ART SLAJDER

PRED VEČERAŠNJI OMAŽ ARSENU DEDIĆU: Karte rasprodate, sve spremno za spektakl

press_omaz-Arsenu-Dedicu_02Muzički umjetnici Gabi Novak, Matija Dedić i Zoran Predin danas su u Multimedijalnoj sali KIC-a ,,Budo Tomović“ održali konferenciju za novinare povodom večerašnjeg omaža Arsenu Dediću.
– Srećna sam. Donosimo vam, vjerujem u to, lijepi koncert posvećen djelu širokog stvaralaštva našeg Arsena. Sada smo ovdje kao jedna ekipa koja slijedi tragove tog velikog Arsenovog stvaralaštva. Izabrali smo mali dio svega toga i nadam se da ćemo s time napraviti lijepu interakciju sa dragim poštovaocima koji dolaze na koncert. Nisam od velikih riječi, nije mi ni lako, morate me shvatiti, da puno o tome govorim, ali sam srećna da u svemu tome učestvujem – rekla je Novak u emotivnom obraćanju novinarima.
Zajedno sa sinom kao porodica nastojaće, kako kaže, da nastave da održavaju ovakave koncerte, jer ,,što je Arsen uradio, to je zapravo vječnost svim pokoljenjima koja dolaze.“
press_omaz-Arsenu-Dedicu_03
Pisana riječ
– Drago mi je da smo okupili prijatelje koji su sarađivali sa njim. Tu je naš Zoran. Arsen i on su puno radili zajedno, baš su postali pravi prijatelji. I kao autori su se našli. To je posebna porodica autora – kazala je Novak.
Zoran Predin rekao je da mu je velika čast da može da bude dio koncerata posvećenih omažu Arsena Dedića.
– Za neke novine sam već rekao da bi trebalo razmisliti o tome da se Arsen Dedić stavi u čitanke jer je autor takvog kalibra koji bi mogao svojim uticajem odgojiti neke nove autore i ljudima kroz svoje pjesme dati ono što im u ovim teškim vremenima najviše nedostaje, to je tolerancija – kazao je Predin.
Arsen ga je, kako je rekao, učio neprimjetno, bezbolno. On je takođe, otkrio da Dedić nije znao slagati, pa bi svakome rekao ono što mu ide, prirodno, iz prve. Nekima se to dopalo, drugima ne.
– Kad smo se upoznali ‘81. u zagrebačkom klubu ,,Lafidari“, imao sam rokenrol bend i on je bio na  piću u kafani prekoputa. Došao je da nas sluša, jer mu je neko rekao da pišem dobre tekstove i to je bio tada meni kao da je došlo božanstvo iz Olimpa. Vrlo sam bio impresioniran – prisjetio se Predin.
Jednoga dana ‘89. u Ljubljani, dalje priča, došlo je do ideje da snime zajednički opus.
– Bili smo cimeri u jednom hotelu, sa različitim satnicama. Kad bih se ja vraćao u sobu, Arsen bi ustajao za doručak. Doručkovali smo zajedno, pa je dan počeo na dva različita načina da bi negdje popodne stvarno počeli da radimo – prisjeća se Predin.
press_omaz-Arsenu-Dedicu_05
Album je pao u prve ratne godine i otišao u poluzaborav, ali, Arsen je imao trake i kasnije ga objavio.
Već četiri godine traje Predinova saradnja sa Matijom Dedićem.
– Snimili smo album ,,Tragovi u sjeti“ za kojeg su mi svi rekli da sam lud, da ću pjevat’ pjesme koje se ne mogu bolje otpjevat’. ,,Maglu“ niko bolje ne pjeva od Josipe ili ,,Ti si mi u krvi“ niko bolje od Čole ili ,,Jesen u meni“ niko bolje od ,,Parnog valjka“. Ipak, napravili smo taj štos na takav način da smo stavili pjesme natrag u koljevku. Tu se pokazalo koliko kakva pjesma vrijedi ako je izvedeš samo sa klavirom i vokalom. Zlatni prsti Matije Dedića su napravili taj album toliko dobrim da je sada tu drugi ,,Tragovi u sjeti 2“ kojeg ćemo objaviti za mjesec – otkrio je Predin.
Tako je on postao dio porodice Dedić i svoje izlaganje zaključio time da je srećan čovjek.
Kultura
Matija Dedić zahvalio je svima na pozivu i istakao da mu je drago da je Podgorica prva od tri grada u regionu u kojima će ovaj omaž biti održan.
– Još jednu osobu bih pomenuo. To je Dragan Senić koji je vrlo bitan za dodatnu vezu moje porodice i Podgorice. Želim mu da u bliskoj budućnosti ponovo napravi lijep klub kao što je bio ,,Montanaro“ gdje smo svi nastupali – rekao je Dedić i podsjetio da će Predin biti gost i na koncertima u Ljubljani i Beogradu.
On je dodao da vjeruje u divan koncert večeras i još puno druženja u budućnosti. Arsenovih neobjavljenih pjesama, kako je rekao, nema, ali, kako je Arsen imao u pripremi knjigu koja je trebalo da se zove ,,Trafika“, po kući pronalaze puno pisanih stvari.
press_omaz-Arsenu-Dedicu_00
– Što ćemo sa tim uraditi, ne znam, ali sa Muzika.hr-om pripremamo reizdanje njegove knjige ,,Brod u boci“. Planiram da možda nađemo partnere u ostalim zemljama, jer, čudno zvuči, kad sam u Beogradu zadnji put prošao knjižare, za razliku od prisutnosti muzičkog opusa mog oca, pisana riječ je jako u deficitu, što je zanimljivo. Zato bih se potrudio da za područje bivših zemalja poradimo po pitanju Arsenove pisane riječi – kazao je Dedić, te istakao da će možda baš on objaviti boks set očeve muzike, a ne dati sve diskografskim kućama.
Vrijednosti
Direktorica KIC-a Snježana Burzan istakla je da joj je drago što su uspjeli u namjeri da budu prvi domaćin omaža posvećenom doajenu jugoslovenske poezije i muzike Arsenu Dediću u regionu.
– U ovim ekonomski teškim vremenima, kako za početak kulture, tako za primanje građana širom regiona, KIC je karte za ovaj rasprodao odmah. To dokazuje koliko probirljiva podgorička publika iskreno cijeni stvaralaštvo Arsena Dedića i preporučuje da istinske vrijednosti opstaju i u muzičkim turbo vremenima – poručila je Burzan.
Ideja o omažu potekla je od nekadašnjeg urednika KIC-a Vera Begovića i dugogodišnjeg prijatelja Dedićevih.
– To prijateljstvo traje više od četiri decenije. Odavde, na ovoj bini, prije više od četiri decenije nastupao sam na jednoj manifestaciji i pjevao pjesmu Arsena Dedića ,,Ako si pošla spat“. Bila je zastupljena u tadašnjem, znaju starije generacije, rok karavanu koji se zvao ,,Pjesma ljeta“. Ja sam to svirao, pošto smatram da imam dosta razvijen sluh. Tekst sam napisao na dlanu – kazao je Begović kojeg su prozvali nakon toga ,,titogradski Arsen Dedić“.
On se prisjetio da je upravo zbog tog prijateljstva Dedić dolazio za honorar koji je iznosio samo cijenu avionskih karata, isto kao i Tereza Kesovija koju je ubijedio da dođe u KIC.
– Uvijek sam se ljutio na njega. Rekao bih mu: ,,Ja to ne plaćam iz svog džepa, država traži da dođete.“, a on bi rekao: ,,Mi smo obećali tako.“ Zahvaljujem direktorki jer sam oko Nove godine prenio ideju koju je ona objeručke prihvatila – rekao je Begović, uz zahvalnost Maji Popović i gostima i poruku da nije bio bolji trenutak nego da se oni okupe i osvježe trenutak i sjećanje na Dedića.

B.R.
Foto:
B. Šekularac

kud duga