ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

SZO UPOZORAVA NA ŠTETNOST PROIZVODA OD GUME: Od cucli do lutaka, sve je kancerogeno

Hemijsko jedinjenje koje se može naći u svemu, od cucli, preko uložaka za cipele, do kondoma, može izazvati rak, upozorili su svjetski zdravstveni stručnjaci, a prenio britanski ,,Dejli mejl”.

shutterstock_29259169_1000x0 (1)

Ilustracija: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija zaključila je da 2-merkaptobenzotiazol (MBT), koji se koristi u prozivodnji gume, može izazvati ovu opaku bolest!

Cucle, kondomi, gumene rukavice, lutke za bebe, bočice za bebe, gumene podloge za igranje, kateteri, ulošci za cipele, kape za kupanje, naočare, obične gumice… sve su to stvari koje sadrže MBT. Prema navodima stručnjaka, veće količine tog jedinjenja mogu da budu uzrok raka bešike, debelog crijeva i nekih vrsta raka krvi, dok nema dokaza da male količine MBT-a mogu na taj način da utiču na zdravlje.

MBT se može naći u sljedećim proizvodima: cucle, kondomi, gumene rukavice, lutke za bebe, bočice za bebe, gumene podloge za igranje, kateteri, ulošci za cipele, kape za kupanje, naočare,  obične gumice.

Kako su zvaničnici te organizacije objasnili, ovo nije konačan spisak stvari i potrepština od gume u kojima se nalazi MBT, jer je identifikovan i u automobilskim gumama, ali i takozvanim 3G fudbalskim terenima,  a nijesu pošteđeni ni fudbaleri.

To otkriće objelodanjeno je na sastanku u Lionu, u Francuskoj, gde je 24 stručnjaka iz osam zemalja navelo da sada postoji dovoljno dokaza da ta hemikalija, koja je dugo optuživana da izaziva alergije na koži, jeste i potencijalno kancerogena.
– MBT je, uz crveno meso, odmah ispod sigurnih izazivača raka – cigareta, azbesta i drugih supstanci – zaključili su oni.