma zahvalan. Shodno tome, učestvovao sam na državnoj Olimpijadi znanja i osvojio treće mjesto. U trećem razredu, pod uticajem profesora Vojislava Novakovića, mog razrednog starješine, odlučio sam da se oprobam u još jednoj nauci- matematici. Prisustvovao sam dodatnoj nastavi i shvatio da ako se nešto želi onda se i uspije. Mislim da je ista osnov svega, i da indukuje sva dalja razmišljanja. Stoga, učestvovao sam na Olimpijadi znanja te godine i zauzeo drugu poziciju, što mi je predstavljalo veliko zadovoljstvo. Sada, u četvrtom razredu, proučavajući filozofiju, pod uticajem profesora Izete Smatlik i Roberta Tijanića, riješio sam da ispitam  koliki moj doprinos istoj može biti. Izlišno je govoriti da je filozofija jedno od najinteresantnijih učenja ovog svijeta. Isto je uvijek smatrano centrom zbivanja te su filozofi, kroz istoriju, imali visok status u društvu. Usljed toga, zauzeo sam drugo mjesto na nacionalnom takmičenju iz filozofije na engleskom jeziku, i predstavljaću svoju zemlju na međunarodnoj Olimpijadi koja se održava sredinom maja u Belgiji. Svakako, moram napomenuti, da sam zahvaljujući mom profesoru engleskog jezika Ranku Opančini prepoznao istinske vrijednosti života što me je, između ostalog, navelo na dalje izučavanje ovog jezika, iz kojeg imam položen Cambridge English: Advanced C1 sertifikat. Sem toga, angažovao sam se u pripremanju projekta za međunarodni samit u Turskoj. Temu sam, u saglasju sa svojom mentorkom mr Jadrankom Tršić, lako odabrao, i bavio se istraživanjem dominanto-recesivnih osobina među populacijom moje gimnazije, te se nadam da ću i tamo svoju školu predstaviti- ističe Saša.

 

20160328_105455

Anđelka Tomović

Anđelka Tomović je profesorica biologije. Za MNE magazin kaže da su generacije srednjoškolaca prošle kroz njenu učionicu, i da se svakoj novoj generaciji raduje.

-Za takmičenja se odlučujem prvenstveno zbog interesovanja učenika, koji izražavaju želju za uspjehom i znanjem. Spremanje za takmičenje je ogroman posao, počinjemo  već početkom školske godine, i učenici koji odlaze na ova takmičenja zaslužuju sva priznanja jer je količina uloženog truda ogromna kao i njihovo znanje. Prvenstveno me motiviše njihov uspjeh jer smo svi mi profesori na kraju ovdje radi njih- smatra profesorica Tomović.

 

Učenik Igor Mihailović kaže da za njega  takmičenje predstavlja jedan od rijetkih trenutaka u kojima u sadašnjosti može da pokaže da je ono što radi i uči zapaženo i da vodi ka nečemu dobrom, ka uspjehu.

– Svi smo čuli za one priče da moramo da učimo i radimo da bi nam sjutra bilo bolje, ali za motivaciju nam je uvijek potrebno nešto opipljivo, nešto u sadašnjosti što će da nas podstakne na rad. Takođe, takmičenja su divni događaji na kojima možemo da upoznamo brojne ljude sa sličnim interesovanjima i uporedimo naše znanje sa njihovim. Talenat sam otkrio nekako spontano, nakon školskog takmičenja počeo sam pripreme za državno takmičenje, a zatim sam na državnom  potvrdio svoj talenat. U tome mi je svakako velika podrška bila prof. Mira Vučinić iz osnovne škole, a zatim u gimnaziji profesorica  Anđelka Tomović. Pored mentora svakako najveća motivacija i podrška mi je majka, koja je tu za mene u svakom trenutku. Kada radite nešto što ima potencijala da doprinese društvu, uglavnom ćete nailaziti na podršku sa svih strana.  Svaka nagrada ima svoju vrijednost, ne bih mogao da izdvojim ni jednu, jer svaka je u trenutku osvajanja bila ona najbitnija-priča Igor.

 

20160328_110854

Ljiljana Raković

Ljiljana Raković je profesorica  fizike. Njeni takmičari pokazali su veliko znanje i postigli sjajne uspjehe i zavidne rezultate na takmičenjima u regionu i šire. Motivacija joj je uspjeh talentovanih učenika kojima nesebično pruža podršku, svoje vrijeme, znanje i pomoć.

-Mogu se pohvaliti da sam  u svakoj generaciji spoznala talenat i želju za uspjehom u školskim klupama i pomogla tim učenicima u ostvarenju prvenstveno njihovih ciljeva- ističe profesorica Raković.

image-14996ab9d13f3d9fc9742c1cdc3fdebfe769fbfb8c84df341052be410e01b812-V

Savo Vujošević

Učenik  trećeg razreda Savo Vujošević za naš portal kaže da je sa takmičenjima počeo još  u osmom razredu osnovne škole, i svaki novi događaj takve vrste za njega  predstavlja podsjetnik da sigurnim korakom grabi ka ostvarenju svojih ciljeva, konstantno radeći na sebi, razvijajući svoje potencijale, a sve to sa velikom dozom optimizma.

-Ostvaren rezultat na kraju i nije toliko bitan, uvijek mi je važniji kreativni duh koji je prisutan dok se pripremam za takmičenje. Želju za dodatnim radom i aktivnostima nijesam ispoljavao sve do svog prvog takmičenja iz hemije i nekako sam uvijek bio pasivan po tom pitanju. Kada sam krenuo da izučavam hemiju i uočio njenu veliku primjenu u svakodnevnom životu i radu, u meni se pobudila želja za dubljim upoznavanjem ove nauke, ali i uopšte prirodnih nauka. Čitao sam mnogo o drugim uspješnim ljudima iz raznih oblasti, upoznao njihovu priču i sa opšteg stanovišta zaključio da je najveći motiv svakom od njih neopisiva želja za traganjem i sveprisutan stvaralački duh. Ni ja ne želim da izostanem iz takve priče i uvijek ću slijedeći primjere uspješnih naučnika, onih velikana i drugih mladih talenata, i  sa svojim kritičkim pristupom pokušavati da uporno nastavljam ono što sam započeo. Naravno, zahvalnost moram izraziti svojoj nastavnici hemije iz Osvone škole ,,Blažo Jokov Orlandić,” Stanislavki Aleksić koja je imala razumijevanja i strpljenja, i uspjela da me uvede u svijet nauke. U srednjoj školi krenuo sam da izučavam fiziku kao jednu, prije svega, eksperimentalnu nauku koja je odmah zaokupirala  moju pažnju.  Zajedno sa profesoricom Ljiljanom Raković, naporno sam rješavao probleme koji  podstiču na razmišljanje i zaključivanje, pri tom, stalno uvećavajući svoje znanje i iz teorijskog dijela.  Sa svim tim konstantnim radom stigli su i značajni rezultati, koji su jedan od pokazatelja da uložen trud mora sa sobom da donese i svojevrsan vid zadovoljstva. Ko god uđe na velika vrata nauke i spozna ogromnu  moć koju ona posjeduje, biće motivisan da krene naprijed i nikada se ne odvrati od fascinantnih saznanja koja ona sa sobom nosi. Mi sada pravimo male korake, ali svaki početak je takav-kaže Savo.

On svim osnovcima poručuje da postave sebi ciljeve, spoznaju da su oni ti koji će u budućnosti da mijenjaju i da oblikuju ovaj svijet, i da počnu da grade temelje, na kojima će stasati razultati njihovog truda i naravno, njihova velika ličnost kao čovjeka, mislioca i nosioca ove planete.

Mn.M.