DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Maloljetni pacijent četvrta žrtva gripa

klinicki,grip

Maloljetni pacijent preminuo je protekle sedmice od posljedica virusa gripa. To je ujedno četvrti smrtni slučaj u ovoj sezoni. Iz Instituta za javno zdravlje navode da se bilježi porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu.

-U Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, tokom protekle nedjelje pristigla je jedna prijava smrti od influence tipa A. To je četvrti registrovani smrtni slučaj gripa u ovoj sezoni. Riječ je o maloljetnoj osobi, koja je od rođenja bolovala od teških hroničnih bolesti, kod koje je postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa, i nije bila vakcinisana protiv gripa- kaže se u saopštenju Instituta.

Tokom prethodne sedmice, kako dodaju, registrovano je 205 oboljelih osoba, sa incidencijom 33/100.000 stanovnika.

-Najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti. U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, PCR dijagnostikom zaključno sa 27. marta potvrđeno je prisustvo antigena virusa gripa tipa A kod 155 pacijenata i antigena virusa gripa tipa B kod sedam pacijenata- navodi se u saopštenju.

Subtipizacijom je, kako se dodaje, u cirkulaciji dokazano prisustvo i virusa gripa tipa A(H1N1pdm09), tipa A(H3N2) i tipa B. U cilju sprečavanja širenja bolesti na zdrave osobe, podsjećaju iz Instituta, potrebno je pridržavati se opštih preventivnih mjera.

-Oboljela osoba ne treba da ide na posao, a dijete u školu ili vrtić, već da ostane kod kuće do prestanka simptoma. Prilikom kijanja i kašljanja potrebno je prekriti usta i nos papirnatom maramicom. Održavati higijenu ruku pranjem higijenski ispravnom vodom i sapunom, posebno poslije kašljanja i kijanja. U slučaju razvoja teže kliničke slike, javiti se izabranom ljekaru-naglašavaju iz Institita.

U cilju preveniranja obolijevanja od gripa u bolnicama, dodaju, sugeriše se građanstvu da ograniče posjete hospitalizovanim bolesnicima.

 

Izvor: cdm.me