ART PREPORUKA

FILIP DAVID U NIKŠIĆU: Dok pišem knjigu ona je moja, kada je objavim pripada čitaocu

New Image– Ne volim da govorim o svojim knjigama, jer kada ih objavim rastajem se od njih. Kada je knjiga u izlogu knjižare ona više ne pripada meni, prepuštam je čitaocima – kazao je Filip David, dobitnik NIN-ove nagrade za roman ,,Kuća sećanja i zaborava”, gostujući sinoć na XVIII Nikšićkim književnim susretima.

Domaćin druženja Filipa Davida sa nikšićkom publikom na Sceni 213 bio je pisac i dramaturg Božo Koprivica, a razgovor su počeli sjećanjem na književnika i zajedničkog prijatelja Mirka Kovača.  Obilazili su juče kuću u kojoj je živio Kovač, a David kaže da se u tom trenutku zapitao ,,Jesmo li sad u Mirkovom snu?”. U nastavku večeri  srpski pisac objasnio je svoj doživljaj literature, pisanja i nagrada za književnost.

– Literatura se hrani teorijom da postoji više paralelnih svijetova. Svi mi koji pišemo tražimo smisao i objašnjenje postojanja, jer život je čudo. U jednom trenutku sve nastaje iz ničega i kada sve razložimo do sitnih detalja do atoma vidimo da sve počiva na nematerijalnom – kazao je David.

On je, govoreći o nagradama, rekao da ih ima više nego knjiga, ali i da ga je ,,malo stid zbog toga«.

– Postoji mnogo pisaca koji su odlični i zaslužuju nagradu, ali je nikada neće dobiti. To je nepravda, koja, kao i u mnogim drugim sferama u životu nikada neće ispravljena i zbog toga mora ostati žal – objasnio je pisac.

Njemu lično najviše je značila NIN-ova nagrada.

– Nijesu sve nagrade jednako bitne za autora. NIN-ova je posebno značajna jer povećava tiraž. Ljudi hoće da kupe knjigu koja je zavrijedila NIN-ovu nagradu. Kada prodate knjigu u 2000 primjeraka kod nas je već  možete smatrati bestselerom, a ,,Kuća sećanja i zaborava« je do sada prodata u 37.000 – naveo je David.

On ima poruku za sve one koje žele da se bave pisanjem, a preuzeo ju je, kako je rekao od Isaka Baševisa Singera.

– Treba  zaista da želite da napišete tu knjigu i da budete uvjereni da niko bolje od vas ne može napisati vašu priču. Ipak, mnogi zakažu na jednom od ova dva elementa i izgube samopouzdanje – kazao je David ohrabrujući buduće autore.

Dodaje da je njemu nekada kao mladom piscu jako značila i pohvala od Iva Andrića, ne samo zbog komplimenta da je najbolji, već i zbog ukazivanja da je misija velikih i ostvarenih književnika da prate rad onih koji dolaze poslije njih.

D.V.

 

kud duga