MAGAZIN PREPORUKA

IMATE MALU UŠTEĐEVINU I ŽELJNI STE AVANTURE: Ovo su najjeftinija mjesta za život

Portal Idesh.net tražio je odgovor na pitanje koje je najjeftinije mjesto za život na godinu. Od dvadesetak odgovora, gotovo svi predlažu jugoistočnu Aziju kao idealno rješenje. Tajland, Vijetnam, dijelovi Kine, ali nama se nekako najviše sviđa Indonezija. Plaže, hrana, plaže.

Izvor: Wikimedia Commons

Uštedi keš mani dok se valjaš po Indoneziji

Bryan Camphire je korisnik Quore koji je dao sljedeći odgovor.

,,Upravo ću potpisati najam stana u centru grada Solo, u centralnoj Javi za 500 dolara godišnje. Stan ima puno prozora, balkon i smješten je preko puta jedne od dva gradska dvorca. Cijena ukusnih obroka koji uključuju rižu i tempe, tofu, piletinu ili ribu kreće se između 40 centi i 80 centi. Vozim Honda motocikl koji sam kupio za 600 dolara. Pun tank goriva je manje od 1.50 dolara jer Indonezija sama proizvodi svoje gorivo. Imam posao na kojem sam plaćen 200 dolara mjesečno za dva dana u kojima podučavam srednjoškolce engleskom jeziku.”

Posla dva dana nedjeljno? Po četiri sata? Čini se kao idealno mjesto na kojem ćemo se osloboditi želja. Želja za radom i rintanjem. A opis ove hrane zvuči odlično, ni ne sjećamo se koliko puta u životu smo platili petorostruko veći iznos za nešto što ukusom podsjeća na komad automobilske gume uronjene u motorno ulje.

Gado Gado - indonezijska mega salata u umaku od kikirikija (Izvor: Wikimedia Commons)

Još malo Indonezije

Anton Rifco Susilo je u takođe u Indoneziji. I čini se da mu je dobro u životu.

“U Yogyakarti u Idoneziji, možete srećno živjeti s jednim ili dva dolara dnevno. Naravno, to ne uključuje smještaj. Trenutno sam u Jogji i imam startup. Iznajmili smo kuću s tri spavaće sobe s površinom od oko 200 kvadratnih metara za 1500 dolara godišnje. Često jedem pileće ražnjiće. 15 ražnjića i dva kolača od riže su 40 centi. True story.

Usput rečeno: Yogyakarta je smještena na dvadesetom mjestu NY Timesove liste ,,52 mjesta koja morate posjetiti u 2014″ – Anton Rifco Susilo

1500 dolara godišnje? Uzmeš cimera i da vidiš kako se cijena lomi. Plus – ako si baš najveći škrtac k’o ujak Paje Patka, možeš cimeru krasti pastu za zube i dodatno uštedjeti.

Ma možemo šest mjeseci džabe živjeti i na plaži koliko je lijepo (Izvor: Wikimedia Commons)

Dobro jutro, Vijetname

Jedan od korisnika Quore je dao link za stranicu Saigonist na kojoj je članak o životu u Vijetnamu, ali napominjemo da je on iz 2010. godine.

Za 200 dolara mjesečno imam dvospratnicu s četiri sobe gdje živim i radim. Nije u centru grada, ali mogu stići u centar za 5 minuta. Što se prevoza tiče – automobili su luksuz i puno ljudi ne posjeduje automobile. Vladi se možemo zahvaliti za to jer oporezuju uvezene automobile stopom od 100 posto.

Kako se voziti Vijetnamom? Novi Honda motorkotač je 800 dolara, a trebaće vam tri dolara da ga napunite jednom ili dvaput sedmično. Ova zemlja je puna hrane. Za dolar do dva možeš dobiti ručak s rižom, mesom, povrćem, supom, nešto voća ili ledenog čaja. Vijetnamski sendvič bih platio 50 centi, jednako kao i kolu ili kavu u ugostiteljskom objektu.

Heineken je dolar. Lokalna piva su još jeftinija. Nije čudo što se puno stranaca propije u Vijetnamu. Ako hoćeš u kino, cijena karte je 1,5 dolara.

 

Evan Anderson je živio na Tajlandu

,,Proveo sam gotovo osam mjeseci u Tajlandu. Mjesečna najamnina je bila 3000 bahta, što je oko 100 dolara. Imao sam dvije spavaće sobe, maleni balkon i kuhinjicu. Nijesam imao mašinu za suđe. Pripremljeni obrok je ispod dolara na većini mjesta, osim ako želite zapadnjačku hranu, onda ćete morati plaćati puno više.

Jug je bio puno ljepši od sjevernijeg dijela gdje sam živio. Više turista posjećuje te destinacije pa je vjerovatno i cijena života malo viša. Cijena bungalova gdje sam provodio vrijeme je bila oko 10 dolara za noć.”

I uvjerljivo najdraži odgovor dolazi od Tristana Kromera.

Ovo ti je jedini izvor svjetla, ali kome treba svjetlo za gledanje filmova i igranje igrica?

Najjeftinije mjesto za život na godinu dana? Podrum tvoje mame. Bez najma, pranje veša uključeno, baš kao i povremena mesna štruca. Jamčim da će kuća tvojih roditelja biti jeftinija finansijski, ako ne i emocionalno.