ART SLAJDER

ZANDER ALEN, ,,XANDER AND THE KEYS”: Za video o crnogorskoj turneji iskoristićemo vašu himnu

bedem-fest_englezi_1Bend ,,Xander and The Keys“ priredio je 4. septembra izvrstan koncert na svom prvom gostovanju u Crnoj Gori. Publika ,,Bedem festa“ u Nikšiću tri puta ih je vraćala na bis, pjevala sa njima, zveketala ključevima i plesala.

Istog dana objavljen je novi singl ,,Lean on“, a publici su podijeljeni primjerci.

Članovi ovoga benda i na bini i van nje nose posebnu energiju, tako da smo se sjajno zabavljali radeći intervju sa pjevačem Zanderom Alenom sa kojim smo pred nastup razgovarali o Crnoj Gori, singlu ,,Lean on“, novom albumu, životu u Bornmutu, odakle članovi benda potiču, i o tome ko drži ključeve benda i njegovog srca.

Ovdje ste već dva dana. Kada ste prvi put svirali u Hrvatskoj, napravili ste sjajni dokumentarni film sa turneje u toj zemlji. Bila je odlična i pjesma kojom ste otvorili dokumentarac – ,,Lijepa naša domovino“. Kojom  pjesmom ćete otvoriti dokumentarni film sa crnogorske turneje?

– (smijeh) Gledali ste to? To sam ja napravio. Oh, želite da vidite dokumentarac sa ovoga događaja? Pa, od tada smo postali veći, sada nas snimaju drugi ljudi. Ne znam, vjerovatno možemo da snimimo video. Crna Gora ima himnu, tako da ćemo je vjerovatno iskoristiti.

Ovdje promovišete pjesmu ,,Lean on“. Kako je nastala, kome je posvećena?

– Nije ona posvećena ikome. ,,Lean on“ prodajemo kao snimak iz studija ovdje, ne kao pjesmu koju smo odsvirali na koncertu. Govori o ideji da neko može to povjerenje dati nekom drugom, ali ne znate što da radite sa tim povjerenjem. Što činiti sa njim? ,,Lean on me when you're feeling weak.“ (,,Osloni se na mene kada se osjećaš slabo.“), ali ne mogu. Teško je objasniti pjesme u ovaj diktafon, ali to je to. O seksualnom je odnosu bez ljubavi, ako stvarno želite da znate.

Kakav će biti album koji planirate da objavite naredne godine?

– Sve pjesme za album napisao sam ja. Imamo ih već sedam ili osam. To je super, jer u Engleskoj imamo priliku da provedemo neko vrijeme u studiju, živimo u njemu. Nekoliko vikenda, možda ih je bilo tri, u studiju, snimili smo sve pjesme, tako da smo imali vrijeme da se zaista koncentrišemo na to kako želimo da one zvuče. Stvarno sam uzbuđen zbog toga. Biće to sjajan album. ,,Lean on“ će biti na tom izdanju. To je pjesma koju ne moramo ponovo da snimamo, što je dobro, jer već je u prodaji od danas. (smijeh)

11991257_10206620260918729_1869841753_o

Novinarka MNE magazina u razgovoru sa Zanderom Alenom i Markom Ovenom

Šta je najbolja stvar kada je život u Bornmutu u pitanju?

– Tamo živim na dva minuta od plaže (prim. aut. riječ plaža izgovorio je na našem jeziku). Ne moram dugo da hodam do nje, mogu da odem tamo kad god poželim. Najbolja stvar što se Bornmuta tiče? Ne znam, valjda je to dobro vrijeme, jug Engleske, imam lijep dom, divno je mjesto.

Jeste li posjetili crnogorsko primorje?

– Ne, ali bili smo na jezeru, kako se zove? (prim. aut. obraća se bubnjaru Marku Ovenu).

Krupac?

– Da, prelijepo je. Bili smo tamo. Ovdje je vrijeme nevjerovatno! Čak i sada, kada je mrak.

Ko drži ključeve benda, a ko Vašeg srca?

– Ko drži ključeve mog srca? Ja držim ključeve mog srca. Ko drži ključeve benda? Pa, imamo menadžera  Luka i vjerovatno on voli da misli da ih on drži, ali, realno, kao muzičari, mi smo,  dovoljno prijatelji, braća  kako bismo muziku napravili svojom i funkcionalnom. Mir, brate, mir (prim. aut. izgovara parolu ,,Bedem festa“ mir, brate, mir na našem jeziku).

Bojana Radonjić

Foto: Boris Šekularac

kud duga