PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

OČUVANJE BAŠTINE: Šveđani će u vrtićima i školama učiti vikinški jezik

Foto: thelocal.se

Foto: thelocal.se

Elfdalijanski, skoro zaboravljeni vikinški jezik, mogao bi postati ponovo aktuelan nakon što je Gradsko vijeće Elvdalena odlučilo da se ovaj jezik uči u predškolskim ustanovama.

Naime, Elvdalen je mala zajednica u šumovitom kraju, odakle ovaj jezik i vuče korijen. I dok mnoge ovo podsjeća na ,,Gospodare prstenova”, elfdalijanski je stvarni jezik, za koji se vjeruje da datira iz vikinškog doba.

Zbog bojazni da bi u potpunosti mogao da bude zaboravljen, vlasti ove zajednice su ga uvele kao obavezan u vrtićima. Sada manje od 60 djece zna ovaj jezik, ali političari iz ovog kraja žele da ga spasu tako što će u učenje jezika uključiti i generacije koje dolaze, s obzirom na to da se ovdje radi o kulturnom nasleđu ovog kraja.

Naime, djeca će morati obavezno da pohađaju časove ovog jezika sve do svoje 18. godine.

Inače, slične inicijative su pokrenute u Velikoj Britaniji po pitanju velškog jezika, ali i u Norveškoj kada je riječ o očuvanju sami jezika. Iako se ranije smatrao samo kao jedan dijalekat švedskog jezika, lingvistički eksperti su prije nekoliko decenija shvatili da se zapravo radi o zasebnom jeziku.
Izvor: 021.rs