ART PREPORUKA

KIC ,,BUDO TOMOVIĆ”: April počinje večem aforističara, a završava koncertom ,,Vasil Hadžimanov benda” i Dejvida Binija

CaptureKulturno – informativni centar ,,Budo Tomović” nastavlja da sa aktuelnim, kvalitetnim i raznolikim programskim sadržajima obogaćuje kulturnu ponudu Podgorice i Crne Gore.
Aprilski repertoar tako će u holu KIC-a u 19 sati biti 1. aprila otvoren izložbom karikatura Dragomira Đukića Charlly-ja, a iste noći u 20 sati u Velikoj sali ,,Večem crnogorskih aforističara”. Učestvuju Radomir Racković, Veljko Rajković, Dragan Koprivica, Vladislav Vlahović, Vladimir Mićković, Dejan Tofčević, Jovan Eraković, Ljubomir Bulatović, Milica Papović, Dragan Pavličić i Bojan Rajević.
Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja za 2. april u sali DODEST u 20 sati pripremio je predstavu ,,Ne igraj na Engleze” po tekstu Vladimira Đurđevića, u režiji Zorana Rakočevića. Uloge tumače Vule Marković, Pavle Popović i Omar Bajramspahić.
Prva samostalna izložba učenice OŠ „Savo Pejanović“ Isidore Smolović biće priređena u holu KIC-a 4. aprila u 19 sati. Iste večeri KIC je pripremio u sali DODEST u 20 sati premijeru predstave ,,Mir” po tekstu Vitomira Nikolića i Iva Andrića, uz adaptaciju i režiju Sejfa Seferovića. Igraju članovi pozorišne radionice DODEST.
Narednog dana, 5. aprila, u ,,Američkom uglu” (American corner) u 19 sati biće radionica ,,SAD i Crna Gora – Šta možemo da naučimo jedni od drugih?”. Prof. Firat Demir govoriće o sličnostima i razlikama između
američkog i crnogorskog stila življenja. Iste večeri, u Velikoj sali u 20 sati, Muzička škola ,,Vasa Pavić” i KIC organizuju koncert Omladinskog simfonijskog orkestra Crne Gore i Albanije. Na repertoaru su kompozicije poznatih nacionalnih autora iz Crne Gore i Albanije.
Teatar mladih i Hercegnovsko pozorište pripremilo je za 6. april u sali DODEST u 20 sati predstavu ,,Lista za ljubav”. Tekst je napisao Norman Foster, prevod uradila Ana Savjak, a uloge tumače Dragana Dabović, Goran Slavić i Branko Ilić. U Folklornoj sali KIC-a, takođe 6. aprila, u 20:30 sati biće priređen drugi kurs ,,Crnogorsko oro” u organizaciji KIC-a, gdje će zainteresovani polaznici savladati do 27. aprila tradicionalne crnogorske igre sa poskočicama.
Proslava Svjetskog dana Roma počinje 7. aprila u 12 sati u Velikoj sali KIC-a temom ,,Drugarstvo”, a nastavlja se istog dana u sali DODEST u 20 sati predstavom ,,Komad” u organizaciji NVO ,,Art365”. Tekst je napisao Stefan Bošković, režiju potpisuje Režija Mirko Radonjić, a uloge tumače Žana Gardašević Bulatović, Jelena Nenezić Rakočević i Ivona Čović Jaćimović.
Još jedna učenica OŠ ,,Savo Pejanović” Marija Pralas imaće prvu samostalnu izložbu 8. aprila u holu KIC-a u 19 sati. Iste večeri u sali DODEST u 20 sati biće priređena promocija prvog romana Filipa Anđelića ,,Profil jedne pletenice”.
,,Altteatar – Sarajevo” u Veliku salu KIC-a 10. aprila u 20 sati donosi na repertoar predstavu ,,Dame biraju”. Režiser je Admir Glamočak, a uloge tumače Enes Salković, Adnan Goro, Amila Terzimehić, Emir Fejzić, Mirza Dervišić, Sanjin Arnautović, Davor Sabo i Damir Kustura.
Koncert dua Dine Desančić (violina) i Safeta Drljana (harmonika) na programu je 12. aprila u Velikoj sali u 20 sati. Sviraće djela Ričarda Galiana, Isaka Albeniza, Astora Pjacole, Džona Vilijamsa, Kamija Sen-Sansa, Pabla de Sarasate i Vitorija Montija.
Prvi solistički koncert u sali DODEST 13. aprila u 20 sati prirediće Tamara Pavićević. Nosi naziv, ,,Ah, što ćemo ljubav kriti”, a prate je Aleksandar Saša Magovčević (harmonika), Ivan Stanojević (violina) i gosti iznenađenja.
JU Zahumlje i KIC pripremili su za 14. april u Velikoj sali u 20 sati multimedijalni projekat Kristine Radović ,,Tango – o junacima i ljubavima”. Projekat kroz prozne, poetske, vokalno – instrumentalne, instrumentalne i plesne segmente donosi priču o nastanku tanga s kraja 19. vijeka do danas.
Ambasada Finske i KIC pripremili su 15, 16. i 17. aprila svake večeri u 19 sati u sali DODEST po ostvarenje u sklopu ,,Dana finskog filma u Crnoj Gori”. Prve večeri na programu je ,,Mačevalac”, druge ,,Pixadores” (19 sati) i ,,Distrakcije” (21 sat), a treće ,,Bjekstvo”.
Revija ,,Svjetska književnost na filmu” biće 18, 19, 20. i 21. aprila u sali DODEST. Prve večeri, u 20 sati, biće prikazan film ,,Ubiti pticu rugalicu”, druge, u 20 sati, ,,U ime ruže”, treće, u 21 sat, ,,Dobar dan dugo”, a četvrte, u 20 sati, ,,U potrazi za Ričardom”.
Promocija knjige ,,Zakletva” mr Nade Brajović zakazana je za 20. april u Multimedijalnoj sali u 19 sati. Istog dana ,,American Corner” i NVO ,,Naša akcija” u ,,Američkom uglu” (American corner) u 19.30 sati prirediće veče povodom Dana planete Zemlje pod nazivom ,,Ekologija i zajednica”.
U holu KIC-a 21. aprila u 10 sati biće postavljena izložba JAM postera 2002 – 2016, u organizaciji KIC-a i Jazz Art-a.
U ,,Američkom uglu” 23. aprila biće priređena ,,Noć knjige” od 18 do 20 sati. Iste večeri u Meeting room-u počinju radionice pod nazivom ,,Balkanski džez mostovi”. Biće održavane do 28. aprila. Sedmodnevna džez radionica okupiće mlade i talentovane džez muzičare od 18 do 26 godina iz regiona, pod mentorstvom iskusnih umjetnika i edukatora Vasila Hadžimanova, Tonija Kitanovskog i Dejvida Binija, specijalnog gosta iz SAD.
KIC u sali DODEST 25. i 26. aprila predstavlja književnu manifestaciju ,,Literitorija”. Prvo izdanje nove KIC-ove regionalne manifestacije okupiće recentne autore iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore Srđana Srdića, Zvonka Karanovića, Vladimira Arsenića, Damira Karakaša, Marka Pogačara, Ognjena Spahića i Vladimira Đurišića, a gošća je i hrvatska kantautorka Sara Renar.
,,Studentski teatar” za 27. april u Velikoj sali u 19 sati zakazao je premijeru predstave ,,Ples pobjednika”. Tekst i režiju potpisuje Dragan Koprivica. Uloge tumače Jovana Nikčević, Ivana Đurđić, Andrea Lekić, Milena Brajović, Milica Šarac, Milica Dabanović i drugi. Iste večeri, 27. aprila, u sali DODEST u 20 sati počinje revija ,,JAM 2016. – Jazz na filmu”.  Te večeri biće prikazan film ,,Whiplash”, odnosno, ,,Ritam ludila”, a već naredne, 28. aprila, u okviru iste manifestacije, u sali DODEST u 20 sati na programu je ostvarenje ,,Keep on keepin’ on”.
Repertoar za april biće zatvoren koncertom ,,Vasil Hadžimanov benda” i Dejvida Binija 29. aprila u Velikoj sali u 20 sati.  Na njemu će ,,Vasil Hadžimanov bend” i njujorški saksofonista Dejvid Bini premijerno predstaviti novi album ,,Alive”.
B.R.

kud duga