PREPORUKA SPORT

PARAOLIMPIJSKI SAVEZ CRNE GORE: Goranović, Baranin i Ranitović idu na SP

3144770325ca2068fa25edf60bf56bfaParaolimpijski savez Crne Gore na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi predstavljaće Marijana Goranović u bacanju diska i kugle, Radmilo Baranin u disciplini kugla, te Miloš Ranitović u skoku uvis. Na najvećoj svjetskoj smotri u Kataru (18 -31. oktobra), prva će na borilište Goranović u disku 23. oktobra, dva dana kasnije će se za medalje boriti Ranitović, dok je 26. oktobra na programu kugla, koju će bacati Goranović i Baranin.

– Prije svega još jednom želim da čestitam 15-godišnjem stonoteniseru Filipu Radoviću bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Danskoj, što je prva, istorijska medalja sa velikih takmičenja u istoriji našeg paraolimpizma. Ostvario je nevjerovatan i neočekivan rezultat, pošto je Radović bio najmlađi učesnik u Vejleu. Što se nastupa naših takmičara u Dohi tiče, reprezentacija je spremna i čak i brojna za naš mali pokret. Očekujem od takmičara da ponove svoje najbolje rezultate – Marijana da potvrdi A norme za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru u obje discipline, a Radmilo B normu u kugli. Što se Ranitovića tiče, od tri njegove discipline u kojima je imao normu za Dohu, odlučili smo se da nastupi samo u skoku uvis. Ukoliko sve bude po planu, jer to je izuzetno kompleksna disciplina za osobe bez vizuelne percepcije, nadamo se čak i medalji. Optimizam zasnivamo na njegovim rezultatima i podatku da je napredovao za preko deset centimetara u posljednjoj godini – kazao je Ivan Tomić, predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore na konferenciji za novinare.

Goranović i Baranin zajedno sa Tomićem u Dohu kreću u subotu iz Podgorice, dok će Ranitović istog dana krenuti iz Beograda, gdje je finiširao pripreme. Trener Goran Čele Obradović će se našim reprezntativcima priključiti 22. oktobra.

– Na takmičenje ću izaći spremna i rasterećena, pošto je ovo moj drugi nastup na svjetskim prvenstvima i znam šta me čeka. Idem sa ciljem da ostavrim najbolje lične rezultate i potvrdim norme za Rio. Nadam se da će mi se dobrim rezultatima isplatiti veliki i bespregoran rad, a daću sve od sebe za svoju zastavu na najvećem takmičenju – naglasila je Goranović.

Posljednji mjesec priprema naši bacači obavili su sa proslavljenim trenerom Veljkom Čegarom (trener srpskog bacača Dragana Perića).

– Moj cilj u debitantskom nastupu u Dohi je obaranje ličnog rekorda i norma za igre u Rio de Žaneiru. Mislim da sam spreman za to, i zadovoljan sam tokom pripreme – istakao je Baranin.

Na SP u Dohi učestvovaće preko 1.300 takmičara iz preko 100 zemalja.

– Takmičenje u Dohi je najveće ove godine u kalendaru paraolimpizma. Zahvaljujući kontinuiranoj pomoći Uprave za mlade i sport, Crnogorskog olimpijskog komiteta i Ministarstva rada i socoijalnog staranja, mi smo i u ovoj godini uspjeli da ispunimo zahtjevan kalendar, pošto će nas samo takmičenje u Dohi koštati oko 14.000 eura. Ipak, za relativno kratko vrijeme POK je napravio ogroman kvalitativni pomak, pa nebi bilo iznenađenje da u Riju učestvuje nekoliko naših takmičara, za razliku od prethodne dvije smotre kada smo imali po jednog učesnika. Obradović je trener Ivane Španović, a Čegar je donio novi kvalitativni stručni pomak našem radu i rezultat toga sigurni smo da će biti vidni već na Evropskom atletskom prvenstvu u Grosetu iduće godine. Uz Goranović, koja je bila blizu medalji na EP u Holandiji, Ranitović i Baranin bilježe sve bolje rezultate, a o napretku i klasi Ilije Tadića i Filipa Radovića ne treba trošiti riječi. Polako se timu priključuju i brojni drugi mladi talentovani sportisti, i ne bi bilo iznenađenje da u Tokiju osvojimo i Paraolimpijsku medalju – zaključio je Tomić.
Izvor i foto: pokcg.org