DRUŠTVO PREPORUKA

NAKNADE: Stiglo 22.498 zahtjeva majki

Ministarstvo rada i socijalnog staranja do 17. marta dobilo je 22.498 zahtjeva majki za doživotnu naknadu, a do sada su donijeli 11.591 rješenje, rečeno je Pobjedi iz tog resora

Druga isplata ovih primanja počela je juče, ali njom nijesu obuhvaćene žene koje su stekle pravo na naknadu po osnovu toga što su 15 godina bile na Zavodu za zapošljavanje, a imaju troje ili više djece.

Centri za socijalni rad nijesu još uradili rješenja za njih, jer čekaju da te zahtijeve obradi Zavod.

Ta institucija će do 1. aprila obraditi 10.000 zahtjeva žena za sticanje prava na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece nakon čega će Ministarstvo rada i socijalnog staranja zatražiti od Ministarstva finansija da se tada organizuje za njih vanredna isplata.

Iz Zavoda su ranije objasnisli do su uradili 4.500 zahtjeva, a od cenatara za socijalni rad su primili 14.300. Ova institucija kasni u odgovorima iz razloga što im je potrebno više vremena za obradu podataka, jer u najvećem broju slučajeva dužina vođenja evidencije nezaposlenih lica se mora utvrditi i na osnovu elektronske evidencije i mikrofilmovane i arhivske građe. Žene koje imaju troje ili više djece i 25 godina radnog staža primaće 336 eura, kao i one koje imaju četvoro ili više djece i 15 godina radnog staža.

Majke koje su bile 15 godina na Zavodu za zapošljavanje, a imaju troje ili više djece primaće 192 eura.

Naknada za majke se obračunava od prvog do prvog u mjesecu, a pravo na nju nemaju žene koje su u penziji ili u radnom odnosu dok ne obustave penziju, odnosno primanja.