ART PREPORUKA

KIC ,,BUDO TOMOVIĆ”: Sjutra na programu muzička priča ,,Koza gospodina Segena”

Koza gospodina SeguinaMuzička priča ,,Koza gospodina Segena”, francuskog savremenog autora Olivijea Penara biće  premijerno izvedena u Crnoj Gori u okviru manifestacije ,,Dani frankofonije” sjutra u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Ovo djelo izvešće kamerni ansambl KIC-a ,,Creation” pod upravom francuskog dirigenta Žan-Mišel Despena. U okviru kamernog ansambla nastupiće crnogorski profesionalni muzičari Žana Lekić, flauta; Nadica Ristić, oboa; Antonio Nasevski, fagot; Aleksandar Arsić, truba; Meša Kerović, trombon; Ana Abramović, horna; Miloš Vesić, timpan; Aleksandar Radulović i Miloš Mićunović, udaraljke; Nikola Vučković, klavir; Marko Simović violina I, Marija Đuranović, violina II; Uroš Lapčević, viola; Vladimir Drobnjak, violončelo; Slaven Turusković, kontrabas. Naratorka će biti mlada glumica Anja Drašković. Ovaj program u trajanju od 45 minuta je namijenjen djeci i odraslima.

Producenti premijere su KIC ,,Budo Tomović” i Francuski institut.

Muzička priča ,,Koza gospodina Segena” francuskog savremenog kompozitora Olivijea Penara je inspirisana istoimenim poznatim tekstom Alfonsa Dodea, koji govori o ljubavi prema slobodi (uprkos bezbjednom životu u toru, na seoskom imanju gospodina Segena, dobro čuvana koza želi da osjeti čari slobode, makar to značilo i gubitak sopstvenog života). Kompozicija je nastala 1999. godine i vremenom je postala veoma popularna i rado izvođena širom Francuske. Kompozitor Penar, poznat po svom eklektičnom stilu i programskoj muzici, bio je inspirisan svojim ranim pedagoškim radom na muzičkoj animaciji učenika jednog od pariških muzičkih konzervatorijuma, približavao je tom uzrastu poznata muzička djela poput ,,Peđa i vuk“ Sergeja Prokofjeva, ,,Karneval životinja” Kamij Sen Sansa, ,,Priča o Babaru-malom slonu” Fransisa Pulanka, na način da ih izvode i aranžiraju učenici i on lično, za instrumentalni sastav koji je bio kreirao za tu namjenu.

Slavni tekst Alfonsa Dodea je postao kultna muzička priča. Kompozitor Olivije Penar je osmislio tekst u formi muzičke priče za naratora i petnaest muzičara-instrumentalista, u čiji su sastav uključeni duvački i gudački instrumenti, klavir, perkusije i timpani.

Zvuk njegove partiture se postepeno širi, od kamernog do simfonijskog dijapazona i miješa različite uticaje, od Prokofjeva preko klasike, džeza do filmske muzike. Tekst je tretiran kao scenario, muzika mu daje različite atmosfere i osjećaje, uz sugestivnu karakrterizaciju uloga i dramaturški razvoj koji upućuje na muziku intimnu i turbulentnu, delikatnu i izražajnu. Muzika Olivijea Penara ne ilustruje već podvlači i sugeriše različita emotivna stanja i raspoloženja.

Izdavačka kuća ,,Dider Jeneusse” je objavila knjigu i CD sa originalnom muzikom, na kome je narator čuveni francuski glumac Žak Bonafe, a dirigent Žan-Mišel Despen.

Olivije Penar, kompozitor

Rođen u Parizu 1974. godine, Olivije Penar je svoje osnovno muzičko obrazovanje stekao na Konzervatorijumu u Montreju. Studirao je kompoziciju sa Filipom Kadenaom i Gijom Rebelom, a od 1997. godine, studirao je muzikologiju na Sorboni. Iste godine, osnovao je instrumentalni ansambl ,,Opus Neuf”, posvećen repertoaru muzike XX vijeka. On takođe vodi ženski vokalni ansambl ,,Zéphyre”, gdje istražuje različite stilove: francusku baroknu muziku, mjuzikl i savremenu muziku. Pored djela ,,Koza gospodina Segena” za naratora i instrumentalni ansambl, Olivije Penar je poznat i po muzičkim pričama ,,Petar Pan” za glumca i orkestar i ,,Frulaš iz Hamelna” za naratora, glas i kamerni ansambl.

Žan-Mišel Despen, dirigent

Žan-Mišel Despen je po svom obrazovanju pijanista i trubač. Studirao je dirigovanje u klasi Žerara Devosa, Žan-Sebastjen Beroa i Seržjua Čelibidakea. Njegove studije muzike su obilježene brojnim nagradama i zlatnim medaljama. Od 1997. godine, on prenosi svoje znanje uspješnim i talentovanim mladim muzičarima koji su željni da savladaju djelovanje i tehniku orkestra.

kud duga