SLAJDER SPORT

ANA DABOVIĆ: Kad imam svog muškarca, svi ostali su u bloku

ana-dabovic-kosarkasica-1371713267-328007Košarkašica Ana Dabović oduševljava američku javnost, navijače i stručni štab izvrsnim partijama za svoj novi klub Los Anđeles Sparkse u VNBA ligi. Posljednjom u nizu odvela je svoju ekipu u plej-of. Dabović je ove godine osvojila i prvo zlato na Evropskom prvenstvu za srpsku reprezentaciju. Rođena je i odrasla u Herceg Novom u kojem je ostvarila i svoje prve profesionalne početke.

Krasi je optimizam, pa se to osjetilo i kroz ovaj razgovor sa njom, iako je vođen putem mejla.

633652_dabovic-1_ff

Milica i Ana Dabović sa ocem

Otac je Vas i sestru Milicu trenirao, sada sarađujete sa njim u klubu ,,Vojvodina”, a sa sestrom na terenu u srpskoj reprezentaciji. Brat i sestra Jelica bavili su se košarkom. Kako je bilo rasti uz sve košarkaše u kući? 

Brat još igra košarku. Prošlu sezonu je bio u Smederevu. Meni je bilo mnogo lijepo da odrastam uz košarkaše. 🙂 Srećna sam, jer sam baš zbog svega toga uvijek imala pravu podršku, razumijevanje i savjet. Sigurna sam da je porodica najzaslužnija za moj dosadašnji uspjeh.

633653_dabovic_hf

DJETINJSTVO: Sa ocem na košarkaškom terenu

Kada pominjem odrastanje, neizbježan je osvrt na Herceg Novi u kojem ste rođeni i kasnije započeli karijeru. Kakve Vas uspomene vežu za taj grad?

– Herceg Novi je za mene najljepši na svijetu, naravno zbog toga jer je sve počelo iz tog malog grada. Tu sam i rođena, i odrasla. Jednom riječju – stvorena. Većina mog društva je iz Herceg Novog, tu mi je i porodica. A gdje su oni tu sam i ja. 🙂 Kad god sam slobodna, najsrećnija sam kad mogu da dođem u Herceg Novi  i  budem sa njima.

sp-ana-i-milica

Posljednjih nekoliko mjeseci obilježile su dvije prekretnice. Prva je svakako osvajanje jedine zlatne medalje sa srpskom reprezentacijom u istoriji košarke. Milica i  Vi podigle ste pehar u Budimpešti. Koliko Vam znači igranje u zajedničkom timu i osvajanje zajedničke medalje i da li se nadate da ćete zajedno podići olimpijski pehar u Rio de Ženeiru?

– Uvijek vjerujemo u čuda. Vjerovale smo i da ćemo otići na Olimpijadu, zato nam se i ostvarilo. Sa Milicom je lijepo igrati, a onda biti i njena cimerka, jer sve ostale djevojke spavaju popodne, a ona i ja razgovaramo. Tako da je i to dobra strana igranja sa njom u istom timu. 🙂

Da li je nakon osvajanja medalje bilo poziva da zaigrate za crnogorsku reprezentaciju?

Pravila FIBE su takva da ne možemo da igramo više ni za jednu drugu zemlju, pa ni za Crnu Goru. Ali, kad bismo mogle, sigurna sam da bi dobile poziv. I to ne samo iz  Crne Gore. 🙂

Ana Dabović zaslužna je za prolazak LA Sparksa u plej-of

Ana Dabović zaslužna je za prolazak LA Sparksa u plej-of

Druga prekretnica je potpisivanje ugovora sa Los Anđeles Sparksima i nizanje uspješnih partija na američkom parketu. Da li je bilo teško da se priviknete na život i igranje u VNBA ligi?

– Nije lako, ali pošto uvijek sve gledam sa pozitivne strane, veoma sam prilagodljiva i brzo sam prihvatila njihov način života, ali i igranja košarke. Naravno, tijelo se na ovo ne može navići, ali bitno je da glava jeste. :):)

Šta je to što nosite kao najupečatljivije tokom dosadašnjeg boravka u Americi?

– Interesantno mi je koliko su disciplinovani, koliko poštuju pravila i koliko su pojednostavili sebi život za mnoge stvari.

Kakva su očekivanja od sezone? 

– Ovdje svaki tim vjeruje i očekuje da osvoji prvenstvo i svaki tim realno to i može. Ko bude najviše želio, taj će i uspjeti. Nadam se da ćemo to biti mi.

Uvijek ste elegantni. Da li volite da pratite modne trendove ili ste ipak pristalica toga da je potrebno slijediti sopstveni stil? Koji odjevni predmet najviše volite da nosite?

– Ne pratim modu, ali kad budem imala vremena možda i hoću. Najbitnije mi je udobnost i jednostavnost. Najviše volim haljine i drago mi je da sam u L.A-u gdje mogu svakodnevno da ih nosim. 🙂

Kakve muškarce držite u bloku, a kakvima dajete šansu za prolaz?

– Stav i samopouzdanje za početak. Mada, kad imam svog muškarca, kao sada, svi ostali su u bloku. 🙂

Bojana Radonjić

Foto: Getty images/Novosti/Twitter