ART PREPORUKA

PODGORICA: Večeras počinje ,,Avvantura film festival Montenegro”

A_Perfect_Day_(2015_film)Drugi ,,AVVANTURA Film Festival Montenegro” biće otvoren večeras u 21 sat u velikoj sali KIC ,,Budo Tomović” premijernim prikazivanjem filmova koje su italijanski snimatelji zabilježili u Crnoj Gori 1910. i 1912. godine. Riječ je o ekskluzivnom materijalu, koji je u julu ove godine Kinoteka iz Bolonje predstavila na najznačajnijem festivalu na kojem se prikazuju stari i restaurisani filmovi – Il Cinema Ritrovato. Na snimcima se vide kadrovi sa krunidbenih svečanosti na Cetinju i iz svakodnevnog života prijestonice, pejsaž Njeguša, Kotor i drugo.

Potom slijedi zvanično otvaranje Festivala, sa projekcijom filma „A Perfect Day“, španskog reditelja Fernando Leon de Aranoa, koji je na ovogodišnjem 68. festivalu u Kanu ispraćen ovacijama publike. Ovaj režiser potpisuje i scenario za film, urađen u saradnji sa Diegom Fariasom.
Pomalo ironičan naziv filma ,,A Perfect Day” (Savršen dan) je zapravo priča o grupi humanitaraca koja nastoji riješiti krizu u zoni oružanog sukoba negdje na Balkanu 1995. godine. Jedne noći, u dubokom bunaru, pojavljuje se leš debelog čovjeka i nastaje krizna situacija iz dva razloga. Prvo, tijelo mora biti uklonjeno iz bunara u roku od 24 sata da ne bi došlo do kontaminacije; i drugo, treba otkriti šta se zapravo desilo, jer tijelo tu nije završilo samo od sebe. Humor, drama, emocija, opasnost, nada… sve to čini jedan nesvakidašnji, savršen dan, prikazan u 105 minuta ovog filma.
Publici će se pokloniti gosti festivala, glumci iz filma ,,A Perfect Day” Antonio Franić i Goran Grgić.
Poslije projekcije, počinje muzički dio AVVANTURA Film Festival Montenegro u KC ,,Gavroš”, uz Ivana Marovića i Milivoja Pićurića.

NVO ,,Avvantura Montenegro” u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i uz programsku podršku Avvantura Film Festivala Zadar tokom četiri dana predstaviće 23 filmska ostvarenja, a svake noći predviđen je i muzički program u Kulturnom centru „Gavroche“.

PROGRAM DRUGOG DANA AVVANTURA FILM FESTIVAL MONTENEGRO
KC GAVROCHE
16:00 Shoulder the Lion (režija: Erinnisse Rebisz, Patryk Rebisz) – SAD, 2015- trajanje 75 min
18:00 Out of Nature ( režija: Ole Giaever, Marte Vold)– Norveška, 2014 – trajanje 80 min
22:00 MUZIČKI PROGRAM – Soul Genetics
KIC “Budo Tomović”
20:00 Biserna obala (režija: Dušan Kasalica) – Crna Gora, 2015 – trajanje 24 min
Leaves of the tree (režija: Ante Novaković) – SAD, Italija, 2015 – trajanje 96 min
22:00 Ti mene nosiš (režija: Anita Juka) – Hrvatska, 2015 – trajanje 155 min

kud duga