ART PREPORUKA

ART: Pogledajte inovativni video Baklijeve obrade Dilanove pjesme ,,Just like a woman”

JB_INTAmerički kantautor i gitarista Džef Bakli udavio se u rijeci Vulf 29. maja 1997. Imao je 30 godina.
,,Columbia/Legacy Recordings” postarali su se da muzika ovog velikana nikada ne zamre. Nedavno, 11. marta, objavili su album ,,You and I” koji su pronašli u arhivi ,,Sony Music”-a, sa prvim studijskim snimcima Baklija ikada napravljenim za ovu izdavačku kuću.
Upravo na tom albumu nalazi se Baklijeva obrada Boba Dilana ,,Just like a woman”. Video za nju objavljen je danas i predstavlja pravu tehnološku inovaciju. Ovaj animirani video napravile su kompanije ,,Interlude” i ,,Blind design studios”. Ono što ga čini zanimljivim jeste više od 16.000 različitih muzičkih kombinacija, 73 različitih animiranih ćelija, uz sekdecilion (1 sa 53 nule) mogućih vizuelnih i pripovjedačkih kombinacija. Toliko opcija ima ova veza između muškarca i žene u spotu. U njemu gledaoci sa svakim pritiskom na ,,prozor” animiranih ćelija odlučuju o sudbini to dvoje ljudi – da li će dama ostati sama, da li će muškarac, da li će njih dvoje biti zaljubljeni ili nesrećni. Ovaj video nudi mogućnost i da sami odaberete aranžman – od Baklijevog prvobitnog sola na gitari, klavirske pratnje do orkestra i hora.
– Poštovaoci Džefa Baklija oduvijek su osjećali jaku povezanost sa njegovom muzikom koja je posebno istinita kada pogledamo intimne snimke sa albuma ,,You and I”. Nadamo se da će ovaj video biti dirljiv način da se proširi ta lična veza u kojoj ljudima dopuštamo da iskažu sebe – rekao je predsjednik ,,Legacy recordings”-a Adam Blok.
Suosnivač i direktor ,,Interlude”-a Joni Blok za Baklijeva izvođenja kaže da su kompleksna i emotivna.
– Baklijevi obožavaoci, mnoge imamo ovdje i u ,,Interlude”-u, razumiju dubinu tih emocija. Cilj videa jeste za postojeće i nove obožavatelje pustimo da uživaju u muzici i da se iznova vraćaju emocijama na različite načine svaki put kada pogledaju ovaj video – kazao je Blok.
B.R.
Foto: JeffBuckley.com

kud duga