DRUŠTVO PREPORUKA

SUMNJA DA SU ŠVERCOVANI: Pod istragom tri ljekarska nalaza

Ministarstvo rada i socijalnog staranja zatražilo je od zdravstvene inspekcije i Ministarstva zdravlja da hitno ispitaju tri izvještaja doktora koja su stigla u podgorički Centar za socijalni rad za dobijanje tuđe njege i pomoći, jer sumnjaju da su švercovani, rekla je za Pobjedu ministarka rada Zorica Kovačević.

Zorica Kovačević

Ona je objasnila da prema pravilniku ljekarske nalaze koje stranke prilažu uz zahtjev za dobijanje tuđe njege ili pomoći mogu da izdaju samo domovi zdravlja ili Klinički centar, a sporna dokumentacija im je stigla iz nekog privatnog naučnog centra. Crnogorski ljekari su, kaže Kovačević, potpisali ove nalaze.

– Zdravstvena komisija kontroliše te nalaze koje dostavljaju stranke i utvrdili smo da ta dokumentacija ne dolazi iz javnih zdravstvenih ustanova, već je to kao neka nevladina organizacija. Tu rade ljekari koji rade u javnim zdravstvenim institucijama. Obavijestila sam ministra zdravlja Budimira Šegrta o ovome, da vidimo o čemu se tu radi –  kaže ministarka.

Sumnjivi ljekarski nalazi stigli su u podgorički Centar za socijalni rad u januaru i februaru. Da bi neko dobio izvještaj od ljekara za dobijanje tuđe njege, prema riječima Kovačević, po- trebno je da se stranka duže liječi, odnosno da koristi bolničko liječenje. Kovačević, međutim, pretpostavlja da se dokumenta u pojedinim slučajevima daju bez ikakve kontrole.

– Sumnjamo da kroz zloupotrebe pojedini korisnici pokušavaju da ostvare tuđu njegu i pomoć. Naša je obaveza da o tome vodimo računa – rekla je Kovačević.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja zabilježilo je da je u posljednje vrijeme došlo do povećanja broja zahtjeva za tuđu njegu, sa 10.000 na 14.000, što im je bilo sumnjivo.

Kovačević navodi da je broj ovih korisnika u pojedinim gradovima povećan čak sto odsto u odnosu na one iz prošle godine. Njen resor je zbog toga formirao komisiju, uz podršku ministra zdravlja Budimira Šegrta, u kojoj su i medicinski eksperti. Oni će ići po terenu i utvrđivati da li su objektivni nalazi i dijagnoze ljekara.

– Posjećivaćemo ih na licu mjesta. Maltene svi oni imaju dijagnozu demencija i šizofrenija. Vidjećemo šta će se desiti, ali ovo moramo da riješimo – rekla je ona.

Ministarka navodi da ne želi ništa da prejudicira, ali da će obaviti reviziju svih korisnika. Očekuje ih, kako kaže, veliki posao, ali poručuje da će istrajati i istrage kontrole sprovesti temeljno i do kraja.

Ukupan iznos dodatka za tuđu njegu i pomoć za februar iznosio je 909.858,28 eura.

Izvor:CdM.me/Pobjeda

One Response to SUMNJA DA SU ŠVERCOVANI: Pod istragom tri ljekarska nalaza