MODA MODA_IZDVOJENO

ZA IZRAŽAJNIJE LICE: Šta je konturisanje kose?

ggg_840_472Konturisanjem lica možemo facijalnim karakteristikama dati bolju definiciju i učiniti ih ekspresivnijima, ali novi trend konturisanja kose sugeriše nam da isto možemo učiniti i bojom za kosu.
Strateško posvjetljivanje, tzv. highlighting i lowlighting, temelj su ove tehnike koja bi trebala iskoristiti vašu frizuru za stvaranje laskavijeg izgleda. Ovakvo bojanje koristi tehniku sjenčenja farbom, i to slobodnom rukom pri čemu frizer ciljanim postavljanjem boje za kosu stvara utisak drugačijeg oblika lica, zavisno od  toga šta želimo da akcentujemo. Svijetlim nijansama se ističu konture lica, a tamnim stvara utisak sjenke.
gettyimages-483181960_840_472
Savršeni primjer je Sara Džesika Parker koja ima vrlo duguljasto lice, a ovakvim načinom konturisanja stvara se utisak punijeg lica. Plavi pramenovi putuju uz čelo do dužine brade kreirajući iluziju širine, a pri vrhu glave nalaze se tamniji dijelovi koji minimiziraju dužinu lica.
Ovaj opis podsjeća na balayage tehniku, ali ova ipak vodi korak dalje, nego da samo uokviri lice pramenovima i doda mu ombré efekt koji nas podsjeća kosu prirodno posvjetljenu na suncu. Konturisanje kose ima strategiju kojom izvlači apsolutni maksimum iz našeg lica, naglašavaju poznati svjetski frizeri poput Nika Pena. Koju god se tehniku odlučili primijeniti na vlastitoj kosi, jedno je sigurno: višedimenzionalni look u kosi omekšava i ženstveno akcentuje naše crte lica i, ako je urađen dobro, izgleda laskavo na baš svakoj osobi.
Izvor: Fashion.hr
Foto: Getty, Pinterest