DRUŠTVO PREPORUKA

NAJJADNIJE ZEMLJE: Na listi Hrvatska, Srbija I Makedonija, nema Crne Gore

karta-Evrope

 

Prema metodologiji koji je uspostavio ekonomist Artur Okun, moguće je napraviti listu “najjadnijih” zemalja na svijetu. Indeks koji određuje mjesto koje će zauzeti neka zemlja na ovoj lsiti formira se na osnovu stope nezaposlenosti u toj zemlji i stope inflacije na godišnjem nivou.

Iako su mnogi stručnjaci kritikovali ovu metodologiju, Business Insider sastavio je listu 18 “najjadnijih” zemalja na svijetu.

Prema ovoj listi “najjadnija” zemlja na svijetu je Venecuela, u kojoj inflacija iznosi 62,2 odsto,a nezaposlenost 7,8. Na drugom mjestu je Sirija, a potom slijedi Džibuti, Argentina, Jemen, Lesoto, Južna Afrika…

Na osmom mjestu je Makedonija, i to je najlošije plasirana zemlja regiona. Iako je prošle godine u Makedoniji zabilježena deflacija, nezaposlenost od 28 odsto je ključni problem.

-Korupcija i slaba vladavina zakona su dugogodišnji problemi za makedonsku ekonomiju- navodi Business Insider.

Na devetom mjestu je Srbija sa inflacijom od 1,7 odsto i nezaposlenošću od 26,1 odsto. Korupcija i starenje populacije su ključni problemi u Srbiji.

Na 16. mjestu “najjadnijih” zemalja našla se i Hrvatska koja je u deflaciji ali ima nezaposlenost od 21 odsto. Za Hrvatsku se kaže da su problemi nejednak razvoj svih dijelova zemlje, nesigurna klima za investiranje kao i visoka stopa nezaposlenosti.

Na listi nema Crne Gore.

 

Izvor: Klix.ba