MODA PREPORUKA

U SUSRET TAKMIČENJU MLADIH DIZAJNERA U MOSKVI: Predstavnik Balkana Aleksandar Jovanović ljut na organizatore

DUDADO

Aleksandar Jovanović (desno)

Pobjednik takmičenja za najboljeg mladog dizajnera Balkana koje je održano u maju na Cetinju, Aleksandar Dado Jovanović kaže da organizator, agencija ,,Stil Afrodita”nije ispoštovala dogovor, te da je primoran da sam snosi troškove odlaska i predstavljanja kolekcije  na  međunarodnom takmičenju mladih dizajnera koje se 27. septembra održava u Moskvi. On za MNE magazin kaže da je događaj na Cetinju obilježila ,,potpuna neorganizacija”, da nije u kontaktu sa organizatorima i da sve detalje oko nastupa na finalnoj večeri u Moskvi sada dogovara sa predstavnicima fondacije ,,Ruski siluet” koja je pokrovitelj međunarodnog takmičenja.

– Takmičenje u Moskvi je mnogo dobro, mnogo jako takmičenje. Iz toga razloga idem, inače bih odustao s obzirom na to koliko sam razočaran  dešavanjima koja su mu prethodila. Nisam ni bio zainteresovan da učestvujem u nadmetanju mladih dizajnera na Cetinju, ali  zahvaljujući jednom od prošlogodišnjih pobjednika, Lazaru Iliću  koji me pozvao jer je vjerovao u mene i  moje kvalitete, predstavio sam kolekciju na temu vjenčanja. Prije nastupa  pitao sam organizatore da li se plaća učešće i da li  pobjednik snosi troškove odlaska u Rusiju. Oni su rekli: ,,Ne, ništa se ne plaća, sve je plaćeno, od avionske karte preko smještaja, apsolutno sve”. Nisu ni promovisali takmičenje ni pobjednika, jer je, kada sam pobijedio, Jelena Roganović-Đurić, koja je  prošle godine dijelila sa Lazarom prvo mjesto i bila u organizaciji takmičenja, smatrala  da ne treba  -pojašnjava Jovanović.

On kaže da je sposoban da sve obaveze oko takmičenja ,,iznese na svojim leđima”, ali smatra da je, s obzirom na to da ne predstavlja samo Crnu Goru, nego Balkan,  sramno  da nema ekipu koja će da ide za Rusiju.

DUDADO_1

Pobjednička kolekcija

– Idem sam. Daću sve od sebe da se predstavim na najbolji način. Ne očekujem ni prvo ni drugo ni treće mjesto, očekujem neku od nagrada, eto, čisto da budemo zapaženi na neki način. Kolekcija haljina za vjenčanja je ručno rađena, inspirisana igrom bisernih perli, sav nakit je, takođe, ručno rađen…Na primjer, jedna suknja  ima više od 80 metara tila,   tako da se nadam da će to prepoznati kao kvalitet – navodi Jovanović.

lazar-ilic-za-istaknutu (1)

Lazar Ilić

Prošlogodišnji pobjednici dizajner Lazar Ilić i Jelena Roganović-Đurić, u izjavama za MNE magazin, bili su saglasni u tome da je učešće na takmičenju u Moskvi događaj na visokom nivou.

– Za takmičenje u Moskvi imam samo riječi hvale. To je više nego dobra prilika, ne samo za mlade dizajnere, nego za sve koji se bave dizajnom.U Moskvi je kompletan događaj na izuzetno visokom nivou – kaže Lazar.

On nije prisustvovao događaju na Cetinju.

– Takmičenje u Crnoj Gori na kojem se bira najbolji mladi dizajner koji ide u Rusiju je daleko od bilo kakvog glamura i dobre organizacije. Iskren da budem, od truda dizajnera zavisi kakva će biti organizacija i to mi se nikako ne dopada jer smatram da to nije naš posao. Nisam bio na Cetinju jer nisam želio da budem dio bilo koje priče u koju je uključena Tatiana  (iz agencije ,,Siluet Afrodita“ prim.a.), jer ima ozbiljnih problema, a ja ne želim da se bavim rješavanjem istih. Ipak, bez obzira što smo Tatiana i ja  u lošim odnosima, pozvao sam dosta dizajnera da budu dio takmičenja. To što se Jelena Roganović-Đurić uključila u organizaciju takmičenja za izbor najboljeg mladog dizajnera Balkana ove godine je više  nego korektno i bez njenog angažmana događaja ne bi ni bilo – smatra Lazar.

 Jelena Roganović-Đurić kaže da svake godine pobjednik ima čast da, ako  želi,  bude dio organizacije takmičenja naredne godine.

jelena roganovic 2-2

Jelena Roganović-Đurić

– ,,Ruski siluet” je humanitarni fond koji pomaže umjetnike, a vodi ga  supruga reditelja Nikite Mihalkova. Oni imaju svoje agente, a za Balkan je to agencija ,,Stil Afrodita“ koja već drugu godinu organizuje takmičenje u Crnoj Gori. Ove godine sam ja bila dio organizacije događaja u kreativnom dijelu takmičenja. Bila sam sa gospođom Tatianom na sastanku u Montenegroerlajnzu koji je naš generalni sponzor i Dado će dobiti svoju kartu. Smještaj je u jednom od najpoznatnijih lanaca hotela u kojem, mislim, da noćenje košta oko 280 eura, a učesnici takmičenja dobijaju smještaj za nekih, čini mi se, simboličkih 20 eura. Taj  iznos prošle godine smo plaćali mi. Kako će biti ove godine, ne znam – kazala je Jelena.

Da podsjetimo, na Cetinju se predstavilo 11 dizajnera iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Oni su pokazali po pet modela, a njihove kreacije ocjenjivao je žiri u sastavu: Tatjana Birjukova, Đulio Moreno, Nikola Marković, Anastazija Miranović, Jelena Roganović-Đurić, Aleksandar Vujović, Evin Musa i Petar Ćuković.

 

Mn.M.