DRUŠTVO PREPORUKA

DR PETAR IVANOVIĆ: Uskoro bespovratnih 4,5 miliona za 250 proizvođača

Petar-Ivanovic_10 -Ugovori sa 250 poljoprivrednih proizvođača u okviru projekta IPARD Like 1, koji predviđa 4,5 miliona eura bespovratne pomoći, trebalo bi da budu potpisani do kraja septembra – najavio je za Pobjedu ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović.

IPARD Like 1 znači 4,5 miliona eura bespovratne pomoći, odnosno devet miliona eura investicija, jer Ministarstvo daje 50 odsto ukupnih investicija.

Od projekata koji su pri kraju ili koji se pripremaju očekujemo da se do kraja naredne godine investira u primarnu poljoprivrednu proizvodnju 9 miliona eura.

– Dobili smo 521 aplikaciju za IPARD Like 1, a očekujemo da potpišemo oko polovinu ugovora po ovom osnovu, pri čemu akcenat stavljamo na nabavku stočnog fonda i širenje poljoprivrednih površi na. I sa IPARD Like 1 završavamo dobar dio podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji – objasnio je ministar.

Do kraja godine, najavio je Ivanović, objavićemo javni poziv za IPARD Like 2 – što znači da će fokus biti na preradi i na nabavci opreme i mehanizacije.

– Proizvođači koji su sada aplicirali za nabavku mehanizacije i opreme biće prebačeni u IPARD Like 2, jer je kroz IPARD Like 1 akcenat na jačanju stočnog fonda i širenju površina da bismo dodatno ojačali primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Podsjećam zato poljoprivredne proizvođače da ne treba žuriti sa poljoprivrednom mehanizacijom, jer će biti dovoljno prostora u godinama koje su ispred nas da se nabavi mehanizacija. Mnogo je važnije da se pojača stočni fond i površine koje se obrađuju da bi ta mehanizacija imala ekonomsku opravdanost i koristila se – a ne samo da se nabavi mehanizacija radi mehanizacije – savjetuje ministar.

100 miliona IPARD Like 2 podrazumijeva 5,5 miliona eura bespovratne pomoći za podršku u oblasti prerade i nabavke mehanizacije ili 11 miliona eura ukupno investicija.

– To znači da će 20 miliona eura biti investirano u poljoprivredu od danas do kraja 2016, nakon čega krećemo sa implementacijom IPARD koji do 2020. ima 39 miliona eura ili ukupno 78 miliona eura investicija – kaže ministar.

Ovi podaci pokazuju, kaže Ivanović, da smo već došli do 100 miliona eura do 2020. po ovom osnovu.

– Ako tome dodamo i kredite Abu Dabija od 50 miliona dolara, jasno je da to mora dati efekte na zaposlenost, proizvodnju i izvoz – kaže on i dodaje da sada ima tri IPARD programa za koje su završili kompletnu administrativnu proceduru.

Izvor: Pobjeda