MAGAZIN PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Prije 30 godina preminuli Orson Vels i Jul Briner

Na današnji dan prije 30 godina preminula su dva velikana kinematografije – Jul Briner i Orson Vels.
Zajedničko im je i to da su glumili u ostvarenju ,,Bitka na Neretvi” reditelja i scenariste porijeklom iz Vilusa, Veljka Bulajića.

Le roi et moi The King and I 1956 RŽal : Walter Lang Yul Brynner collection christophel

Jul Briner u filmu ,,Kralj i ja” (foto: fanpop.com)

Julij Borisovič Briner rođen je u Vladivostoku, preminuo u Njujorku, a sahranjen na pravoslavnom groblju u Sen Mišel di Boa Obriju u Luzeu u Francuskoj. Bolovao je od raka pluća.
Otac Boris Briner bio je inžinjer i pronalazač švajcarsko-mongolskog porijekla. Majka Marusija Blagavidova bila je kćerka ruskog doktora. Odrastao je u Rusiji, Kini i Francuskoj. Napustio je školu i postao muzičar koji je svirao gitaru u noćnim klubovima za ruske Rome. Bio je pripravnik u pozorištu, radio kao majstor na trapezu u poznatom Sirk d'Iveru. Debitovao je kao Jul Briner u Njujorku u Fabjanovom ,,Kako vam drago”. Ono po čemu ostaje najpoznatiji jeste mjuzikl ,,Kralj i ja” za čiju ulogu je jedan od osam glumaca u istoriji kinematografije koji je dobio nagrade ,,toni” i ,,oskar” za istu rolu, Kralja, ostvarenu u pozorištu i filmu. Imao je sina Jula Roka Brinera Drugog, vanbračnu kćerku Lark sa njemačkom glumicom Frensis Martin, kćerku Viktoriju Briner i dvije kćerke usvojene u Vijetnamu Miju i Melodi. Bio je odličan fotograf. Bio je neprijatan prema hotelskom osoblju dok je bio na turneji sa predstavom ,,Odisej”. Briner je lično platio sve što je želio, a to je 12 smeđih jaja u frižideru u sobi, nikako bijelih i svaka hotelska soba morala je da bude ofarbana u određenu nijansu žutomrke. On sam vjerovao je u rituale, volio moderne uređaje, uvijek pripremao doručak u svilenom kimonu. Bio je kum Šarloti Gensbur, dok je kuma njegovoj kćerki Viktoriji bila Odri Hepbern. Na prvoj probi za mjuzikl ,,Kralj i ja” Briner se sastao sa kostimografkinjom Irenom Šaraf. Tada je imao crnu kovrdžavu kosu. Pitao je što da radi sa kosom. ,,Obrij je”, rekla je Šaraf. Briner je bio šokiran i odbio misleći da će izgledati užasno. Šaraf je otišla do Rodžersa, Hamerštajna Drugog i režisera Džona van Dratena i rekla ,,Briner bi trebalo da bude ćelav!” Ovaj trojac naredio je Brineru da se ošiša i od tada to je postalo njegov zaštitni znak.
Orson Vels

Orson Vels (foto: hopelies.com)

Orson Vels (foto: hopelies.com)

Džordž Orson Vels preminuo je od posljedica srčanog udara. Samo dan ranije govorio je u intervjuu o svom životu. Kad se vratio kući radio je do sitnih sati, kucajući na mašini instrukcije za novi projekat koji je radio sa Gerijem Grejverom koji je trebalo da snimaju sljedećeg dana.
Vels je bio čovjek koji je promijenio istoriju filma. Orsonu je bilo 15 kada je otac Ričard preminuo. Otac se obogatio tako što je bio pronalazač lampe za bicikla. Sa nasljedstvom Orson je proputovao Evropu. Dok je boravio u Irskoj 1931. godine ušao je u pozorište ,,Gejt” i samouvjereno obavijestio direktora da je on zvijezda sa Brodveja premda prije toga nije dana proveo u glumi. Radio je kao glumac u Irskoj godinu, a onda se vratio u SAD, jer Irci nisu željeli da mu izdaju radnu vizu. Deset godina nakon toga stvorio je ,,Građanina Kejna”. U njemu ima dio o mogulu Vilijamu Rendolfu Herstu kojeg je prikazao u ne baš lijepom svijetlu, pa je ovaj svim novinskim kućama koje je posjedovao zabranio da ni na koji način pominju ili reklamiraju ,,Građanina Kejna”. Pokušao je da potkupi vlasnike filmskog studija da unište sve primjerke filma, ali to mu nije uspjelo. Još jedna priča vezana za ,,Građanina Kejna” jeste da je bio nominovan za devet ,,oskara”, dobio jednog za originalni scenario. Tako da, kada Vels nije imao novac da isplati svog kinematografa Gerija Grejvera nakon ostvarenja ,,Druga strana vjetra”, jednostavno mu je poklonio statuu ,,oskara”. Vels je koristio rupu u zakonu u kojoj je pisalo da osoba ne mora biti bolesna da bi se vozila u kolima Hitne pomoći, pa je tako, kada mu je trebao prevoz u saobraćajno-haotičnom Njujorku pozivao ambulantna kola da ga prebace sa jednog mjesta do drugog. Bio je fasciniran magijom, a prve trikove 1920. kao dječak naučio je ni manje ni više nego od Harija Hudinija. Umjetnik je koji ima dvije zvijezde na Stazi slavnih, jednu za posao na radiju od kojih je najpoznatiji ,,Rat svjetova”, drugu za rad na filmu.
B.R.