DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Predstavljen projekat Školska mreža

Capture1U okviru XXII Festivala informatičkih dostignuća – Infofest 2015 načelnica odjeljenja za ICT u Ministarstvu prosvjete Marina Matijević održala je danas prezentaciju pod nazivom „Školska mreža“.

U ime ICT odjeljenja Ministarstva prosvjete, koje je autor projekta „Školska mreža“, Marina Matijević je predstavila istoimenu web stranicu na kojoj su na mapi Crne Gore obilježeni svi državni i privatni školski objekti sa adresama i kontaktima. Ova interaktivna mapa služi tome da se bolje vidi kakva je pokrivenost teritorije Crne Gore školskim objektima i da se lakše dobiju informacije o školama i njihovim područnim ustanovama.

Na sajtu „Školska mreža“, škole je moguće istraživati prema tome kome nivou obrazovanja pripadaju ili prema tome u kojoj se opštini nalaze. Putem ikonica na mapi ove web stranice moguće je vidjeti gdje se škola tačno nalazi, a pomoću satelitskog prikaza kakvo je njeno okruženje. Takođe, moguće je vidjeti kojoj školi pripada neka područna ustanova, da li je ona aktivna ili nije.

Capture3

Dio informacija sa web stranice „Školska mreža“ dostupan je samo Ministarstvu prosvjete i ustanovama koje se bave obrazovanjem: Zavod za školstvo, Centar za stručno obrazovanje, Ispitni centar i Zavod za udzbenike i nastavna sredstva.

Naime, na web stranici „Školska mreža“ evidentiraju se informacije o spoljašnjem i unutrašnjem uređenju školskih objekata, kao i o njihovoj energetskoj efikasnosti i održavanju što Ministarstvu prosvjete i obrazovnim institucijama daje mogućnost za sveobuhvatnu analizu stanja školskih objekata.

Capture2

Sajt „Školska mreža“ sadrži galerije fotografija svih školskih objekata u svrhu komparativnih analiza. Na ovaj način je moguće analizirati ulaganja u škole i adekvatno raspoređivati sredstva kako bi đaci imali iste uslove školovanja.
Izvor i foto: Ministarstvo prosvjete