ZANIMLJIVOSTI

FIZIČAR FILIP LUBIN: Do Marsa će se stizati za 30 minuta

foto NASA

Mala sonda mogla bi da dođe do Marsa mnogo brže nego što se mislilo. To tvrdi fizičar Filip Lubin sa univerziteta Santa Barbara koji kaže da se vrijeme putovanja može smanjiti na samo 30 minuta korišćenjem bespilotne letilice sa laserskim pogonom.

Profesor fizike otkrio je “pogon usmjerene energije” i izložio  svoj koncept na simpozijumu koji je NASA održala u oktobru.

On tvrdi da bi uz laser letilica mogla da dostigne veliko ubrzanje u svemiru. Tako bi dostigla više od četvrtine brzine svjetlosti za samo nekoliko minuta. U jednom trenuku letilica bi mogla da leti brzinom od 280,5 miliona kilometara na čas.

Ipak, u njegovom planu postoje mane – na primjer, nije jasno kako bi ta letilica usporila kada bi se približila Marsu. Osim toga, postavlja se pitanje i svemirskog otpada, ali Lubin nije zabrinut zbog njega – uvjeren je da to neće uticati na brzinu letilice.

– Mi znamo kako da dođemo do određene brzine u laboratoriji, ali kada je riječ o makroskopskom nivou, letilice, automobili, svemirske letilice, nevjerovatno su spore – kaže Lubin.

On tvrdi da bi sa laserskom tehnologijom objekat težak 100 kilograma mogli da dopreme do Marsa za nekoliko dana, dok bi šatlu trebalo oko mjesec dana.

Ali Lubin ističe da se sada radi samo na tome da se male sonde pošalju do Marsa i da ovaj sistem ne bi bio pogodan za putovanje ljudi kroz svemir.

Izvor: blic.rs