PREPORUKA SPORT

JEDAN JE GENIJE: Savićević jedini Balkanac na ,,L'Equipe”-ovoj listi ,,Top 100 najboljih igrača u istoriji Lige šampiona”

52ab9– Obdaren briljantnom tehnikom i visokim osjećajem svrhe, Crnogorac je to dokazao sa Crvenom zvezdom, sa kojom je osvojio Ligu šampiona 1991. godine u Bariju protiv Marseja (0-0 regularno, nakon penala 5-3 za Zvezdu). Naredne sezone potpisao je za Milan i postao simbolom Kapelove ere sa driblinzima i magičnim lijevim stopalom. Godine 1994. osvojio je Ligu šampiona sa Milanom u Atini protiv Barselone (4-0), a pamti se njegov treći gol, veličanstveni lob preko Zubizarete. Sjajan je bio i 1995. godine protiv PSŽ-a. Karijeru je završio u Rapidu iz Beča – obrazložio je ,,L'Equipe” 78. mjesto Dejana Savićevića na listi ,,top 100” najboljih fudbalera u istoriji Lige šampiona.
On je ujedno jedini Balkanac na listi.
,,L'Equipe” podsjeća da je naš Genije zabilježio 461 poen u Ligi šampiona, u 34 meča postigao 12 golova. Jedan gol postigao je za Rapid, pet za Milan i šest za Crvenu zvezdu.
Capture
Prvi na ovoj listi legendi jeste Argentinac Alfredo di Stefano, drugi je Španac Fransisko Hento, treći Italijan Paolo Maldini, četvrti Argentinac Lionel Mesi, peti Portugalac Kristijano Ronaldo, šesti Britanac Fil Nil, sedmi Mađar Ferenc Puškaš, osmi Španac Viktor Rial, deveti Njemac Gerd Miler i deseti Španac Raul.
B.R.