ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

KOD PEDIJATRA: Povišena temperatura nije bauk

 

mama_curica_i_toplomjer_719757928

Foto: roditelji.hr

 Danas odgovaramo na neka od najčešćih pitanja vezanih za povišenu temperaturu.

Kad je temperatura povišena?

-Temperatura izmjerena standardnim termometrom aksilarno tj u pazušnoj jami, koja je  iznad 37,5 stepeni celzijusa je povišena. Dakle, ukoliko je  temperatura izmjerena ispod te vrijednosti,dijete nema povišenu temperaturu.

 Kako da djetetu izmjerim  temperaturu?

-Najbolje je koristiti digitalni toplomjer  čiji se vrh stavi u pazušnu jamu.Sačekati  minut i zvučni signal će biti znak da je mjerenje završeno.

Na koji način se  „temperatura obara“?

 -Ukoliko izmjerena temperatura  ne prelazi 38,5 nije potrebno ništa preduzimati. Dovoljno je da dijete boravi u nepregrijanoj prostoriji, lagano obučeno i da pije tečnosti-čaj, vodu, voćni sok.

Djetetov termoregulacioni mehanizam je nestabilan. Kada temperatura raste toplina djetetovog tijela je različita, tj. hladne su šake i stopala, a vruće je čelo i trup. Ovo je slična situacija drhtavici koju imaju odrasli. Tada ne treba davati antipiretik ili tuširati jer neće djelovati, već sačekati da se temperatura cijelog tijela ujednači. Lijek će tada adekvatno oboriti temperaturu.

dr-Nina-Mandić_1

Dr Nina Mandić

Ako je temperatura  viša od 38,5, treba djetetu dati lijek u obliku sirupa ili čepića. Ne davati sirup i čepić istovremeno! Lijek izbora je  paracetamol  tj.  Eferalgan ili Febricet.Potrebna količina se određuje prema težini djeteta.Ovaj lijek se daje na četiri do šest sati, ne više od pet puta za 24 sata. Drugi lijek je ibuprofen tj. Brufen koji se daje na šest sati. Poželjno je dvadesetak minuta nakon davanja lijeka dijete istuširati tj okupati mlakom, ne hladnom vodom.Tuširanje neka potraje makar pet minuta.Ovako ćete najbolje oboriti temperaturu.

Ukoliko temperatura ima visoke vrijednosti,tj oko 40,0, naš cilj je da je spustimo na 38,5, jer ispod te vrijednosti dijete dobro podnosi  povišenu temperaturu.

Šta ako sam dao/la sirup, a temperatura i dalje raste? Ili padne, ali za sat-dva ponovo dostigne visoke vrijednosti?

-Budite strpljivi! Ovo se obično dešava ako ste dali  sirup prije ujednačavanja toplote cijelog tijela pa sirup slabije djeluje.Tuširajte dijete svakih pola sata .Kada prođu četiri sata od davanja paracetamola ili šest sati od davanja Brufena, isti lijek se može ponoviti. Antibiotici ne snižavaju tjelesnu temperaturu. Djetetu je najvažnije  da pored sebe vidi nasmijano lice majke kada je bolesno!

Dr Nina Mandić, pedijatar

PZU ,,Doktorica Mica“